Σούρλας σε Καμίνη: «Βάλε άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα» - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
21
Οκτώβριος
Back

Σούρλας σε Καμίνη: «Βάλε άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα»

Να τοποθετηθεί επί τέλους στην Αθήνα το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ζητά  ο Γ. Σούρλας με επιστολή του  προς τον Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη.

Επισημαίνει ότι πρέπει να τεθεί τέρμα σε μια διαδικαστική περιπέτεια  που κρατάει πάνω  από είκοσι χρόνια, διπλάσια δηλαδή από εκείνα που χρειάστηκε για την εκστρατεία  του ο Μέγας Αλέξανδρος.

Στην επιστολή του μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Θα ήθελα να επαναφέρω το θέμα  που είχα θέσει στη Βουλή το 2008  για την τοποθέτησή στην Αθήνα του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτέχνησε ο αείμνηστος εξαίρετος γλύπτης, ακαδημαϊκός στην Ελλάδα και στη Γαλλία καθώς και Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Γιάννης Παππάς.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο έργο, ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας, που αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο ενθουσιώδη, αποφασιστικό, άοπλο, οραματιστή, που όμως παραμένει  αναξιοποίητο επί 20 τουλάχιστον χρόνια

Το άγαλμα όμως αυτό ο δημιουργός του Γιάννης Παππάς δεν πρόλαβε να δει εκεί που ο ίδιος οραματιζόταν, ενταγμένο δηλαδή μέσα στον αστικό ιστό της πόλης της Αθήνας, στο ιστορικό της κέντρο.

Η παρουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα έχει χαραχθεί μια για πάντα και στον ίδιο τον Παρθενώνα, όταν τριακόσια λάφυρα και πανοπλίες των Περσών, αφιερώθηκαν από αυτόν στην Παλλάδα Αθηνά.

Τέλος, ας μην λησμονούμε και τις γραφές του Πλούταρχου, στο βιβλίο του «Ηθικά περί της Αλεξάνδρου τύχης ή αρετής»:

«ΑΝΗΛΙΑΓΟΣ ΕΜΕΙΝΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!