στε-καλεί-τον-δήμο-αθηναίων-να-κατεδαφ-1084464
ΔΗΜΟΙ | 19.11.2022 | 11:21

ΣτΕ: Καλεί τον δήμο Αθηναίων να κατεδαφίσει τους δύο ορόφους του ξενοδοχείου

Τρεις μήνες προθεσμία δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στον δήμο Αθηναίων για να κατεδαφιστούν οι τελευταίοι δύο όροφοι και το δώμα του ξενοδοχείου της εταιρείας Coco-Mat στου Μακρυγιάννη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ξενοδοχείο υπερβαίνει το ανώτατο ύψος των κτιρίων στην περιοχή (33 έναντι 24 μέτρα). Σύμφωνα με την «Καθημερινή», την απόφαση (αρ.11/2022) του Συμβουλίου Συμμόρφωσης προκάλεσε αίτημα των αρχικά προσφευγόντων πολιτών, καθώς μεσολάβησαν δυόμισι χρόνια από την απόφαση με την οποία το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ακυρωτέα την οικοδομική άδεια του κτιρίου.

Με βάση την απόφαση που εκδόθηκε σήμερα, η οικοδομική άδεια του 2017 και η αναθεώρησή της το 2019 κρίθηκαν παράνομες το 2019 (απόφαση 2102 της Ολομέλειας) επειδή δεν είχε προηγουμένως δοθεί άδεια του υπουργείου Πολιτισμού μετά από εισήγηση του ΚΑΣ.

Στην απόφαση ανταποκρίθηκε το υπουργείο Πολιτισμού τον Ιούλιο του 2020, απορρίπτοντας μετά από εισήγηση του ΚΑΣ τη μελέτη του ξενοδοχείου ως προς το ανώτατο ύψος (33 μέτρα έναντι 24 μέτρα στην περιοχή), αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος που τον Μάρτιο του 2022 θέσπισε νέο προεδρικό διάταγμα για την περιοχή, που επίσης ακολουθούσε το παλαιότερο, ισχύον στην περιοχή ανώτατο ύψος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΣτΕ, ο δήμος Αθηναίων δεν ανακάλεσε την οικοδομική άδεια του κτιρίου, δεν χαρακτήρισε αυθαίρετους και κατεδαφιστέους τους τελευταίους δύο ορόφους και το δώμα του ξενοδοχείου, ούτε μερίμνησε για την κατεδάφισή τους. Σύμφωνα με το ΣτΕ, προχώρησε μόνο σε ανάκληση της αναθεώρησης του 2019, η οποία για το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «δεν συνιστά συμμόρφωση».

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Συμμόρφωσης έδωσε προθεσμία τριών μηνών στο δήμο Αθηναίων, προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, τονίζοντας ότι θα επανεξετάσει το θέμα στις 14 Φεβρουαρίου του 2023.