Στο δημοτολόγιο η μικρή Κούκα από τη Γκάνα

Με την τελετή συμβολικής εγγραφής στο δημοτολόγιο ενός παιδιού αλλοδαπού από τη Γκάνα, της μικρής Κούκας, ξεκίνησε η σημερινή αντιρατσιστική εκδήλωση στο δήμο Καισαριανής.

Όλα ξεκίνησαν από την ιδέα του δημάρχου Καισαριανής Σπύρου Τσόκα, ο οποίος στην ομιλία του εξήγησε ότι «αποφάσισε πλέον να κάνει κάτι έμπρακτα ενάντια στην αδιαφορία της Πολιτείας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς, τα οποία μετατρέπονται σε ‘υποψήφιους’ προς απέλαση αλλοδαπούς, όταν ενηλικιώνονται».

Όπως είπε ο δήμαρχος Καισαριανής, η ιδέα γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της εμπειρίας του με ένα παιδάκι από τις Φιλιππίνες, που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κινδύνεψε να απελαθεί αφού η Πολιτεία δεν κατοχυρώνει με κανέναν τρόπο αυτά τα παιδιά.

Έτσι ο δήμαρχος αποφάσισε να ανοίξει στο δήμο βιβλίο με τα ονόματα όλων των παιδιών μεταναστών που έχουν γεννηθεί στο δήμο Καισαριανής. «Φυσικά θα συνεχίσω να πιέζω προς όλες τις κατευθύνσεις για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά που έχουν γεννηθεί ή έρθει σε μικρή ηλικία στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι δε γνωρίζουν πάρα μόνο τη χώρα μας ως πατρίδα τους, αλλά επισήμως η χώρα μας τα θεωρεί ‘ξένο σώμα’», είπε ο κ. Τσόκας. 

                           Τσίπρας: Η μικρή Κούκα θα είναι ένα παιδί φάντασμα

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τόνισε ότι με το υπάρχων νομοθετικό πλαίσιο «η μικρή Κούκα, αυτό το εξαιρετικό κορίτσι, όταν φθάσει στα 18 της θα είναι ένα κορίτσι χωρίς ταυτότητα. Θα είναι ένα παιδί φάντασμα, διότι η ελληνική Πολιτεία δεν αναγνωρίζει τα παιδιά μεταναστών 2ης γενιάς που γεννιούνται και μεγαλώνουν εδώ, που πάνε σε ελληνικά σχολεία και δεν μαθαίνουν άλλη γλώσσα από την ελληνική. Και δεν τα αναγνωρίζει διότι επιμένει σε μια παράλογη αντίληψη ότι αυτά τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν σε μια χώρα που δεν γνώρισαν ποτέ. Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να σταματήσει. Πάνω από 200.000 παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε αυτή τη χώρα και λαμβάνουν ελληνική Παιδεία, πρέπει να αποκτήσουν ταυτότητα. Το διαφορετικό είναι πλούτος. Πρέπει να δούμε την άλλη πλευρά του νομίσματος. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην οποία συμμετέχουν και άλλοι δήμοι της Αττικής, μεταναστευτικές κοινότητες, σχολεία και φορείς του δήμου Καισαριανής, έπαιξαν μουσική συγκροτήματα μεταναστών 2ης γενιάς, παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Στα ίδια θρανία», που περιλαμβάνει πορτρέτα παιδιών 2ης γενιάς.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ


Αφήστε μια απάντηση