Στο ΣτΕ τρεις δήμοι για απόφαση του ΥΠΕΚΑ για το λιγνιτικό τέλος

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσεφυγαν οι Δήμοι Αμυνταίου (Φλώρινας), Εορδαίας (Κοζάνης), και Μεγαλόπολης (Αρκαδίας), όπως και το Δίκτυο Δήμων Περιοχών Παραγωγής Λιγνιτικής Ενέργειας ζητώντας να ακυρωθεί ως αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, αλλά και ως παράνομη η από απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος με την οποία μέρος του αποκαταστατικού χαρακτήρα τέλους υπέρ των Δήμων που πλήττονται από τα λιγνιτικά εργοστάσια (σταθμοί) και τα ορυχεία της ΔΕΗ, διατίθεται επιπρόσθετα εκτός των τριών αυτών Δήμων και στις περιφερειακές ενότητες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας.

Το επίμαχο τέλος είναι σε ποσοστό 0,5% επί του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ. Το τέλος αυτό αποσκοπεί στη χρηματοδότηση έργων υποδομής, ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, κ.λπ. στους τρεις επίμαχους Δήμους και κατανέμεται ανάλογα με την ποσότητα παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Δικαιούχοι τους τέλους αυτού αρχικά (1996) ήταν οι τρεις εν λόγω Δήμοι, αλλα από το 2005 η κατανομή του επίμαχου τέλους γινόταν κατά 50% στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας και κατά 50% στους τρεις εν λόγω Δήμους.

Με την πρόσφατη από 6.2.2013 απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την κατανομή των κονδυλίων. Όπως υποστηρίζουν στην προσφυγή τους οι τρεις Δήμοι με την προσβαλλόμενη απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος επιχειρείται η καταστρατήγηση και φαλκίδευση του τρόπου κατανομής και διάθεσης των κονδυλίων από το επίμαχο τέλος, με εμπλοκή και των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου (αποκεντρωμένες διοικήσεις),καταστρατήγηση των συνταγματικών επιταγών και της ισχύουσας νομοθεσίας και ειδικά μετά τον Καλλικράτη που επιτάσσει τη δημιουργία ισχυρών Δήμων στα ζητήματα σχεδιασμού διαχείρισης και αναπτυξιακής προοπτικής.

Επίσης, οι τρεις Δήμοι υπογραμμίζουν ότι το επίμαχο τέλος, με τον νέο τρόπο κατανομής των κονδυλίων του, θα τον λαμβάνουν και οι «μη ενεργειακοί Δήμοι», δηλαδή Δήμοι οι οποίοι δεν έχουν στην περιφέρεια τους λιγνιτικούς σταθμούς ή ορυχεία της ΔΕΗ και οι οποίοι δεν πλήττονται από την λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ, ΑΜΥΝΤΑΙΟ, ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ, ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ


Αφήστε μια απάντηση