Στο Ευρωκοινοβούλιο η δράση του Δήμου Χανίων για τα αδέσποτα

Σημαντική ήταν η συμμετοχή του Δήμου Χανίων στην ειδική εκδήλωση-συζήτηση που διεξήχθη στις 14 Νοεμβρίου 2012 στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα την «Επιβολή πληθυσμιακού έλεγχου των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα» με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη, ο οποίος και είχε αποστείλει σχετική πρόσκληση, προς το δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη για το σκοπό αυτό, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές προσπάθειες και τις δράσεις που υλοποιεί η δημοτική αρχή των Χανίων για την προστασία των αδέσποτων ζώων.

Το Δήμο Χανίων και το δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη εκπροσώπησε στην κοινοβουλευτική εκδήλωση η Στέλλα Χριστινάκη, γεωπόνος, στέλεχος της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων. Η κα. Χριστινάκη μετέφερε το χαιρετισμό του Δημάρχου ενώ παρουσίασε ενώπιον του ευρωβουλευτή, Γιώργου Χατζημαρκάκη, του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Γεωργίας, Andrea Gavinelli, της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής & Δημόσιας Υγείας του ΥΠ.Α.Α.Τ. Παναγιώτας Παπαδάκη και εκπροσώπων φιλοζωικών σωματείων, κτηνιάτρων και ξένων Μ.Κ.Ο. τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής των Χανίων στον τομέα προστασίας των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Δήμου Χανίων  «μέσω των εν λόγω πρωτοβουλιών επιδιώκεται η αντιστροφή της αρνητικής εικόνας που είχε διαμορφωθεί για τον τόπο μας αλλά και τη χώρα μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσω δημοσιευμάτων και αναφορών σε ελληνικά και ξένα έντυπα αλλά και καταγγελιών πολιτών,φιλοζωικών οργανώσεων και συλλόγων, σε σχέση με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των ζώων». Στη συνέχεια η κα. Χριστινάκη αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της δημοτικής αρχής, που πλέον γίνεται οργανωμένα και συστηματικά – σε συνεργασία με τα φιλοζωικά  σωματεία – αναφέροντας μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα από το Δήμο Χανίων, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις σοβαρές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

η σύσταση αυτοτελούς δημοτικής επιτροπής για την παρακολούθηση του προγράμματος των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Χανίων,

η προμήθεια ειδών διαβίωσης / τροφών για σκύλους και γάτες,

η έκδοση αφισέτας ευαισθητοποίησης με θέμα την δίψα των αδέσποτων ζώων,

η κατασκευή ποτίστρων για την παροχή πόσιμου νερού στα αδέσποτα ζώα,

η έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου για την ευζωία των ζώων σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο «Η προστασία των ζώων»,

η οικονομική ενίσχυση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συμβιώνω με τα Ζώα», το οποίο υλοποιείται στα σχολεία Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει αλλά και να συμβάλει – με διαδραστικό τρόπο – στη διαμόρφωση μια νέας υπεύθυνης στάσης των μικρών παιδιών απέναντι στα ζώα.

Πέραν των παραπάνω, έγινε γνωστό πως προετοιμάζεται από πλευράς δήμου η έκδοση ενός ακόμα ενημερωτικού φυλλαδίου για την υπεύθυνη κηδεμονία των ζώων συντροφιάς καθώς και η τοποθέτηση νέων ενημερωτικών πινακίδων σε κοινόχρηστους χώρους και στα πάρκα για τις υποχρεώσεις των πολιτών απέναντι στα ζώα τους.

Παράλληλα και σε ότι έχει να κάνει με τις πολιτικές αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των ζώων έγινε γνωστό πως η Δημοτική Αρχή Χανίων έχει εγκρίνει ένα σημαντικό οικονομικό κονδύλι για την αντιμετώπιση δαπανών κτηνιατρικής περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς έχοντας προχωρήσει σε σχετικό διαγωνισμό και προσκαλώντας τους ιδιώτες κτηνίατρους να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα, ο δήμος έχει διασφαλίσει τη στήριξη των φιλοζωικών οργανώσεων σε επίπεδο περισυλλογής των ζώων αλλά και της βραχύβιας νοσηλείας τους μετά από την στείρωση σε χώρους φιλοξενίας των φιλοζωικών οργανώσεων και συλλόγων, καθότι ο δήμος δεν διαθέτει έως σήμερα καταφύγιο ή κέντρο αποθεραπείας των εγχειρισμένων ζώων. Τέλος, έκανε γνωστό πως με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων έχει εγκριθεί η συνεργασία με αλλοδαπούς εθελοντές κτηνιάτρους προκειμένου μέσω προγραμματισμένων στειρώσεων να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό ο αριθμός των αδέσποτων ζώων.

Τέλος, η κα Χριστινάκη προσέθεσε πως ο Δήμος Χανίων προτίθεται στο άμεσο μέλλον να ιδρύσει Δημοτικό Ιατρείο αδέσποτων ζώων. Για το σκοπό αυτό μάλιστα ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης με επιστολή του, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχει ζητήσει την παραχώρηση ενός ακινήτου ιδιοκτησίας της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, προκειμένου στο χώρο αυτό να δημιουργηθεί  ένα Δημοτικό  καταφύγιο  και ιατρείο κτηνιατρικής περίθαλψης και φροντίδας αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!