Σωρεία παραβάσεων και «μαύρη» εργασία σε καταστήματα στη Λέσβο

Συνεχίζονται οι φορολογικοί έλεγχοι της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε τουριστικές περιοχές σε όλη τη χώρας.

Σ’υμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., το τριήμερο που μας πέρασε, ελέγχθηκαν (41) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις στο νησί της Λέσβου, ενώ σε (25) περιπτώσεις διαπιστώθηκαν διάφορες παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Μεταξύ των παραβάσεων περιλαμβάνεται η λειτουργία (4) καταστημάτων – επιχειρήσεων χωρίς την απαιτούμενη άδεια, η εργασία (38) ανασφάλιστων ατόμων, ενώ σε (9) περιπτώσεις δεν είχαν εκδοθεί συνολικά (23) αποδείξεις λιανικής πώλησης διαφόρων χρηματικών ποσών.

Επιπλέον, (31) εργαζόμενοι δεν είχαν καταχωρηθεί στο βιβλίο καταχώρησης νεοπροσλαμβανομένου προσωπικού (Ε.Β.Κ.Ν.Π.) και (34) εργάζονταν χωρίς το προβλεπόμενο πιστοποιητικό υγείας.

Αναλυτικά, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το προηγούμενο τριήμερο (02.08 έως 04.08), συνεχίστηκαν οι συντονισμένοι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε διάφορους προορισμούς της χώρας οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερη τουριστική κίνηση κατά τη θερινή περίοδο.

Ειδικότερα, κλιμάκια αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, διενήργησαν φορολογικούς ελέγχους, με σκοπό τον έλεγχο εφαρμογής της ποινικής και φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και των διατάξεων που αφορούν την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Λέσβου.

Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε (41) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του νησιού, όπως τη Μυτιλήνη, το Πλωμάρι, τη Νυφίδα Πολιχνίτου, τα Βατερά, τη Μήθυμνα, τη Σκάλα Σικαμείας, την Πέτρα, τη Σκάλα Καλλονής και τη Σκάλα Ερεσού, ενώ σε (25) περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις.
Στις παραβάσεις αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η λειτουργία (4) καταστημάτων και επιχειρήσεων χωρίς την απαιτούμενη άδεια, η εργασία (38) ανασφάλιστων ατόμων, ενώ σε (9) περιπτώσεις δεν είχαν εκδοθεί συνολικά (23) αποδείξεις λιανικής πώλησης για διάφορα χρηματικά ποσά.

Επιπλέον, (31) εργαζόμενοι δεν είχαν καταχωρηθεί στο βιβλίο καταχώρησης νεοπροσλαμβανομένου προσωπικού (Ε.Β.Κ.Ν.Π.) και (34) εργάζονταν χωρίς το προβλεπόμενο πιστοποιητικό υγείας.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν είναι οι εξής :
· σε κατάστημα καφέ-μπαρ, μη επίδειξη του βιβλιαρίου συντήρησης και επισκευών του φορολογικού μηχανισμού καθώς και στοιχείων της επιχείρησης και μη καταχώρηση τριών (3) εργαζομένων στο Ε.Β.Κ.Ν.Π.
· σε κατάστημα καφέ-μπαρ, μη έκδοση δύο (2) αποδείξεων Λιανικών Συναλλαγών κατά την πώληση αγαθών, μη επίδειξη στοιχείων της επιχείρησης και στέρηση πιστοποιητικού υγείας ενός (1) εργαζομένου
· σε κατάστημα εστιατόριο-ψητοπωλείο, μη καταχώρηση τριών (3) εργαζομένων στο Ε.Β.Κ.Ν.Π. και στέρηση πιστοποιητικού υγείας τεσσάρων (4) εργαζομένων
· σε κατάστημα μπαρ, μη έκδοση πέντε (5) αποδείξεων λιανικών συναλλαγών κατά την πώληση αγαθών και μη καταχώρηση τριών (3) εργαζομένων στο Ε.Β.Κ.Ν.Π.
· σε κατάστημα εστιατόριο-ταβέρνα, μη έκδοση πέντε (5) αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, μη καταχώρηση τριών (3) εργαζομένων στο Ε.Β.Κ.Ν.Π. και στέρηση πιστοποιητικού υγείας τριών (3) εργαζομένων
· σε κατάστημα καφέ – μπαρ – παροχή υπηρεσιών διαδικτύου, στέρηση πιστοποιητικού υγείας ενός (1) εργαζομένου
· σε κατάστημα εστιατόριο, μη καταχώρηση τεσσάρων (4) εργαζομένων στο Ε.Β.Κ.Ν.Π. και στέρηση πιστοποιητικού υγείας εννέα (9) εργαζομένων
· σε κατάστημα εστιατόριο-καφετέρια, στέρηση πιστοποιητικού υγείας τριών (3) εργαζομένων
· σε κατάστημα εστιατόριο-ουζερί, μη καταχώρηση μίας (1) εργαζόμενης στο Ε.Β.Κ.Ν.Π. και στέρηση πιστοποιητικού υγείας μίας εργαζομένης
· σε κατάστημα εστιατόριο – μπαρ, μη καταχώρηση μίας (1) εργαζόμενης στο Ε.Β.Κ.Ν.Π. και στέρηση πιστοποιητικού υγείας δύο (2) εργαζομένων
· σε κατάστημα καντίνα-υπαίθριο στάσιμο εμπόριο, μη έκδοση δύο (2) αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, μη καταχώρηση μίας (1) εργαζόμενης στο Ε.Β.Κ.Ν.Π., μη τήρηση του Ε.Β.Κ.Ν.Π. και στέρηση πιστοποιητικού υγείας τεσσάρων (4) εργαζομένων
· σε κατάστημα καφέ-ζαχαροπλαστείο, μη έκδοση επτά (7) αποδείξεων λιανικών συναλλαγών κατά την πώληση αγαθών και στέρηση αδείας ίδρυσης και λειτουργίας
· σε κατάστημα ψητοπωλείο, μη έκδοση μίας (1) αποδείξεως λιανικών συναλλαγών, μη καταχώρηση πέντε (5) εργαζομένων στο Ε.Β.Κ.Ν.Π., μη τήρηση του Ε.Β.Κ.Ν.Π., στέρηση πιστοποιητικού υγείας έξι (6) εργαζομένων και στέρηση αδείας ίδρυσης και λειτουργίας
· σε ατομική επιχείρηση, μη καταχώρηση ενός (1) εργαζομένου στο Ε.Β.Κ.Ν.Π.
· σε ομόρρυθμη εταιρία, μη καταχώρηση ενός (1) εργαζομένου στο Ε.Β.Κ.Ν.Π.
· σε ατομική επιχείρηση, μη έκδοση μίας (1) απόδειξης λιανικής πώλησης, μη καταχώρηση ενός (1) εργαζομένου στο Ε.Β.Κ.Ν.Π. και στέρηση αδείας ίδρυσης και λειτουργίας
· σε ατομική επιχείρηση, μη καταχώρηση ενός (1) εργαζομένου στο Ε.Β.Κ.Ν.Π.
· σε ατομική επιχείρηση, μη καταχώρηση ενός (1) εργαζομένου στο Ε.Β.Κ.Ν.Π.
· σε ατομική επιχείρηση, μη καταχώρηση ενός (1) εργαζομένου στο Ε.Β.Κ.Ν.Π.
· σε ατομική επιχείρηση, μη έκδοση μίας (1) απόδειξης λιανικής πώλησης
· σε ομόρρυθμη εταιρία, μη έκδοση μιας (1) απόδειξης λιανικής πώλησης και μη καταχώρηση ενός (1) εργαζομένου στο Ε.Β.Κ.Ν.Π.
· σε ομόρρυθμη εταιρία, μη καταχώρηση ενός (1) εργαζομένου στο Ε.Β.Κ.Ν.Π.
· σε ατομική επιχείρηση, στέρηση αδείας ίδρυσης και λειτουργίας
· σε ομόρρυθμη εταιρία, μη έκδοση τριών (3) αποδείξεων λιανικής πώλησης και μη καταχώρηση δύο (2) εργαζομένου στο Ε.Β.Κ.Ν.Π.
Τέλος, στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, σε κατάστημα – αναψυκτήριο στη Μυτιλήνη, συνελήφθησαν ο 56χρονος ημεδαπός – ιδιοκτήτης και τρεις ημεδαποί εργαζόμενοι, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της δήλωσης ψευδών στοιχειών, της ηθικής αυτουργίας στο ίδιο αδίκημα και της πλαστογραφίας (σχετικό το από 03.08.2013 δελτίο τύπου).
Για τις περιπτώσεις που σχηματίστηκαν δικογραφίες, αυτές υποβάλλονται στην οικεία Εισαγγελία, ενώ παράλληλα ενημερώνονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α.) για την επιβολή των αντίστοιχων διοικητικών κυρώσεων.

Σφράγισμα επιχείρησης λόγω φοροδιαφυγής 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος διαπίστωσε ότι ατομική επιχείρηση στην Κυλλήνη Ηλείας δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία σε τριάντα έξι (36) περιπτώσεις. Κατόπιν τούτου σφράγισε την επιχείρηση για 48 ώρες (05/08/2013 έως 07/08/2013).
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και εξάντληση όλων των δυνατοτήτων που διατίθενται, προκειμένου να αυξηθεί η εθελοντική συμμόρφωση και να παταχθεί η παρανομία.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΛΕΓΧΟΙ, ΣΔΟΕ, ΛΕΣΒΟΣ, ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!