σωματείο-εργαζομένων-δήμου-βύρωνα-να-864646
ΔΗΜΟΙ | 07.11.2022 | 16:42

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα: Να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και η υγεία των παιδιών και των εργαζομένων

Ενημερωθήκαμε ότι η ανακαίνιση της κουζίνας του 7ου βρεφονηπιακού σταθμού Βύρωνα αποφασίστηκε να γίνει πράξη, ύστερα από συνεχόμενες πιέσεις από την πλευρά του σωματείου μας εδώ και οχτώ ολόκληρα χρόνια.

Κατόπιν επίσκεψής μας και στο χώρο ενημερωθήκαμε για τους όρους και τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τους οποίους ξεκίνησε η ανακαίνισή της.

Καταρχάς καταστρατηγείται ο κανονισμός λειτουργίας ων παιδικών σταθμών, όπου στο άρθρο 11 αναγράφεται ότι οιΠαιδικοί Σταθμοί παραμένουν κλειστοί από 1 η έως την 31 η Αυγούστου οπότε και γίνονται οι αναγκαίες συντηρήσεις και επισκευές των κτιρίων τους, καθώς και άλλες εργασίες όπως απολυμάνσεις κ.λ.π.» ή κατά την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών. Παρ’όλα αυτά οι εργασίες αποφασίστηκε να ξεκινήσουν αρχές Νοεμβρίου, εν πλήρη δηλαδή λειτουργία του.

Κατά δεύτερον, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την έναρξη των εργασιών στους βασικούς αποδέκτες της ανακαίνισης, δηλαδή στο προσωπικό του σταθμού και κατ’ επέκταση στους γονείς των παιδιών, με αποτέλεσμα στις 31 Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα να έρθουν στο σταθμό εργάτες για να ξεκινήσουν γκρέμισμα κι ενώ ο σταθμός ήταν σε πλήρη λειτουργία και οι μάγειρες προετοίμαζαν τα γεύματα των παιδιών.

Πέραν της ενημέρωσης, σαφώς δεν υπήρξε έγκαιρα κανένας σχεδιασμός, προγραμματισμός, συντονισμός κι ένα πλαίσιο επικοινωνίας με το σταθμό ούτως ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί με σιγουριά η υγεία, ασφάλεια παιδιών και προσωπικού και η εύρυθμη λειτουργία του σταθμού, με αποτέλεσμα το προσωπικό να προσπαθεί κατόπιν εορτής κι υπό την πίεση των εργασιών και με την παράλληλη ύπαρξη παιδιών στο χώρο σε συνεννόηση με τη διοίκηση να λύνει θέματα, όπως η ασφάλεια και η μεταφορά σκευών και τροφίμων σε άλλο χώρο, η διαμόρφωση άλλου χώρου

εντός του σταθμού ως χώρο προετοιμασίας πρωινού και πλύσης σκευών στο χέρι, προσπαθώντας να τηρηθούν κανόνες υγιεινής στο μέτρο του εφικτού, η ασφαλής μεταφορά κατεψυγμένων προϊόντων και ειδών ψυγείων σε άλλο σταθμό με ειδικό όχημα- ψυγείο όπου θα γινόταν η προετοιμασία του μεσημεριανού γεύματος, ο τρόπος μεταφοράς των γευμάτων, ο οποίος έχει γίνει έως τώρα με το σχολικό λεωφορείο, η επιστροφή των σκευών μαγειρικής στον άλλο σταθμό για τη μαγειρική της επόμενης ημέρας τη μεσημεριανή ώρα με το σχολικό και με την παράλληλη ύπαρξη παιδιών στο σχολικό, καθώς δεν προβλέφθηκε άλλος τρόπος. Χωρίς επίσης τη γνωμοδότηση του τεχνικού ασφαλείας, ο οποίος ενημερώθηκε από το σταθμό αφού ξεκίνησαν οι εργασίες.

Όλη αυτή η κατάσταση αποτυπώθηκε με e-mail από τον παιδικό σταθμό με έκφραση όλων των ανησυχιών του προσωπικού για ένα τέτοιο εγχείρημα για να πάρει το δρόμο προς τους υπεύθυνους και καμία έγγραφη απάντηση δε δόθηκε. Αντ’ αυτού οι προφορικές διαβεβαιώσεις προς το σταθμό ήταν πως θα διασφαλιστεί η υγεία, η ασφάλεια και η εύρυθμη λειτουργία του σταθμού.

Όλη αυτή η κατάσταση δείχνει την υποτίμηση και υποβάθμιση έως και απαξίωση από την Δημοτική Αρχή των εργαζομένων στον συγκεκριμένο Παιδικό Σταθμό.

Απαιτούμε άμεσα να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργιά του σταθμού ασφάλεια και η υγεία των παιδιών και των εργαζομένων μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες ανακαίνισης.

Να συνεχιστεί από τη Δημοτική Αρχή η αναβάθμιση των Π.Σ. με κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους και ασφαλείς χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

Να φτιαχτούν νέοι σύγχρονοι ΠΣ ώστε να μην μένει κανένα παιδί εκτός ΠΣ και η συμμετοχή να είναι δωρεάν.