Σκουπίδια Αττικής: Σε νέες περιπέτειες μετά την αναίρεση για το «μπλόκο» - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
28
Νοέμβριος
Back

Σκουπίδια Αττικής: Σε νέες περιπέτειες μετά την αναίρεση για το «μπλόκο»

Δριμύ «κατηγορώ» εξαπολύει η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά της κυβέρνησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για τον περιφερειακό σχεδιασμό των σκουπιδιών στην Αττική, με αφορμή την απόφαση του τμήματος Μείζονος-Επταμελούς Σύνθεσης του ΣτΕ, το οποίο έκανε δεκτή την προσφυγή του γενικού γραμματέα Ηλία Λιακόπουλου για αναθεώρηση της απόφασης του VI τμήματος, που «μπλόκαρε» την όλη διαδικασία, στηριζόμενο κυρίως στο «έννομο συμφέρον» της Ομοσπονδίας.

«Είναι προφανές πώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και η κυβέρνηση «καίγονται» να προωθήσουν τα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η άμεση διεκπεραίωση του αιτήματος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για αναθεώρηση της αποφάσεως 2095/2011, ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο προχώρησε η σύσταση του νέου αυτού τμήματος Μείζονος-Επταμελούς Σύνθεσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο», σημειώνει.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει έννομο συμφέρον

Όπως, δε, υπογραμμίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, «σαφώς και έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει κατά μιας προγραμματικής σύμβασης που θεωρεί ότι είναι επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον και σε βάρος του περιβάλλοντος. Ειδικά όταν η προγραμματική αυτή σύμβαση προβλέπει κατασκευή μονάδων για την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων κόστους 350 εκατ. ευρώ.

»Έχει, λοιπόν, κάθε συμφέρον να υπερασπίζεται τη διαφάνεια (κάτι που είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα πράξει η κυβέρνηση αλλά μάταια) και ασφαλώς να αντιστρατεύεται τη διαπλοκή εκεί όπου θεωρεί ότι υπάρχει».

Καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προειδοποιεί κυβέρνηση και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ότι «θα παλέψει για την προάσπιση των συμφερόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημοτών» και πως «εξετάζει και το ενδεχόμενο να καταγγείλει τη διαδικασία της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως αυτή προωθείται, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Το Ελεγκτικό Συνέδριο και συγκεκριμένα το Τμήμα Μείζονος-Επταμελούς Σύνθεσης με την απόφαση 2491/2011, κρίνει πώς πρέπει να αναθεωρηθεί η 2095/2011 απόφαση του VI Τμήματος που απέρριπτε λόγω πλημμελειών την προγραμματική σύμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. για την κατασκευή τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στην Αττική κόστους 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Η νέα αυτή απόφαση βασίζεται στο ότι, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δεν είχε «σοβαρό έννομο συμφέρον» να προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και να ζητήσει την ανάκληση της υπ’ αριθμ. 1/2011 πράξης του Ε’ Κλιμακίου, βάσει της οποίας δεν υπήρχε κώλυμα στην υπογραφή του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης που είχε υποβληθεί για έλεγχο. Από την προσφυγή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προέκυψε η απόφαση 2095/2011.

Το Τμήμα Μείζονος-Επταμελούς Σύνθεσης μονοπωλεί στο αν είχε ή όχι έννομο συμφέρον η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να προσφύγει και παραγνωρίζει βασικά στοιχεία της αποφάσεως του VI Τμήματος που αφορούσαν στο ότι, οι όροι της επίμαχης προγραμματικής σύμβασης ως προς τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της είναι αόριστοι και δεν εξειδικεύονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 100 του Νόμου 3852/2010. Αντιθέτως θεωρεί ότι στην προγραμματική σύμβαση δεν είναι δυνατόν να ρυθμιστούν εξαντλητικά όλα τα θέμα, αλλά χαράσσονται μόνο οι γενικές κατευθύνσεις και ρήτρες, οι οποίες θα εξειδικευθούν με την υπογραφή των επιμέρους συμβάσεων.

Δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του επίσης τους ισχυρισμούς των συμβούλων του VI Τμήματος, που αποφάνθηκαν στην απόφαση 2095/2011 τους ότι, δεν ήταν νόμιμη η σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α., καθώς σε αυτήν συμμετείχαν αναπληρωματικά αντί των τακτικών μελών της, η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής εκδόθηκε κατά παράβαση της 11/30-3-2009 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. και δεν αιτιολογείται η αναγκαιότητα εκχώρησης της αρμοδιότητας για τη διενέργεια διαγωνισμών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Είναι προφανές πώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και η κυβέρνηση «καίγονται» να προωθήσουν τα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η άμεση διεκπεραίωση του αιτήματος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για αναθεώρηση της αποφάσεως 2095/2011, ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο προχώρησε η σύσταση του νέου αυτού τμήματος Μείζονος-Επταμελούς Σύνθεσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σαφώς και έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει κατά μίας προγραμματικής σύμβασης που θεωρεί ότι είναι επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον και σε βάρος του περιβάλλοντος. Ειδικά όταν η προγραμματική αυτή σύμβαση προβλέπει κατασκευή μονάδων για την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων κόστους 350 εκατομμυρίων ευρώ. Έχει λοιπόν κάθε συμφέρον να υπερασπίζεται τη διαφάνεια (κάτι που είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα πράξει η κυβέρνηση αλλά μάταια) και ασφαλώς να αντιστρατεύεται τη διαπλοκή εκεί όπου θεωρεί ότι υπάρχει.

Με κάθε τρόπο και μέσο η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. θα παλέψει για την προάσπιση των συμφερόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημοτών της. Πέραν μάλιστα των συνδικαλιστικών, κοινωνικών και νομικών πρωτοβουλιών, εξετάζει και το ενδεχόμενο να καταγγείλει τη διαδικασία της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως αυτή προωθείται, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!