Σκουπίδια Αττικής: Δήμοι κατά Περιφέρειας για αυξήσεις τιμών & δημοτικών τελών

Να αιτηθεί την αναστολή της από 29.5.2020  του ΔΣ του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) με την οποία ορίζεται νέα τιμολογιακή πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της ιστοσελίδας, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, o οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, μετά από έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης αλλά και «γαλάζιων» δημάρχων αναγκάσθηκε να προτείνει την συγκεκριμένη αναστολή, με την οποία συμφώνησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των 66 δημάρχων της Αττικής και των 36 εκπροσώπων της ΠΕΔΑ στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Προβλέψεις για αυξήσεις δημοτικών τελών

Να σημειωθεί ότι στην απόφαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, η οποία κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔΑ χαρακτηρίστηκε «προσβλητική για τους δήμους», με τους αιρετούς να τονίζουν ότι «η Περιφέρεια μας αγνοεί», προβλέπεται ότι:

-Θα αυξηθεί από 49 σε 53,9 ευρώ η τιμή του τόνου των απορριμμάτων που εισέρχονται στον ΧΥΤΑ Φυλής.

-Τα κλαδέματα των δήμων που μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν, πλέον, θα κοστολογούνται με 26,95 ευρώ τον τόνο.

Σύμφωνα με τους δημάρχους, το γεγονός αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων από τους δήμους, και, άρα, στην αύξηση των δημοτικών τελών.

Για το λόγο αυτό η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔΑ πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο κλίμα, με τον «γαλάζιο» δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλο να επιτίθεται με σφοδρότητα κατά του προέδρου του ΕΔΣΝΑ και «δεξιού» χεριού του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος προήδρευσε στην επίμαχη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Όσο ξέρει αυτός από διαχείριση απορριμμάτων άλλο τόσο ξέρω για την κινέζικη κουζίνα!».

Περιφέρεια Αττικής: Οι αυξήσεις προβλέπονται στο νόμο Φάμελου

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο, απαντώντας σε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με το θέμα, η Περιφέρεια Αττικής υποστήριζε οι συγκεκριμένες αυξήσεις προβλέπονταν από το νόμο Φάμελλου: «Οι Δήμοι έχουν την ευκαιρία να μειώσουν κατά πενήντα τοις εκατό το κόστος αυτό, αν συλλέγουν ξεχωριστά τα βιοαπόβλητα που παράγουν και δεν τα στέλνουν στη Φυλή μαζί με τα σύμμεικτα απορρίμματα, όπως έκαναν μέχρι σήμερα. Για κάθε τόνο σύμμεικτων απορριμμάτων το κόστος διαχείρισης ανέρχεται στα 53,90 ευρώ / τόνο, ενώ για κάθε τόνο απορριμμάτων βιοαποβλήτων η χρέωση είναι 26,95 ευρώ. Όσοι ισχυρίζονται ότι η διαχείριση των βιοαποβλήτων θα ήταν δήθεν δωρεάν, λένε συνειδητά ψέματα. Ο νόμος Φάμελλου που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι αυτός που υποχρεωτικά ορίζει σαφώς, ότι η διαχείριση των βιοαποβλήτων θα έχει κόστος. Το ήμισυ του κόστους διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων και το όριζε αυτό, για να υποχρεώσει ουσιαστικά τους Δήμους να συλλέγουν χωριστά τα απορρίμματα. Επίσης ο ίδιος νόμος ορίζει  την επιβολή τέλους ταφής 8 ευρώ / ανά τόνο, για κάθε τόνο απορριμμάτων που θα έρχεται στη Φυλή. Τα έσοδα από το τέλος ταφής θα δίνονται στο «Πράσινο Ταμείο». Ο ΕΔΣΝΑ δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην επιβολή του τέλους αυτού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Νέα Αυτοδιοίκηση»: ΟΧΙ στην αύξηση του κόστους των μεταφερόμενων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ

«Νέοι καιροί και νέα ήθη στη λειτουργία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Εν αγνοία των Δήμων της Αττικής και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) αποφάσισε «δια περιφοράς» να αυξήσει το κόστος των μεταφερόμενων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ  από τα 49 € που είναι σήμερα ο τόνος στα 54 €, επιβαρύνοντας τους Δήμους και κατ΄επέκταση τους δημότες, σε εποχή που η κρίση του COVID-19 εξελίσσεται με πολλές και δυσβάστακτες οικονομικές συνέπειες σε βάρος των τοπικών κοινωνιών της Αττικής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Νέα Αυτοδιοίκηση»

Και προσθέτει: «Η «Νέα Αυτοδιοίκηση», αντέδρασε άμεσα ζητώντας την παρέμβαση της Π.Ε.Δ.Α. με κύριο ζητούμενο την αναστολή των αποφάσεων του Ε.Δ.Σ.Ν.Α  και την επανεξέταση  της τιμολογιακής πολιτικής του έναντι των Δήμων, κάτι που όπως διαπαραταξιακά, ομόφωνα, συμφωνήθηκε, δρομολογείται άμεσα  με σύγκληση ειδικής συνέλευσης με την παρουσία όλων των Δημάρχων της Αττικής, καθώς και των 36 εκπροσώπων των Δήμων στο φορέα  διαχείρισης απορριμμάτων.

Σήμερα, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α, η «Νέα Αυτοδιοίκηση» με τους 4 εκπροσώπους της και από κοινού με όλες τις άλλες παρατάξεις, εισηγήθηκε την διεκδίκηση άμεσης αναστολής των αυξήσεων και την επείγουσα σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης.

Ευελπιστώντας, ότι τον παραλογισμό θα διαδεχθεί ο εξορθολογισμός για αποκατάσταση της θεσμικής υπόστασης και αρμονίας της σχέσης συνεργασίας-συνευθύνης Α’ και Β´ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος του συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων  (ΕΔΣΝΑ)  η «Νέα Αυτοδιοίκηση» συνεχίζει με συνέπεια να υποστηρίζει τα βασικά της προτάγματα:

  • την ανάγκη προστασίας των οικονομικών πόρων και των υλοποιούμενων σχεδιασμών των Δήμων
  • την απόρριψη αναχρονιστικών επιλογών και λαθεμένων πολιτικών και πρακτικών σε σχέση με την οφειλόμενη και αναγκαία προσαρμογή της δημοτικής διαχείρισης στην Εθνική και Περιφερειακή πολιτική (ΕΣΔΑ-ΠΕΣΔΑ) με στόχο τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων», καταλήγει η «Νέα Αυτοδιοίκηση».
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, ΕΔΣΝΑ, ΠΕΔΑ, ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!