Στα όπλα οι δήμοι για το τέλος - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
19
Ιανουάριος
Back

Στα όπλα οι δήμοι για το τέλος

Ετοιμοπόλεμοι δηλώνουν οι δήμαρχοι μετά την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο μειώνεται το τέλος παρεπιδημούντων από 2 σε 0,5%, με αποτέλεσμα κυρίως οι τουριστικοί δήμοι να έχουν συνολικές απώλειες που φτάνουν τα 350 εκ. ευρώ. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες του υπουργείου Εσωτερικών να επιστραφεί με άλλο τρόπο μέρος των απωλειών στους δήμους έχουν προσκρούσει στην αδυναμία εξέυρεσης κονδυλίων από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.  

Τους δημάρχους πάντως εξόργισαν οι δηλώσεις του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστα Μαρκόπουλου την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση πήρε από την τοπική αυτοδιοίκηση το 1,5% του τέλους παρεπιδημούντων, αλλά της αποδίδει όλα τα τέλη κυκλοφορίας προκειμένου να καλύψει αυτήν τη μείωση.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΚΕδΚΕ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο «δημαγωγίες» και «επικοινωνία τρικ» του υπουργού και διευκρινίζει ότι “η απόδοση του 90% των τελών κυκλοφορίας στους δήμους από φέτος, που σημαίνει 420 εκ. ευρώ παραπάνω από ότι έπαιρνε μέχρι τώρα η αυτοδιοίκηση, προορίζονται να καλύψουν το κόστος όλων των μέχρι σήμερα μεταφερθεισών κρατικών αρμοδιοτήτων στους δήμους, όπως ρητά ο νόμος προβλέπει. δηλαδή το κόστος της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, των κοινωνικών υπηρεσιών, της συντήρησης των σχολείων, της συντήρησης των δρόμων, της λειτουργίας των αθλητικών κέντρων, της πολιτικής προστασίας καθώς και όλες τις δαπάνες μισθοδοσίας των 10.000 περίπου υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν με βάσει το Π.δ. 164!!!”
 
                                            Να ανακληθεί η διάταξη

Παράλληλα απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να ανακαλέσει τη διάταξη και να ξεκινήσει διάλογο ουσίας με την αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και στον τομέα του τουρισμού, σε μια ισότιμη βάση.

Σημειωτέον ότι όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι ακόμη και με την απόδοση του 90% των τελών κυκλοφορίας, το οικονομικό έλλειμμα για την κάλυψη όλων αυτών των κρατικών αρμοδιοτήτων είναι της τάξης των 320 εκ. ευρώ, και το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί ποιος και πότε θα το καλύψει.

« Άρα πριν ο κ. υπουργός επιδοθεί σε εύκολες δημαγωγίες και επικοινωνιακά τρυκ και αν θέλουμε ως χώρα να απαντήσουμε με αξιοπιστία στην οικονομική κρίση και όχι να ρίχνουμε τα βάρη των συνεπειών της στην πλάτη των μη εχόντων – εν προκειμένω των δήμων – καλό θα είναι να φροντίζουμε να βρίσκουμε και αξιόπιστα επιχειρήματα. διαφορετικά αυτά καταντούν έωλα και διάτρητα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι «το δεύτερο που θα πρέπει να έχει υπόψη του ο υπουργός Κ. Μαρκόπουλος, που αποδέχεται ως θέσφατα τα ψευδή επιχειρήματα της συντεχνίας των ξενοδόχων, είναι το γεγονός ότι, το τέλος παρεπιδημούντων οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το εισπράττουν από τους πελάτες τους και το αποδίδουν στους δήμους για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού, αναπλάσεων, έργων τουριστικής υποδομής κ.λπ., που παρέχουν οι δήμοι. Άρα οι ξενοδόχοι δεν πληρώνουν από το ταμείο τους ούτε ένα ευρώ.

Αν λοιπόν, θεωρούμε ότι λόγω της κρίσης δεν χρειάζεται να διατηρούμε φωτισμό ή υπηρεσίες καθαριότητας στις τουριστικές περιοχές και άρα να υποβαθμίσουμε τις τουριστικές υπηρεσίες της χώρας, τότε να βγούμε και να το πούμε ευθέως. Πάντως η αυτοδιοίκηση τέτοιου είδους δαπάνες σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι σε θέση και δεν μπορεί να καλύψει».

Τέλος, επισημαίνεται ότι η ψήφιση μιας τέτοιας ρύθμισης “τινάζει στον αέρα τους ήδη εγκεκριμένους προϋπολογισμούς των δήμων και ιδιαίτερα των τουριστικών, τα έσοδα των οποίων θα υποστούν μείωση που κυμαίνεται από δήμο σε δήμο από 15% έως 60% και που σε πραγματικούς αριθμούς μεταφράζεται σε πόρους άνω των 350 εκ. ευρώ».

«Αμεση, δυναμική και αποφασιστική» αναμένεται να είναι η αντίδραση των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ, εάν δεν ανακληθούν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης σχετικά με το τέλος παρεπιδημούντων.

Συγκεκριμένα, η εκτελεστική επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης για τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων και τη χορήγηση της δυνατότητας στις ενώσεις ξενοδόχων να δημιουργούν εταιρείες διαχείρισης περιβάλλοντος με στόχο την περισυλλογή των απορριμμάτων των ξενοδοχειακών μονάδων, ανακοίνωσε τα εξής:

1. Οι Ο.Τ.Α. σήμερα βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, λόγω κυρίως των μονομερών κυβερνητικών αποφάσεων σχετικά με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, χωρίς τους ανάλογους πόρους, με στόχο την μετακύληση του κόστους των κοινωνικών πολιτικών στις πλάτες των δημοτών και της μη ανταπόκρισης του κράτους στη καταβολή των θεσμοθετημένων πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής θα οδηγήσει άμεσα στην οικονομική κατάρρευση των Ο.Τ.Α. και στην αδυναμία πολλών δήμων να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στην ικανοποίηση των μισθολογικών και άλλων λειτουργικών τους υποχρεώσεων.
2. Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. είναι αντίθετη στην κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων, γιατί δεν λύνεται κανένα πρόβλημα με το να αφαιρούμε πόρους από τους Ο.Τ.Α. και να τους δίνουμε σε άλλους (τουριστικές επιχειρήσεις), όταν το τέλος αυτό καταβάλλεται από τους πελάτες και οι πόροι αυτοί πηγαίνουν στην καθαριότητα, στοχεύοντας στην ποιότητα ζωής των περιοχών αυτών και στην αύξηση του τουρισμού.
3. Η δυνατότητα της δημιουργίας εταιριών διαχείρισης περιβάλλοντος σημαίνει ιδιωτικοποίηση της περισυλλογής των απορριμμάτων και αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση, όταν την ίδια περίοδο γίνεται συζήτηση μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών – Κ.Ε.δ.Κ.Ε. – Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. για την δημιουργία σ’ όλους τους δήμους υπηρεσιών καθαριότητας και καταγγελίας όλων των συμβάσεων με εργολάβους ή όταν η δολοφονική απόπειρα απέναντι στην Κωνσταντίνα Κούνεβα έφερε στην επιφάνεια το καθεστώς γαλέρας στις εργασιακές σχέσεις που επικρατεί στις ιδιωτικές εταιρίες καθαριότητας.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών να δηλώσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις κυβερνητικές προθέσεις και την Κ.Ε.δ.Κ.Ε. να εναντιωθεί σε κάθε τέτοια προοπτική. 

                                                  Στη Βουλή η ρύθμιση

Στο  μεταξύ, κατατέθηκε την Παρασκευή στη βουλή το σχέδιο νόμου με τη μείωση του ΕΤΑΚ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και του τέλους παρεπιδημούντων του 2% που πληρώνουν στους ΟΤΑ οι επιχειρήσεις αυτές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου. Ο υπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη μείωση στο 0,5% του τέλους παρεπιδημούντων το οποίο αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης είχε προειδοποιήσει ότι θα παραιτηθεί από την προεδρία της ΚΕδΚΕ εάν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της, κάνοντας λόγο για «αναξιοπιστία» και «πραξικόπημα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς την Παρασκευή για τις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων τόνισε ότι οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού είναι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και θα υλοποιηθούν. Υπενθυμίζεται ότι οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν δεσμευθεί αρχικώς για πάγωμα της μείωσης αν δεν βρεθεί τρόπος ισάξιας αναπλήρωσης του τέλους παρεπιδημούντων από άλλον πόρο.

Επιπλέον, σε ερώτηση για το εάν η δημόσια διένεξη της ΚΕδΚΕ με την κυβέρνηση θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «όλα γίνονται και θα γίνουν πράξη».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!