Σλοβενία: Στο στόχαστρο της αστυνομίας για διαφθορά ο δήμαρχος Λιουμπλιάνας

Η αστυνομία της Σλοβενίας που διεξάγει επιχειρήσεις κατά της διαφθοράς ερεύνησε το σπίτι του δημάρχου της πρωτεύουσας της χώρας Λιουμπλιάνας Ζόραν Γιάνκοβιτς και έθεσε υπό κράτηση τον ίδιο και τους δύο γιούς του, μετέδωσε σήμερα το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο RTV Slo. Ο Ζόραν Γιάνκοβιτς, δήμαρχος Λιουμπλιάνας και αρχηγός του κόμματος «Θετική Σλοβενία» και οι γιοι του Γιούρε και Ντάμιαν οδηγήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα για ανάκριση, σύμφωνα με τα σλοβενικά ΜΜΕ. Άλλα πέντε πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση στη διάρκεια της επιδρομής, που πραγματοποιήθηκε σε συνολικά 21 τοποθεσίες στη Λιουμπλιάνα, περιλαμβανομένων γραφείων του δήμου.

Οι έρευνες διεξήχθησαν από το Εθνικό Γραφείο Ερευνών (NBI) σε συνεργασία με την αστυνομία και ποινικούς ανακριτές. Σύμφωνα με την αστυνομία συνελήφθησαν έξι άτομα στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας που ήταν σε εξέλιξη εδώ και 1,5 χρόνο και αφορά υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς.

Με βάση ανεπίσημα στοιχεία, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ, ο Γιάνκοβιτς θεωρείται ύποπτος για διαφθορά και πρόκληση ζημίας στο κράτος, συγκεκριμένα για μεταφορά χρημάτων του δήμου Λιουμπλιάνας σε ιδιωτικές εταιρίες με τις οποίες είχαν σχέση ο ίδιος και οι γιοι του.

Τα σλοβενικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι βάσει των ανεπίσημων στοιχείων πρόκειται για χρηματικά ποσά που ανέρχονται σε 500.000 ευρώ και συνδέονται με την κατασκευή του αθλητικού κέντρου Στόζιτσε έργο το οποίο κατασκευάστηκε από το δήμο Λιουμπλιάνας σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία Grep, καθώς και για κτηματομεσιτικές συναλλαγές και ύποπτες αλλαγές σε χωροταξικά σχέδια σε εκτάσεις ιδιοκτησίας των εταιριών του Ζόραν Γιάνκοβιτς.

Ο Γιάνκοβιτς είναι ο ηγέτης του κόμματος Θετική Σλοβενία, το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Εντούτοις, απέτυχε να σχηματίσει ένα κυβερνητικό συνασπισμό, ανοίγοντας το δρόμο για να σχηματίσει κυβέρνηση ο συντηρητικός ηγέτης Γιάνεζ Γιάνσα. Σε βάρος του Γιάνκοβιτς διεξάγεται έρευνα για κατάχρηση εξουσίας στην οποία προέβη ώστε να διοχετεύσει κεφάλαια σε μια εταιρία την οποία ελέγχει.

Πριν από την εκλογή του στο δημαρχιακό αξίωμα ήταν διευθυντής του επιχειρηματικού ομίλου Mercator. Αξιωματούχοι της δημοτικής αρχής της Λιουμπλιάνας επιβεβαίωσαν ότι έγιναν έρευνες στο δημαρχείο και ότι τα γραφεία σφραγίστηκαν και οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση. Τα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι έρευνες διεξήχθησαν στις εταιρίες που ανήκουν σε μέλη της οικογένειας του Ζόραν Γιάνκοβιτς και στην εταιρεία Grep

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΟΣΜΟΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!