Σκουρλέτης-ΚΕΔΕ: Συνεχίζεται η σύγκρουση για τον «Κλεισθένη» -Κανένα σημείο επαφής στη συνάντηση

Κανένα σημείο επαφής δεν υπήρξε ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ, κατά την σημερινή συνάντηση τους, γύρω από τις αλλαγές για τον «Κλεισθένη 1» με την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να παραμένει το «μεγάλο αγκάθι».

Ωστόσο την επόμενη βδομάδα θα γίνει η δημοσιοποίηση της τελικής μορφής του νομοσχεδίου, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των παρατάξεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη και του Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού, Δημοσθένη Παπασταμόπουλου.

Μετά την συνάντηση ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι για την κυβέρνηση η «απλή αναλογική είναι αδιαπραγμάτευτη», πρόσθεσε πάντως ότι «ο διάλογος συνεχίζεται» και ότι υπήρξε ένα «μεγάλο κύκλος επαφών με αιρετούς» και ότι το πόρισμα με προτάσεις που κατέθεσε η ΚΕΔΕ «θα εξεταστεί».

Ειδικότερα ο κ. Σκουρλέτης, δήλωσε: «Καλέσαμε σήμερα εδώ στo υπουργείο Εσωτερικών την ΚΕΔΕ, για να μας καταθέσει -εάν το κρίνει και η ίδια σκόπιμο- τις προτάσεις της, καθώς πια βαδίζουμε στην τελευταία φάση της διαβούλευσης, του «Κλεισθένη 1». Και μόνο το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόσκληση, θέλω να πιστεύω ότι αποτελεί αποτέλεσμα δεύτερων και πιο ώριμων σκέψεων και από την προηγούμενη φάση των καταγγελιών να πάμε έστω και τώρα στο διάλογο.

Κατατέθηκε και ένα πόρισμα εκ μέρους της ΚΕΔΕ, το οποίο θα το μελετήσουμε. Εμείς μέχρι την τελευταία στιγμή είμαστε ανοιχτοί σε δημιουργικές και γόνιμες προτάσεις. Βεβαίως την ίδια ώρα που κατατέθηκε αυτό το πόρισμα συγκεκριμένων προτάσεων από την ΚΕΔΕ, υπήρξαν για άλλη μία φορά τοποθετήσεις πλήρως απορριπτικές. Αυτή την αντιφατική στάση θα την κρίνει ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης. Εμείς μέχρι την τελευταία στιγμή θα συζητάμε, έχοντας όμως αποσαφηνίσει ότι βάση της συζήτησης είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και επειδή φαντάζομαι ότι θα με ρωτήσετε, σας λέω εκ των προτέρων ότι για εμάς, η υπόθεση της απλής αναλογικής είναι αδιαπραγμάτευτη».

Πατούλης: Κόκκινη γραμμή η απλή αναλογική

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ανέφερε ότι είναι «κόκκινη γραμμή απλή αναλογική» για την αυτοδιοίκηση. Επέμεινε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι βάσει συζήτησης και σημείωσε: «Δεν υπάρχουν σοβαρές αλλαγές που να έχει καταθέσει ο υπουργός στο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο προωθεί τον υπερσυγκεντρωτισμό. Θα είναι καταστροφή για τοπική αυτοδιοίκηση και θα φέρει ύφεση σε όλη της χώρα».

Ειδικότερα, δήλωσε:

«Αποδεχθήκαμε τη πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από το διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις που θα διασφαλίζουν το κύρος του θεσμού μας και θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της τοπικής διακυβέρνησης. Δυστυχώς για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχουν τη διάθεση, ούτε και την πρόθεση να μας ακούσουν και να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις μας. Με τον κ. Σκουρλέτη έχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Εμείς διεκδικούμε μια πραγματική μεταρρύθμιση, με αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων και μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα και την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων μας προς όφελος των πολιτών. Αντίθετα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών ενισχύει το συγκεντρωτικό κράτος, προωθεί την απορρύθμιση της αυτοδιοίκησης και προωθεί διατάξεις που οδηγούν Δήμους και τοπικές κοινωνίες σε ακυβερνησία. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου δεν λύνει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Σε καμία χώρα η αλλαγή του εκλογικού νόμου από μόνη της δεν αποτελεί λύση. Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών, έστω και αυτή τη στιγμή να προβεί σε αλλαγές ουσίας του νομοσχεδίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα φέρει ο ίδιος προσωπικά την ιστορική ευθύνη για τη διάλυση της Αυτοδιοίκησης».

Οι κόκκινες γραμμές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Κ.Ε.Δ.Ε. επισήμανε ότι το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί θα πρέπει να διασφαλίζει τέσσερις προϋποθέσεις, που αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές» της Αυτοδιοίκησης.
1. Διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, ανεξάρτητα από το εκλογικό σύστημα που θα υιοθετηθεί.
2. Ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας κι ανεξαρτησίας των Δήμων.
3. Αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών του θεσμού
4. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης πριν την οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, οι Αντιπρόεδροι της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης και Γιάννης Καραγιάνης, ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. Γιάννης Μουράτογλου, ο Απόστολος Κοιμήσης, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», ο Γιώργος Ιωακειμίδης, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», ο Δημήτρης Μπίρμπας, επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και η Ελπίδα Παντελάκη ως εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες οι παρατάξεις κατέθεσαν διαφορετικές προτάσεις, ζητώντας την καθιέρωση «πλαφόν» στην απλή αναλογική για την είσοδο συνδυασμών στα δημοτικά συμβούλια.

Διαβάστε επίσης: 

Σκουρλέτης-«Κλεισθένης 1»: Ποια αλλαγή εξήγγειλε -Τι συζητάει -Τον Ιούλιο η ψήφιση

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΚΕΔΕ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ, ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!