Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για παράνομες συμβάσεις 4 δήμων - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
3
Δεκέμβριος
Back

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για παράνομες συμβάσεις 4 δήμων

Την απόφαση να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της απευθείας σύναψης συμβάσεων παροχής δημοσίων υπηρεσιών κτηματογράφησης και πολεοδομικού σχεδιασμού που συνήψαν οι δήμοι Βασιλικών, Κασσάνδρας, Εγνατίας και Αρέθουσας πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι εν προκειμένω υπάρχει παραβίαση των κοινοτικών κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις. Στόχος των εν λόγω κανόνων είναι, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή, «να εξασφαλίζεται η επικράτηση θεμιτών και διαφανών συνθηκών ανταγωνισμού για τις δημόσιες συμβάσεις στην Ευρώπη».

Η Επιτροπή σημειώνει ότι απέστειλε στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη -που αποτελεί τη δεύτερη φάση της διαδικασίας παράβασης- τον Νοέμβριο του 2009, ζητώντας της να συμμορφωθεί με το Δίκαιο της Ε.Ε. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Επιτροπή, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τις ελληνικές αρχές ότι θα αρθεί η παράβαση, δεν έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα μέτρα για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση.

Το σκεπτικό

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, η Επιτροπή αναφέρει κατ’ αρχήν ότι οι δήμοι Βασιλικών, Κασσάνδρας, Εγνατίας και Αρέθουσας ανέθεσαν απευθείας έξι συμβάσεις δημόσιων υπηρεσιών για σκοπούς κτηματογράφησης και πολεοδομικού σχεδιασμού σε μία και την αυτή επιχείρηση.
Ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα, έγινε επαναδιαπραγμάτευση του πεδίου των συμβάσεων αυτών, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η Επιτροπή, η επιχείρηση να παρέχει τελικά περισσότερες υπηρεσίες για τους δήμους από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί βάσει των αρχικών συμβάσεων.

Συνέπεια αυτού ήταν, κατά την Επιτροπή, η σημαντική αύξηση της συνολικής αξίας των συμβάσεων. Παραδείγματος χάριν, η αξία της μιας από τις αρχικές συμβάσεις που ανατέθηκαν από το δήμο Βασιλικών το 2004 ανερχόταν σε 1,7 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά έπειτα από τις αναδιαπραγματεύσεις αυξήθηκε σε 3,7 εκατ. ευρώ, αύξηση μεγαλύτερη από 100%. Η αξία μιας άλλης σύμβασης που ανατέθηκε από το δήμο Εγνατίας το 2002 ανερχόταν σε 440.000 ευρώ, αλλά μετά τις αναδιαπραγματεύσεις εκτοξεύθηκε σε 1,3 εκατ. ευρώ, αύξηση μεγαλύτερη από 200%. Οι αυξήσεις της αξίας των συμβάσεων σε ποσοστό έως 300% δεν αποτελούσαν ασυνήθιστο φαινόμενο.

Νέες συμβάσεις

Κατά την άποψη της Επιτροπής, οι συμβάσεις τροποποιήθηκαν τόσο ουσιαστικά, ώστε οι αρχές θα έπρεπε να έχουν αναθέσει τις νέες συμβάσεις προσφεύγοντας είτε στην ανοικτή είτε στην κλειστή διαδικασία, όπως είναι ο κανόνας, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις δημόσιες συμβάσεις. Δεδομένου ότι αυτό δεν συνέβη και δεν υπήρξε καμία προγενέστερη δημοσίευση σχετικής προκήρυξης συμβάσεων, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι ελληνικές αρχές έχουν παραβιάσει τους κανόνες της Ε.Ε. και ότι η σύναψη των συμβάσεων αυτών είναι παράνομη.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!