Σκουλάκης: Απένταξη έργων ΕΣΠΑ, ύψους €10 εκατ., λόγω κινητοποιήσεων

Τον άμεσο κίνδυνο να απενταχθούν έργα ΕΣΠΑ, ύψους 10 εκατ. ευρώ, επισήμανε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Χανιών Μανώλης Σκουλάκης. Αιτία το «μπλακάουτ» στην εσωτερική λειτουργία του δήμου λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, από το οποίο -όπως είπε- κινδυνεύουν να μείνουν και οι ίδιοι χωρίς μισθούς τον επόμενο μήνα.

«Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει και στην εσωτερική λειτουργία του δήμου, μιας και είναι ορατός ο κίνδυνος να απενταχθούν σημαντικά έργα του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού περίπου 10 εκατ. ευρώ, για τα οποία υπάρχουν χρονικές προθεσμίες, ενώ και οι οικονομικές απώλειες του δήμου όλο αυτό το διάστημα είναι τόσο μεγάλες που πιθανώς να μην επιτρέψουν να καταβληθεί στους ίδιους τους εργαζομένους ο μισθός του Δεκεμβρίου», είπε ο δήμαρχος, ο οποίος και κάλεσε τους εργαζομένους να συναισθανθούν το βάρος της ευθύνης τους.

Στα παραπάνω, είπε ο δήμαρχος, «πρέπει να προστεθούν οι καθυστερήσεις που δημιουργούνται στην υλοποίηση σημαντικών έργων του δήμου μας αλλά και οι ακυρώσεις διαγωνισμών, όπως, π.χ., ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου της πεζοδρόμησης της οδού Ποτιέ, προϋπολογισμού περίπου 515.000 ευρώ που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου μέσω του ΕΣΠΑ».

Υποστήριξε, δε, ότι λόγω των κινητοποιήσεων παραμένουν απλήρωτα σε εργολάβους και προμηθευτές εντάλματα 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις στη συνεδρίαση τού Δημοτικού Συμβουλίου «μπλοκάρουν» αποφάσεις για 80 τουλάχιστον θέματα, που είναι σε εκκρεμότητα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε παράπονα πολιτών, εξαιτίας της «νέκρωσης» των κοινωνικών δομών του δήμου, όπως οι παιδικοί σταθμοί και η μη αποκομιδή των σκουπιδιών· μάλιστα εξέφρασε την απορία του γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο στο Δήμο Χανίων, όταν σε άλλους δήμους της χώρας δεν είναι κλειστοί οι παιδικοί ή γίνεται κανονικά η αποκομιδή των απορριμμάτων.

«Έπειτα από 14 ημέρες κινητοποιήσεων των εργαζομένων, και ενώ ως δημοτική Αρχή είχαμε εξ αρχής τονίσει ότι δεν μπορεί οι όποιες κινητοποιήσεις να στρέφονταν εναντίον της κοινωνίας και των πολιτών, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί από πλευράς των εργαζομένων, με συνέπεια να γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες εκατοντάδων παραπόνων συμπολιτών μας οι οποίοι εκφράζουν τις διαμαρτυρίες του για την αδυναμία εξυπηρέτηση τους και για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, όπως, π.χ., από τη μη λειτουργία των παιδικών σταθμών, τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων με σοβαρούς κινδύνους να εγκυμονούνται για τη δημόσια υγεία ή από την αδυναμία έκδοσης μιας άδειας ή ενός πιστοποιητικού».

Πάντως, ο δήμαρχος Χανίων απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς στο θέμα της διαθεσιμότητας, υπενθυμίζοντας ότι πριν από 12 ημέρες το δημοτικό συμβούλιο ομόφων έλαβε απόφαση στήριξης των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

 

Σχετικά

Χανιά: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων στους δήμους

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!