Σωματείο Εργαζομένων Δ. Παιανίας: Ο αναπτυξιακός νόμος είναι σε βάρος των εργαζομένων

Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Παιανίας, με την οποία τίθεται απέναντι στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Ο αναπτυξιακός νόμος την μόνη ανάπτυξη που θέλει να φέρει είναι σε βάρος του κόσμου της εργασίας, της νεολαίας, των παιδιών μας, των συνταξιούχων, της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Πως επιχειρεί να το κάνει αυτό; Ανοίγει διάπλατα ο δρόμο για τους ιδιώτες αφού με το άρθρο 179 «Το Δημοτικό Συμβούλιο, μπορεί κατά την κρίση του, να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4412/2016 (Α΄147) για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής  και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου κα ηλεκτροφωτισμού. Με απόφαση  καθορίζονται ιδίως, το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται». 

Με το άρθρο  αυτό  απλοποιούνται οι διαδικασίες και αίρεται οποιαδήποτε δυσκολία για να αναθέτουν οι δήμοι σε ιδιώτες μεγάλο φιλέτο της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Παράλληλα, μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο εκβιασμών και απειλών, με τη δαμόκλειο σπάθη των πειθαρχικών ποινών ή άλλων κυρώσεων για τους «απείθαρχους» υπαλλήλους, που τολμούν (!) να τηρήσουν τον όρκο τους (!) για να ασκήσουν πραγματικούς εγκριτικούς ή απολογιστικούς ελέγχους και να μη κάνουν τα «στραβά μάτια» στις αυθαιρεσίες των πολιτικών τους προϊστάμενων, τα περιθώρια των αντιστάσεων μικραίνουν. Τιμωρείται ο υπάλληλος που εξαντλεί την ασφυκτική προθεσμία ελέγχου μιας σύμβασης με τον ιδιώτη μιας και ο πελάτης έχει πάντα δίκιο και προηγείται . Εδώ πελάτης δεν είναι ο απλός δημότης αλλά ο ιδιώτης . 

Με το ίδιο νομοσχέδιο  διευκολύνονται οι διαδικασίες εκχωρήσεις πάρκων δημόσιων φιλέτων στους «καλούς» επενδυτές . Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον επιπλέον συμπίεσης  των εργασιακών δικαιωμάτων, αποδυνάμωσης των Συλλογικών Συμβάσεων, απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και επέκτασης των ελαστικών μορφών εργασίας (συμβασιούχοι-ωφελούμενοι κ.α.). 

 Tο κερασάκι στην τούρτα είναι οι αλλαγές που αφορούν τη συνδικαλιστική νομοθεσία, ώστε να καμφθεί και η παραμικρή εστία αντίστασης, με την δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία. Τους ενοχλεί  ότι οι εργαζόμενοι μαζεύονται, συζητούν και αποφασίζουν με βάση τα καταστατικά τους. Τους ενοχλεί που τα πρωτοβάθμια σωματεία, που δεν τα ελέγχουν πλήρως (όπως ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και πολλές ομοσπονδίες), μπορούν, εν δυνάμει, να ξεδιπλώσουν πολύμορφους και ανατρεπτικούς αγώνες απέναντι στα σχέδιά τους. 

 Μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό, ας μην ξεχνάμε την παρακαταθήκη της προηγούμενης κυβέρνησης που είχε δώσει παράταση ως το τέλος του Οκτωβρίου για τον επανακαθορισμό (μείωση) των δικαιούχων του ανθυγιεινού επιδόματος, και δεν είχε προχωρήσει την ανανέωση πολλών προγραμμάτων ΕΣΠΑ με τα οποία λειτουργού και  στελεχώνονται οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Για τους λόγους αυτούς αποφασίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της ομοσπονδίας  και πιο συγκεκριμένα :

 • Ενημέρωση- συσκέψεις  στους χώρους εργασίας την Τετάρτη
  • Συμμετοχή στην στάση εργασίας την Πέμπτη 07:00 έως 11:00 και στην συγκέντρωση 09:30 έξω από τα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
 • Παρασκευή συσκέψεις και ενημερώσεις στους χώρους δουλειάς, γκαράζ του Δήμου  κλπ. 
 • ΣΑΒΒΑΤΟ 19 και ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 ΑΠΟΧΗ από κάθε υπερωριακή απασχόληση και εργασία και συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 11.00 το πρωί έξω από τα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη).
 • Μετά το πέρας του Συλλαλητηρίου και ώρα 1.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ των Συλλόγων-Μελών της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24-3ος όροφος) όπου θα μεταφερθούν οι αποφάσεις των Συλλόγων και θα αποφασισθεί το πλαίσιο δράσης για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Επιπλέον αυτών:

 • Συντονισμός και οργάνωση σύσκεψης των ελαστικά εργαζομένων τις επόμενες ημέρες.
 • Παρέμβαση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο με την συμμετοχή των εργαζομένων, με αίτημα την παραμονή στην  εργασία όλων των συμβασιούχων που λήγουν οι συμβάσεις τους σύμφωνα με τους όρους και τις συνθήκες που ορίζει η  Σ.Σ. Εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
 • Ανάπτυξη πρωτοβουλιών για συντονισμούς με άλλα σωματεία ΟΤΑ – Δημοσίου για το ζήτημα της παραμονής στην εργασία όλων των συμβασιούχων.
 • Πρόταση στην Πανελλαδική  συνεδρίαση Δ.Σ για ανάληψη αντίστοιχων πρωτοβουλιών με μέρα δράσης ενάντια στην ελαστική μορφή εργασίας και την μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
 • Συμμετοχή σε κάθε προσπάθεια συντονισμού πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων που έχουν ως στόχο την αποτροπή του αναπτυξιακού νομοσχεδίου αλλά και την  συγκρότηση ενός κέντρου αγώνα που θα μπλοκάρει κάθε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, θα διεκδικεί τον 13-14 μισθό, την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την υπεράσπιση και την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος, τις αυξήσεις στους μισθούς μας κ.α..
 • Άμεση σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης

Στην  σύσκεψη του Σαββάτου προτείνουμε:

 • Εμπλουτισμό των αιτημάτων μας με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συμβασιούχων. Καμία απόλυση, εφαρμογή της Σ.Σ.Ε.. Παρατεταμένος αγώνας για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
 • Πολύμορφες δράσεις, καταλήψεις δημοτικών κτιρίων, απεργίες, αποχές μέχρι να πάρουν πίσω αυτό το νομοσχέδιο.
 • Συντονισμός με ομοσπονδίες του Δημοσίου Τομέα για μόνιμες προσλήψεις ,σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.

ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ-ΚΑΜΙΑ!

Από το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Παιανίας

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ, ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΔΗΜΟΥ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ, ΠΑΙΑΝΙΑΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!