ΣτΕ: Νόμιμοι οι βυθιζόμενοι κάδοι

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμόν 3261/2010 απόφασή του απέρριψε την αίτηση κατοίκων του Κολωνακίου που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 4/10/2005 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων με την οποία εγκρίθηκε η τοποθέτηση βυθιζόμενου κάδου προσωρινής αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων και υλικών ανακύκλωσης στη συμβολή των οδών Καψάλη και Νεοφ. Βάμβα στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας (Π. Κολωνακίου) της πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα, απέναντι από το Βρετανικό Συμβούλιο στην πλατεία Κολωνακίου έχει τοποθετηθεί Container χωρητικότητας 12 m3 για τα απορρίμματα των κατοίκων της περιοχής.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες συγκέντρωσης των απορριμμάτων, από πλευράς υγιεινής και αισθητικής, εφάρμοσε πιλοτικό πρόγραμμα μηχανικής αποκομιδής, με υπογειοποίηση του συστήματος προσωρινής αποθήκευσης, στις περιοχές Κολωνακίου και Κολωνού.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του αρμοδίου τμήματος του Δήμου Αθηναίων, πρόκειται για σύστημα βυθιζόμενων κάδων και σταθερών συμπιεστών που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένες ευαίσθητες περιοχές (τουριστικού, αρχαιολογικού, εμπορικού ενδιαφέροντος) και θα αντικαταστήσουν τους υπέργειους εν σειρά τοποθετημένους κάδους, ελαχιστοποιώντας έτσι τις οχλήσεις που μπορεί αυτοί να προκαλέσουν, αλλά και με την εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών και την αποκατάσταση της αισθητικής εικόνας της περιοχής.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η απόφαση του Δήμου Αθηναίων είναι επαρκώς αιτιολογημένη, πολύ περισσότερο μάλιστα που το συγκεκριμένο σύστημα εντάσσεται σε πιλοτικό πρόγραμμα, ενώ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Δήμου ελαχιστοποιούνται οι οχλήσεις και αποκαθίσταται η αισθητική εικόνα βεβαρημένων περιοχών της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμο των ισχυρισμό των κατοίκων ότι με την τοποθέτηση των βυθιζόμενων κάδων προσωρινής αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος (βιώσιμο αστικό περιβάλλον), καθώς δημιουργείται μόνιμη εστία μολύνσεως και δυσωδίας. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός απορρίφθηκε, καθώς όχι μόνο δεν παραβλάπτεται το περιβάλλον, αλλά αντίθετα προάγεται το βιώσιμο περιβάλλον.

Ακόμη, το ΣτΕ απέρριψε τον ισχυρισμό των κατοίκων ότι αλλοιώνεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της πλατείας Κολωνακίου, αφού ο νέου τύπου κάδος αφαιρεί τμήμα της πλατείας από την κοινή χρήση. Ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε καθώς το Container καταλαμβάνει μικρό τμήμα υπόγειου χώρου. Τέλος, κρίθηκε ότι δεν απαιτείται για την τοποθέτηση των Containerς η έκδοση οικοδομικής άδειας.

Πηγή: ΑΠΕ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!