Σκουρλέτης για «Κλεισθένη 1″: Εκλογές τον Οκτώβριο 2019 με απλή αναλογική» (live)

Την μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου αλλά και την καθιέρωση της απλής αναλογικής ανακοίνωσε και επίσημα από το βήμα του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Όπως είπε, στο νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει τις επόμενες ημέρες για διαβούλευση, χωρίς πάντως να προσδιορίσει το χρόνο τόσο της ανακοίνωσης όσο, κυρίως, της διαβούλευσης, παρά τις επανειλλημένες ερωτήσεις των συνέδρων με προεξάρχοντα τον Γ. Πατούλη, θα περιλαμβάνει:

 • Αποσυσχέτιση ευρωεκλογών από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μετάθεσή τους για τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου.
 • Καθιέρωση απλής αναλογικής. «Απ’ όσο γνωρίζω μέχρι το 2000 ήταν και θέση της ΚΕΔΕ. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για δικτατορίες των μειοψηφιών», τόνισε
 • Στο πλαίσιο της απλής αναλογικής θα δίνεται η δυνατότητα στον περιφερειάρχη και στο δήμαρχο να ορίζει αντιπεριφεριάρχες και αντιδήμαρχοι. «Δεν υπάρχει θέμα διορισμού γενικού γραμματέα των ΟΤΑ», είπε χαρακτηριστικά.
 • Ενιαίο ψηφοδέλτιο για κοινότητες έως 500 κατοίκους.
 • Καθιέρωση θεσμού δημοψηφισμάτων.
 • Δυνατότητα λευκής εποικοδομητικής ψήφου.
 • Σύσταση εταιρειών ειδικού σκοπού της Αυτοδιοίκησης στον τομέα της κοινής ωφέλειας.
 • Δυνατότητα σε διαδημοτικά σχήματα να συμμετάσχουν σε ανώνυμες εταιρείες πάλι στον τομέα της κοινής ωφέλειας.
 • Συγκρότηση του Επόπτη (Ελεγκτή) Νομιμότητας ως ξεχωριστής υπηρεσίας από την σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Σκοπός της νέας υπηρεσίας θα είναι αυστηρά ο έλεγχος της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας ενός έργου, καθώς και η επίσπευση των διαδικασιών με απόλυτα διαφανή και αξιόπιστο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.
 • Νέα κατηγοριοποίηση των Δήμων και νέα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ.
 • Υπαγωγή στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της υπηρεσίας πρασίνου.
 • Υποχρεωτικότητα της επιτροπής διαβούλευσης,
 • Ελάφρυνση των δημοτικών συμβουλίων στο να συζητούν ζητήματα ρουτίνας και επίλυσή τους από τις αρμόδιες επιτροπές.
 • Δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με δημόσιους φορείς, ώστε να ξεπερνούμε την τεχνική ανεπάρκεια κάποιων δήμων.
 • Σύσταση μόνιμης Επιτροπής Ελέγχου Αρμοδιοτήτων με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα εξετάζει και θα γνωμοδοτεί επί των επιδράσεων των σχεδίων νόμου που κατατίθενται στη Βουλή, στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης και των δύο βαθμών.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών για την απλή αναλογική και τον «Κλείσθενη»: 

Στο νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει τις επόμενες μέρες για διαβούλευση και που   θα σας δοθεί, θα έχετε όπως μαθαίνω -και σωστά- τη δυνατότητα να ξανασυζητήσετε και σε επιμέρους αποκεντρωμένες συζητήσεις, αλλά και όλοι μαζί σε ένα νέο έκτακτο Συνέδριο. Το πρώτο το οποίο θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι θα προβλέπεται η αποσυσχέτιση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών από τις ευρωεκλογές. Η μετάθεσή τους θα γίνει μέσα από τον συγκεκριμένο νόμο για τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019. Είναι ευνόητο γιατί το θέλουμε αυτό και κατανοητό. Άλλο είναι το διακύβευμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και άλλο στις κεντρικές πολιτικές εκλογές. Κι όποτε υπήρξε αυτή η ταύτιση -νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου- αλλοίωσε το χαρακτήρα των εκλογών. Το δεύτερο που θα καθιερώνει σε αυτές τις εκλογές, είναι το σύστημα της απλής αναλογικής. Δεν το ακούτε για πρώτη φορά, ούτε το ένα ούτε το άλλο. Να λοιπόν που μέχρι τώρα στα δύο πρώτα σημεία δεν έχουμε κανενός είδους αιφνιδιασμό. Πράγματα γνωστά, πράγματα στα οποία πολλοί μού έχετε εκφράσει κατ’ ιδίαν και δημόσια σε περιφερειακές συσκέψεις τις απόψεις σας και έχουν τη δική τους αξία.

Η απλή αναλογική η οποία από όσο γνωρίζω τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήταν και θέση της ΚΕΔΕ. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι άλλωστε κοιτώντας και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπως εσείς οι ίδιοι την αναδείξατε και στο τελευταίο Συνέδριο της ΚΕΔΕ που κάνατε, υπήρξε μία εκτενής αναφορά στα εκλογικά συστήματα που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα δούμε ότι είναι εκδοχές της απλής αναλογικής. Μόνο εδώ συμβαίνει αυτό το οποίο έχουμε. Μόνο εδώ υπάρχει ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα, το οποίο θεωρώ ότι έχει κλείσει τον κύκλο του. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για δικτατορίες των μειοψηφιών. Από που κι ως που είναι δικτατορία των μειοψηφιών, η προσπάθεια να διαμορφωθούν ευρύτατες πλειοψηφικές παρατάξεις και πλειοψηφίες μέσα στους δήμους που αντιστοιχούν σε μεγάλες πλειοψηφίες μέσα στην ίδια την κοινωνία; Από που κι ως που πρόκειται για ένα φοβερό ευφάνταστο σχέδιο της κυβέρνησης να αλώσει τους δήμους; Μα θα τους άλωνε κανείς αν πηγαίναμε σε ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο θα πολλαπλασίαζε όσους ψήφιζαν ανθρώπους που έχουν το «χρίσμα» του ΣΥΡΙΖΑ και σε όσους είχαν το «χρίσμα» του κυρίου Βορίδη θα τους αφαιρούσε ψήφους.

Αυτό θα ήταν προσπάθεια άλωσης. Εμείς λέμε λοιπόν «Τα του καίσαρος τω καίσαρι» και κυρίως δημοκρατία, συναίνεση, σύνθεση. Αυτό είναι το σημαντικό το οποίο πρέπει να κατακτήσουμε. Αυτό έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και η Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να κρύβεται κανείς, καμία μειοψηφία πίσω από το άλλοθι ότι «Κοίταξε Δήμαρχε, πες τα μόνος σου εσύ με τους δικούς σου, εγώ μπορεί να καταψηφίζω εσαεί» αυτή η στάση ανευθυνότητας δεν δικαιολογείται για κανέναν είτε είναι στην πλειοψηφία είτε είναι στη μειοψηφία.

Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα προβλέπεται προφανώς στη βάση της καθιέρωσης απλής αναλογικής και η δυνατότητα να ορίζονται με πρόταση του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Αντιδήμαρχοι από όλες εκείνες τις δυνάμεις που θα συγκροτούν τη νέα πλειοψηφία. Αυτό απαιτεί  η δημοκρατία, η σύνθεση και η  συνεννόηση και όχι να υπάρχουν παζάρια εν κρυπτώ, όπως γίνονται σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Αφού λοιπόν μπει σε εφαρμογή  αυτό το σχέδιο, το σατανικό διάλυσης της Αυτοδιοίκησης, θα έρθει ακούγεται και θα «φορέσει» η κυβέρνηση ένα διορισμένο γραμματέα. Αυτό ποιος το άκουσε; Ποιος αρρωστημένος εγκέφαλος το σκέφτηκε αυτό; Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ουδέποτε είτε σε επίσημες είτε ανεπίσημες ή κατ’ ιδίαν δηλώσεις, δικές μου συνεντεύξεις, έχω υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Αντίθετα όταν πριν από λίγες μέρες ο κύριος Πατούλης με ρώτησε στο γραφείο μου, του είπα ότι σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω σε μία τέτοιου είδους τοποθέτηση εγκάθετων από οποιαδήποτε κυβέρνηση και θέλω να το τονίσω και εδώ και να το κάνω ξεκάθαρο.

Ούτε βέβαια σκεπτόμαστε -όπως άκουσα ένα συμπαθή δήμαρχο χθες να λέει, όταν παρακολούθησα τη χθεσινή Συνέλευση από το διαδίκτυο- να καταργήσουμε την οικονομική επιτροπή, το αντίθετο: Η όλη φιλοσοφία είναι πώς θα μπορέσουμε να αποσυμφορήσουμε τη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων από διάφορα θέματα, τα οποία είναι μικρής βαρύτητας τα οποία θα πρέπει να λύνονται στις αντίστοιχες αρμόδιες επιτροπές, έτσι ώστε να συζητούνται τα πολιτικά ζητήματα, στο πλαίσιο των συζητήσεων των δημοτικών συμβουλίων.

ü  Καθιερώνουμε το ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις κοινότητες με πληθυσμό έως 500 κατοίκων

ü  Εισάγουμε την καθιέρωση της λευκής εποικοδομητικής ψήφου

ü  Ενεργοποιούμε τον θεσμό των δημοψηφισμάτων

ü  Δίνουμε τη δυνατότητα για σύσταση εταιρειών ειδικού σκοπού της Αυτοδιοίκησης στον τομέα της κοινής ωφέλειας

ü  Ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα σε διαδημοτικά σχήματα να συμμετάσχουν σε ανώνυμες εταιρείες πάλι στον τομέα της κοινής ωφέλειας

ü  Προχωράμε στην κατηγοριοποίηση των Δήμων και σε νέα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ

 

Νωρίτερα είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από τους προέδρους της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ οι οποίοι ζήτησαν τουλάχιστον δίμηνη διαβούλευση, ενώ στη συνέχεια υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Σκουρλέτη και Πατούλη για τις προσλήψεις συμβασιούχων στους δήμους.

Θεοδωράκης: Πολύ επιφυλακτικοί με την πρόταση της κυβέρνησης

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με την πρόταση της κυβέρνησης», είπε στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Δεν μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε λογιών-λογιών μειοψηφίες να εξουσιάζουν τους δήμους και τις περιφέρειες. Ειδικά που υπάρχουν μειοψηφίες, οι οποίες πετροβολούν την πολιτική», πρόσθεσε. Και ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε χρόνο για τη διαβούλευση.

Βορίδης: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με το σημερινό σύστημα

Β.Λεβέντης στην aftodioikisi.gr: Ναι στην απλή αναλογική αλλά σε ένα γύρο

Τη θέση που είχε εκφράσει στην aftodioikisi.gr για απλή αναλογική αλλά σε ένα γύρο επανέλαβε στην ομιλία του στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

ΑΣΕΠ-3Κ/2018: Ο ισχυρισμός Σκουρλέτη & η «πληρωμένη» απάντηση Καραθανασόπουλου

 

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Η μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους, η Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση και η Τοπική & Περιφερειακή Ανάπτυξη θα τεθούν επί τάπητος στο Ξενοδοχείο Caravel,  Αίθουσα Olympia σήμερα και αύριο, στο πλαίσιο του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σχέδιο Προγράμματος

 

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

09:00 – 10:00         Διαπίστευση – Εγγραφή Συνέδρων & Παρατηρητών

10:00 – 10:15         Καλωσόρισμα:

10:15 – 10:45         Ομιλία Πάνου Σκουρλέτη, Υπουργού Εσωτερικών

10:45 – 12:30         Τοποθετήσεις Πολιτικών Αρχηγών ή εκπροσώπων Πολιτικών Κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό ή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

12:30 – 13:30         Εισήγηση. Προέδρου ΕΝ.Π.Ε Κώστα Αγοραστού, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Εισήγηση Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργου Πατούλη, Δημάρχου Αμαρουσίου

 

13: 30 – 14:00        Διάλειμμα

14:00 – 17:00         Τοποθετήσεις επικεφαλής Αυτοδιοικητικών παρατάξεων

Κ.Ε.Δ.Ε. – ΕΝ.Π.Ε.

17:00 – 19:00         Τοποθετήσεις Συνέδρων, Περιφερειαρχών, Προέδρων ΠΕΔ

19:00                      Λήξη Εργασιών Πρώτης Ημέρας

 

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

09:00 – 10:00         Χαιρετίζουν:

 • Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων
 • Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής
 • Νίκος Τράκας, Πρόεδρος Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
 • Μάρκος Δαρδαμάνης, Πρόεδρος Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α.
 • Βέτα Πανουτσάκου, Προέδρου Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

10:00 – 10:30         Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη, Προέδρου Νέας Δημοκρατίας

10:30 – 11:00         Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου Κινήματος Αλλαγής

11:00 – 14:00         Τοποθετήσεις Συνέδρων, Περιφερειαρχών, Προέδρων ΠΕΔ

14:00 – 14:30         Διάλειμμα

14:30 – 18:30         Συνέχιση τοποθετήσεων Συνέδρων, Περιφερειαρχών, Προέδρων ΠΕΔ

18:30 – 19:00         Απόφαση Συνεδρίου – Συμπεράσματα

19:00               Λήξη Συνεδρίου

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!