Στους Λειψούς ο Νίκος Παππάς-Πώς τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος

Με θερμά λόγια υποδέχθηκε τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά ο δήμαρχος Λειψών, ευχαριστώντας τον στο λόγο του για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του δήμου, αλλά και άλλων μικρών νησιών για την παροχή δωρεάν ίντερνετ στους κατοίκους.

Αναλυτικά ο λόγος του δημάρχου: 

Κύριε Υπουργέ, κύριε υφυπουργέ,  κύριε βουλευτά

Σας καλωσορίζουμε στο φιλόξενο νησί μας

Εκ μέρους όλων των κατοίκων του νησιού αισθάνομαι βαθειά την ανάγκη να σας ευχαριστήσω θερμά για την άμεση ανταπόκριση σας στο αίτημα των μικρών νησιών για ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Είναι μία ένδειξη ότι έχετε αντιληφθεί απ την πρώτη στιγμή ότι οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας είναι τέτοιες που  αν δεν εφαρμοστούν ειδικές πολιτικές τότε είναι ικανές να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στον κοινωνικό ιστό ιδιαίτερα των μικρών και απομακρυσμένων νησιών.

Σ αυτό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο και το γεγονός ότι μέσα στην κυβέρνηση σας υπάρχουν πρόσωπα που γνωρίζουν όσο κανείς άλλος, κυρίως λόγω καταγωγής,  τα προβλήματα και κυρίως έχουν την πρόθεση να τα λύσουν.

Με την παροχή δωρεάν δορυφορικού τηλεοπτικού σήματος και δωρεάν ίντερνετ κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει 600 Ευρώ περίπου το χρόνο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε έναν 13ο μισθό για κάθε οικογένεια που ταλαιπωρείται από την ανεργία, την οικονομική ανέχεια και πάνω απ όλα την έλλειψη προοπτικής για τα παιδιά της.

Πολύ σημαντική λοιπόν αυτή η παροχή.

Και την καθιστά ακόμη πιο σημαντική το γεγονός ότι συνοδεύεται από  αίσθημα  ευφορίας γιατί κάποιος σε εισακούει, γιατί δεν είσαι μόνος, γιατί τελικά υπάρχει ελπίδα.

Και εγώ προσωπικά ως δήμαρχος σας οφείλω την ευγνωμοσύνη μου γιατί ικανοποιώντας το αίτημα του δήμου με χρήσατε αγγελιοφόρο χαράς και ελπίδας  μα περισσότερο γιατί μου δώσατε τη δυνατότητα να τους περάσω το πολύ αισιόδοξο μήνυμα ότι θα πρέπει να παλεύεις για όσα πιστεύεις ακόμη κι αν φαίνονται ακατόρθωτα.

Άλλωστε όπως έχει πει ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης «παλληκαριά είναι να ξεκινάς και να μην ξέρεις αν θα νικήσεις»

Κύριε Υπουργέ, κύριε υφυπουργέ, κύριε βουλευτά,  επειδή η μοίρα των πολιτικών είναι να ακούν κυρίως  προβλήματα, που πάντα είναι περισσότερα από τα συγχαρητήρια που εισπράττουν,

και επειδή ως γνωστόν την μοίρα μας δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, παράλληλα με την αναγνώριση αυτής της γενναίας απόφασης που για πρώτη φορά έχει παρθεί και αποτελεί πρωτοπορία που φέρει τη σφραγίδα σας είμαι υποχρεωμένος να σας υπενθυμίσω πως υπάρχουν κι άλλα ζητήματα ζωτικής σημασίας για τα νησιά της περιοχής μας που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν το ίδιο γενναία κι αποφασιστικά ,και όταν αυτό συμβεί θα σας το πιστώσουμε με την ίδια έμφαση όπως τώρα

αναφέρομαι επιγραμματικά:

Α. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο αλλά η μάχη για τη διατήρηση του κεκτημένου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ  πρέπει να κερδηθεί άπαξ διά παντός και εις το διηνεκές.

Πριν 10 μέρες η επιστολή μας έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού καθώς και σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς με την οποία κάνουμε έκκληση στην κυριολεξία να μη σφίξετε το τελευταίο εκατοστό της θηλιάς που θα αποκόψει το οξυγόνο στους νησιώτες.

Β. Γνωρίζοντας αλλά και αναγνωρίζοντας τις καλές προθέσεις του Υπουργού και του παριστάμενου υφυπουργού Ναυτιλίας, ανεξάρτητα με το χρόνο ολοκλήρωσης της μελέτης για το μεταφορικό ισοδύναμο που έχετε αναθέσει στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα πρέπει πριν απ αυτό να ξεκινήσει η επιδότηση ενός ελάχιστου αριθμού μετακινήσεων που εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιεί κάθε χρόνο ο μόνιμος κάτοικος ενός μικρού και απομακρυσμένου νησιού προς την πρωτεύουσα του και το διοικητικό κέντρο του νομού προκειμένου να έχει ισότιμη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες , κυρίως ιατρικές, τα  οποία δεν μπορεί να του παρέχει ο τόπος που διαμένει.

Το κόστος μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών είναι δεκαπλάσιο σε σχέση με τη χερσαία χώρα.

Γ. Η ευρύτερη περιοχή γύρω απ το νησί των Λειψών έχει υποστεί αρκετή ζημιά στον τουρισμό λόγω του προσφυγικού (Φαρμακονήσι , Αγαθονήσι, Λέρος , Κως ,Σάμος) καθώς επίσης κι απ την πολύ ρευστή κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην Τουρκία.

Η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Λέρου σε διεθνές θα λειτουργήσει όχι μόνο αντισταθμιστικά αλλά και αναπτυξιακά για τα επόμενα χρόνια και θα βοηθήσει ακόμη  περισσότερο στην κατοχύρωση αυτής της περιοχής, πολλά νησιά της οποίας τίθενται υπό  αμφισβήτηση όσο αφορά την ελληνικότητα τους διά στόματος διαφόρων  Τούρκων Υπουργών.

Δ. Τέλος, ο 4412/16 έφερε τα πάνω κάτω στις δημοπρατήσεις έργων και στις αναθέσεις δημιουργώντας δήμους δύο ταχυτήτων. Σ αυτούς που έχουν τεχνική υπηρεσία και μπορούν να διεξάγουν διαγωνισμούς και σ αυτούς που δεν διαθέτουν και είναι αναγκασμένοι να ψάχνουν φορείς της κεντρικής εξουσίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο νόμος, για προγραμματική σύμβαση. Για το δήμο μας βρέθηκε προσωρινή λύση χάρη σε σας κύριε υφυπουργέ αλλά όχι για το λιμενικό ταμείο Πάτμο στο οποίο έχουμε 2 έργα χρηματοδοτούμενα από το ΠΔΕ του υπουργείου Ναυτιλίας για τους Λειψούς, την αίθουσα επιβατών και την αναβάθμιση των πίλλαρς της μαρίνας, με κίνδυνο να χάσουμε και το επόμενο καλοκαίρι και αν δε γίνει κάτι άμεσα θα το χάσουμε.

Χρειάζεται μια τροπολογία που να επιτρέπει διαδημοτική συνεργασία με γειτονικό δήμο ο οποίος διαθέτει 3 μηχανικούς στην τεχνική του υπηρεσία.

Αυτά τα 4 είναι τα πλέον σημαντικά για τα οποία χρειαζόμαστε άμεσες και οριστικές λύσεις.

Αποδείξατε ότι είστε διατεθειμένοι να ενσκήψετε εκεί που πραγματικά υπάρχει τεράστια ανάγκη και είμαστε βέβαιοι ότι θα δείξετε το ίδιο ενδιαφέρον και θα μας υποστηρίξετε στις δίκαιες διεκδικήσεις μας στο μέτρο που σας αναλογεί ως μέλη της κυβέρνησης.

Με την ευχή να είστε πάντα γεροί και δυνατοί για να μπορέσετε να διαχειριστείτε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα την ομολογουμένως πολύ δύσκολη κατάσταση που διάγει η πατρίδα μας, σας απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ μαζί με την ευγνωμοσύνη όλων των κατοίκων γιατί με την παρουσία σας εδώ μας δηλώσατε έμπρακτα ότι είστε και θα συνεχίσετε να  είστε δίπλα μας και στο μέλλον .

Σας ευχαριστώ.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΥΠΟΔΟΧΗ, ΔΩΡΕΑΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ΔΗΜΟΣ ΛΕΙΨΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!