στο-ταμείο-οι-εργαζόμενοι-σε-εκτροχια-167144
ΔΗΜΟΙ | 16.05.2015 | 09:01

Στο Ταμείο οι εργαζόμενοι, σε εκτροχιασμο οι προϋπολογισμοί -Πώς επηρεάζονται οι δήμοι από δικαστικές αποφάσεις

Σωρεία δικαστικών υποθέσεων τελεσιδικούν υπέρ των δημοτικών υπαλλήλων που διεκδικούσαν αναδρομικά επιδόματα, δεδουλευμένα και διαφορές αποδοχών, συνθέτουν ένα σκηνικό εκτροχιασμού δημοτικών ισολογισμών.

Συνεχόμενες δικαστικές υποθέσεις καταλήγουν στη δικαίωση δημοτικών υπαλλήλων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που διεκδικούσαν το λεγόμενο επίδομα των 176 ευρώ σε πλήθος δήμων. Αθροίζονται υπέρογκα ποσά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη: Οι 75 εργαζόμενοι δικαιώθηκαν  και προχώρησαν στην κατάσχεση του ποσού των 526.505,69 ευρώ από τις καταθέσεις του δήμου.

Πρόκειται για χρήματα που, όπως σημειώνουν αυτοδιοικητικά στελέχη, οφείλουν να καταβάλουν οι δήμοι από τα ταμεία τους, όμως δεν έχουν προβλεφθεί αντίστοιχου ύψους δαπάνες στον προϋπολογισμό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιρετοί, βλέποντας τους δημοτικούς προϋπολογισμούς να οδηγούνται σε εκτροχιασμό, αναμένεται να επαναφέρουν στην κυβέρνηση το αίτημά τους για την εφαρμογή ενός ταμείου αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, στο οποίο θα εντάσσονται και ποσά αντίστοιχα με των παραπάνω περιπτώσεων.

Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν υποθέσεις και άλλων δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίες εξετάζονται κατά ομάδες αντίστοιχου μεγέθους. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του δήμου Νίκαιας, πρόκειται για ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας, το οποίο αφορά περίπου 200.000 δικαιούχους, όχι μόνο εργαζόμενους σε ΟΤΑ, αλλά και γιατρούς, εκπαιδευτικούς, δικαστικούς και άλλους δημοσίους υπαλλήλους, στους οποίους δεν έχει καταβληθεί το συγκεκριμένο επίδομα.

Στην απόφαση του δικαστηρίου η δημοτική αρχή αντέδρασε με έφεση, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να παραχωρήσει ολόκληρο το ποσό σε μία δόση και πρότεινε να πληρωθεί το επίδομα σταδιακά. Η έφεση ωστόσο απορρίφθηκε και η κατάσχεση του ποσού πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, αποφάσεις των δικαστηρίων όλων των βαθμών, ακόμα και του Αρείου Πάγου, υποχρεώνουν τους δήμους ως εργοδότες να καταβάλουν σε σχολικούς φύλακες ποσά που ανέρχονται, μαζί με τόκους υπερημερίας και δικαστικά έξοδα, σε 50.000 ευρώ κατά μέσο όρο ανά εργαζόμενο. Η ΚΕΔΕ απευθυνόμενη στην κυβέρνηση θυμίζει την υποχρέωσή του κεντρικού κράτους να προβεί στην κάλυψη κάθε τυχόν δαπάνης που σχετίζεται με ζητήματα αποδοχών σχολικών φυλάκων, μεταξύ άλλων αναδρομικά ποσά αποζημιώσεων και επιδομάτων των ετών 2004-2006, διεκδικούμενες αποδοχές ενόσω που βρίσκονταν στο απαράδεκτο καθεστώς διαθεσιμότητας κ.ά.

Ολα αυτά σε μια περίοδο που, αφενός μεν, οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι των δήμων έχουν καταγράψει μείωση κατά 60% συγκριτικά με προηγούμενα έτη, ενώ ταυτόχρονα είχε επιβληθεί στους ΟΤΑ η ικανοποίηση πλεονασματικών στόχων, αφετέρου δε, η χώρα έχει σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες.