Σπίτι για τους άστεγους από σήμερα στο Βόλο - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
20
Οκτώβριος
Back

Σπίτι για τους άστεγους από σήμερα στο Βόλο

Το Κέντρο Διαβίωσης Αστέγων του Δήμου Βόλου στη συνοικία της Νεάπολης, που αποτελεί πρωτοποριακή για τα δεδομένα της χώρας δομή κοινωνικής παρέμβασης, η οποία έχει αρχίσει ήδη να λειτουργεί εδώ και ένα μήνα, εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί από το δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη και τον πρόεδρο της δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Βασ. Κοντορίζο. Στην τελετή χοροστάτησε ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ενώ παραβρέθηκαν στελέχη της παρούσας αλλά και της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, μεταξύ των οποίων ο πρώην δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Το Κέντρο Αστέγων του Δήμου Βόλου, που βρίσκεται στη συνοικία της Νεάπολης μεταξύ των οδών Λογοθέτου και Καρατάσου, είναι διώροφο οίκημα που εξασφαλίζει την παραμονή 16 ατόμων με χώρους διαβίωσης που πληρούν όλες τις βασικές ανάγκες με τέσσερα δωμάτια σε κάθε όροφο που διαθέτουν κρεβάτια, ντουλάπες και τουαλέτα, κουζίνα αλλά και δωμάτιο συναθροίσεων με τηλεόραση ενώ, οι όροφοι συνδέονται μεταξύ τους με κλιμακοστάσιο και ηλεκτρικό αναβατήρα. Στον υπόγειο χώρο υπάρχουν επίσης δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν αστέγους σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών ανεβάζοντας στους 34 τον αριθμό των φιλοξενουμένων.

Την τεράστια σπουδαιότητα του έργου, αλλά και τη γόνιμη συνεργασία Εκκλησίας και δημοτικής Αρχής σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, υπογράμμισαν στους σύντομους χαιρετισμούς τους τόσο ο μητροπολίτης Ιγνάτιος, όσο και ο δήμαρχος Π. Σκοτινιώτης. Μάλιστα ο κ. Ιγνάτιος υπενθύμισε ότι ο ίδιος και ο κ. Σκοτινιώτης, με την ιδιότητα τότε του νομάρχη Μαγνησίας, είχαν εγκαινιάσει το «Δος Ημίν Σήμερον» με σκοπό τη δωρεάν σίτιση άπορων συμπολιτών. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα φθάναμε σήμερα να εγκαινιάζουμε έναν ξενώνα για αστέγους», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνεχάρη όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου.

Ο δήμαρχος Βόλου τόνισε ότι «είναι ζήτημα τιμής για το Δήμο, αλλά και για την Εκκλησία και την τοπική κοινωνία στο σύνολό της, σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει κανείς συμπολίτης χωρίς φαγητό και χωρίς στέγη. Χάρις στις κοινωνικές δομές του Δήμου και την άψογη συνεργασία με την Ι.Μ.Δ. και τις εθελοντικές οργανώσεις», υπογράμμισε, «έχουμε καταφέρει αυτό το στόχο, η επιτυχία του οποίου κάθε άλλο παρά αυτονόητη ήταν. Έγινε μεγάλη προσπάθεια. Οι δομές του Δήμου, της Εκκλησίας, το όλο και πιο ισχυρό κίνημα εθελοντισμού και αλληλεγγύης που αναπτύσσεται, έχουν επιτρέψει να απλώσουμε ένα ισχυρό δίχτυ αλληλεγγύης στην πόλη, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι συμπολίτες μας που σπρώχνονται στο περιθώριο, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, θα μπορέσουν να σταθούν όρθιοι και να ξεπεράσουν με αξιοπρέπεια τη δύσκολη αυτή κατάσταση».

Ο Π. Σκοτινιώτης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί αυτό το κοινωνικό «απόθεμα» στην πόλη. Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το έργο του Κέντρου Αστέγων δρομολογήθηκε επί δημαρχίας Αλ. Βούλγαρη και τον τότε ΔΟΥΚ, αναφερόμενος ονομαστικά στην τελευταία Πρόεδρο του Οργανισμού Ντίνα Παπαστεφάνου και στον δημοτικό σύμβουλο Γ.Κουρτίνα, που επίσης ήταν παρόντες στα εγκαίνια. Επίσης έκανε ειδική μνεία στον ανάδοχο του έργου, επισημαίνοντας ότι το παρέδωσε ολοκληρωμένο, αν και δεν έχει λάβει ακόμη το σύνολο των χρημάτων.

Αναφερόμενος γενικότερα στις κοινωνικές δομές, ο δήμαρχος επανέλαβε ότι αποτελούν τον πυρήνα των πιο ανελαστικών δαπανών του Δήμου, καθώς προσφέρουν έργο τεράστιας σημασίας για τους πολίτες. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», εργαζόμενοι του οποίου είχαν συγκεντρωθεί κρατώντας πανώ έξω από το Κέντρο Αστέγων, τονίζοντας ότι είναι ακατανόητη η απόφαση διακοπής του προγράμματος μετά τις 31 Μαρτίου, δεδομένου ότι είναι η πιο επιτυχημένη κοινωνική δομή που ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια οι δήμοι.

Υπογράμμισε, δε, ότι είναι εντελώς προσχηματικός ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το πρόγραμμα αυτό θα αντικατασταθεί από αντίστοιχο πρόγραμμα του ΙΚΑ, αφού το αποτέλεσμα θα είναι ο αποκλεισμός του συνόλου σχεδόν των επωφελούμενων από το «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, που επί τόσα χρόνια έχουν δώσει την ψυχή τους, θα περάσουν στην ανεργία.

«Η Δημοτική Αρχή του Βόλου και η ΚΕΔΕ έχουμε αναδείξει ως κορυφαίο αίτημα τη συνέχιση του προγράμματος, διότι είναι αδιανόητο να διαλυθεί τώρα που το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Ελπίζω να πετύχουμε να κάμψουμε τις θέσεις της κυβέρνησης και να συνεχιστεί το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”», κατέληξε ο δήμαρχος, υπενθυμίζοντας ότι ο Δήμος Βόλου, παρότι χρηματοδοτείται για την υποστήριξη 277 ατόμων, προσφέρει υπηρεσίες σε άλλους 600 ανήμπορους συμπολίτες, με αποτέλεσμα των σύνολο των ωφελουμένων να φθάνει σχεδόν τα 900 άτομα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Β. Κοντορίζος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Αστέγων. Ακολούθησαν τα εγκαίνια του Κέντρου και ξενάγηση στους χώρους του, με το δήμαρχο Βόλου Π. Σκοτινιώτη να εκφράζει την ευχή «μακάρι στο μέλλον να αποδειχθεί αχρείαστο και να χρησιμοποιηθεί για άλλες ανάγκες στον τομέα του πολιτισμού και της νεολαίας, μακάρι να μη λείπει η στέγη και η τροφή από κανέναν».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!