στην-αθήνα-η-διακρατική-συνάντηση-πόλ-182292
ΔΗΜΟΙ | 04.02.2015 | 20:27

Στην Αθήνα η διακρατική συνάντηση Πόλεων του URBACT για τη διατροφική πολιτική στα αστικά κέντρα

Τη διακρατική συνάντηση για τη διατροφική πολιτική στα αστικά κέντρα και τις συμμετοχικές διαδικασίες για την διαμόρφωση βιώσιμων διατροφικών συστημάτων φιλοξενεί η Αθήνα από τις 4 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2015.

Ο Δήμος Αθηναίων υποδέχεται εκπροσώπους από επτά ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετέχουν στο έργο “Βιώσιμη Διατροφή στις Αστικές Κοινότητες” το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος URBACT II και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόγραμμα έχει σκοπό να αναδείξει τη σημασία της Διατροφικής Πολιτικής, μέσα από ορθές πρακτικές στην καθημερινή διατροφή, την τοπικότητα των προϊόντων, τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής και τη στροφή προς μια υγιεινή μεσογειακή – ελληνική διατροφή.

Στην πρώτη κεντρική συνδιάσκεψη του διήμερου προγράμματος, που διοργανώνει η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις Βρυξέλλες, το Όσλο, το Μπρίστολ, τη Μεσσίνα, το ‘Αμερσφουτ, την Ουρένσε και τη Βασλούι.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι η Αθήνα είναι η πρώτη πόλη στην χώρα μας, που ανοίγει τη συζήτηση για τη διατροφική πολιτική στα αστικά κέντρα και για ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό σύστημα.

«Για το δήμο Αθηναίων, η στήριξη των συμπολιτών μας που αδυνατούσαν, στη διάρκεια της κρίσης να καλύψουν τις άμεσες διατροφικές τους ανάγκες, τις δικές τους ή και των οικογενειών τους, υπήρξε εξαρχής πολιτική προτεραιότητα. Στηρίξαμε αποτελεσματικά τις ευπαθείς ομάδες και εξακολουθούμε να προσφέρουμε τη στήριξη μας – όπου υπάρχει ανάγκη – χάρη και στη συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών, τους εθελοντές αλλά και τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης και υπογράμμισε ότι «τώρα, σε ένα δεύτερο στάδιο, κάνοντας τα πρώτα σταθερά βήματα ανάκαμψης, η Αθήνα διερευνά και αρχίζει να σχεδιάζει, να ανταλλάσσει εμπειρίες και τεχνογνωσία, για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου αγροδιατροφικού συστήματος στην πρωτεύουσα της χώρας».

«Οι πρώτες πρωτοβουλίες και δράσεις – με τους λαχανόκηπους σε σχολεία, το φυτώριο στο Γουδί, πολίτες που οργανώνουν συλλογικές κουζίνες σε γειτονιές – δείχνουν ότι βαδίζουμε στην σωστή κατεύθυνση», τόνισε.

Το ζήτημα της πρόσβασης στη τροφή και η εξασφάλιση της καλής διατροφής των πολιτών αποτελεί βασική πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Στην πρώτη ενότητα της συνδιάσκεψης, ο κ. Γιώργος Πολενάκης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΤΑ και σύμβουλος του UN FAO, παρουσίασε τα κύρια σημεία και τους άξονες της πολιτικής του UN FAO για τις πόλεις και τα διατροφικά συστήματα.

Η κα Ιωάννα Θεοδοσίου, εμπειρογνώμων σε τοπικά διατροφικά συστήματα, ανέλυσε τον ρόλο των πόλεων στην αγροδιατροφική πολιτική, μέσω της εμπειρίας υπό το πρίσμα των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής πολιτικής.

Η κα Ελένη Μυριβήλη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για την Αστική Βιωσιμότητα, μίλησε για την αστική βιωσιμότητα, τα διατροφικά συστήματα και τη συμμετοχική πολιτική στην Αθήνα.

Ακολούθησε η δεύτερη ενότητα, με τη διαδραστική παρουσίαση και σχετική συζήτηση των Σχεδίων Δράσης (Local Action Plans) των συνεργαζόμενων πόλεων, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Κορυδαλλού, που υλοποιούν αντιστοίχως τα προγράμματα URBACT II “Markets” και “Gastronomic Cities“. Επίσης, δόθηκε η ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών και σκέψεων, για την παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών και την ανάπτυξη γόνιμου προβληματισμού.

Οι εκπρόσωποι κάθε πόλης, παρουσίασαν τα διατροφικά θέματα που τις απασχολούν – στους τομείς της παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης – καθώς και τους τρόπους που υιοθετούν για να τα αντιμετωπίσουν, με λύσεις και προτάσεις που διαμορφώθηκαν μέσα από κοινωνικό διάλογο και συνεργασία με τους θεσμικούς και παραγωγικούς τους φορείς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «URBACT» στον Δήμο Αθηναίων έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί ένα Εργαστήρι Διατροφικής Πολιτικής, στο οποίο συμμετέχουν πολίτες, οργανώσεις πολιτών, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι υπηρεσιών του Δήμου της Αθήνας. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός Συμβουλίου Διατροφικής Πολιτικής, που θα στοχεύει στη βελτίωση των τρόπων παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης με διαδικασίες βιώσιμες που θα σέβονται το περιβάλλον. Το Εργαστήρι θα ενισχύει πρωτοπόρες ιδέες επίλυσης των προβλημάτων από τους ίδιους τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τον δήμο και θα προτείνει νομοθετικές ρυθμίσεις, όπου υπάρχουν κωλύματα για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη αυτού του ζητούμενου νέου συμμετοχικού διατροφικού μοντέλου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Γιώργο Κεράνη, στα 210-3312002 και [email protected]