Στο Δ. Θεσσαλονίκης η νέα παραλία και τα δημόσια ακίνητα του παραλιακού μετώπου 

Την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) για την ανάπλαση, αξιοποίηση και διαχείριση τμημάτων των δημοσίων ακινήτων του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης, ενέκρινε στη διάρκεια της 6ης τακτικής του συνεδρίασης, το Δημοτικό Συμβούλιο, σήμερα, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016.

Μέσω του Μνημονίου αναλαμβάνεται η υποχρέωση να παραχωρηθούν προς αξιοποίηση στον Δήμο Θεσσαλονίκης, για χρονική περίοδο 49 ετών, τμήματα των δημοσίων ακινήτων με ΑΒΚ (Αριθμός Βιβλίου Καταγραφής) 168 και 2562 του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης, τα οποία περιλαμβάνονται στο ρυμοτομικό σχέδιο και εντάσσονται στα διοικητικά όρια του Δήμου.

Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο αφορά στο τμήμα του παραλιακού μετώπου από το ύψος όπου σήμερα βρίσκονται οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου έως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σκοπός της παραχώρησης είναι η ενιαία και ολοκληρωμένη αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών, η δυνατότητα για συντήρηση των υπαίθριων χώρων και των εγκαταστάσεων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και η ανάδειξη της δημόσιας περιουσίας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορεί να χρησιμοποιεί, να εκμεταλλεύεται ή να εκμισθώνει προς τρίτους τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις εντός της προς παραχώρηση έκτασης, να συμπράττει με αυτούς για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των ακινήτων, να παραχωρεί τη χρήση τους με ή χωρίς αντάλλαγμα, ανάλογα με τη σκοπούμενη χρήση, ενώ προβλέπεται να αποδίδει στην ΕΤΑΔ Α.Ε. ποσοστό 20% επί των πάσης φύσεως εσόδων από εκμεταλλεύσεις εμπορικού ή επιχειρηματικού χαρακτήρα και εν γένει από την ιδιωτικοοικονομική εκμετάλλευση των παραχωρούμενων ακινήτων.

Ακόμη, αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου, εξασφαλίζεται η δυνατότητα άμεσης εκμίσθωσης και αξιοποίησης από το Δήμο των ήδη ανεγερθέντων με ίδιες δαπάνες αναψυκτηρίων και περιπτέρων αναψυχής, ενώ δεν θίγονται οι παραχωρήσεις που αφορούν στο ακίνητο με ΑΒΚ 2562, δηλαδή στον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, για το γεγονός ότι για πρώτη φορά ρυθμίζεται νομικά και με ουσιαστικό τρόπο μια συμφωνία για το παραλιακό μέτωπο, δεδομένου ότι το 2006 που αρχικώς παραχωρήθηκε η Νέα Παραλία στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αυτή δεν είχε επικυρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και άρα ήταν εκκρεμής. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της δημοτικής Αρχής να κατοχυρώσει τη χρήση της Νέας Παραλίας για τον Δήμο, προσπάθειες που ξεκίνησαν από το 2013 και συνάντησαν πολλά εμπόδια. «Αμέσως μετά την αυριανή υπογραφή, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίηση και διαχείριση των ακινήτων στην παραλία της πόλης. Ο αγώνας για να τα καταφέρουμε και να περιέλθει στον Δήμο η Νέα Παραλία ήταν μακρύς και ακόμη δεν έχει τελειώσει, θυμίζω ότι έχουμε να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για την παραχώρηση της πρώτης προβλήτας του λιμανιού στο Δήμο, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» κατέληξε ο Δήμαρχος.

Η τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016, στις 13.00, στην Αίθουσα Συσκέψεων του Δημαρχείου (Βασ. Γεωργίου Α΄ 1, 3ος όροφος).

 

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!