Σκοτινιώτης σε Στουρνάρα: Αδιανόητη η άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών της α΄ κατοικίας

Την έντονη ανησυχία και τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των συμπολιτών, οι οποίοι δοκιμάζονται από τις συνέπειες της πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, για το ενδεχόμενο να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, μεταφέρει με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης.

«Πιστεύουμε πως είναι πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτο αλλά και αδιανόητο, σε αυτές ειδικά τις τόσο δύσκολες συνθήκες, όταν πλέον βρίσκονται σε δεινή θέση οικογένειες που μέχρι πρόσφατα είχαν εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και όταν η ανεργία κυριολεκτικά καλπάζει, να απειλείται το στοιχειώδες δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία», τονίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ.Σκοτινιώτης.

Υπογραμμίζει δε ότι κρίνεται απολύτως αναγκαία η παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών, που προβλέπουν οι διατάξεις του Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επισημαίνοντας τον κίνδυνο, αν δεν υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση του θέματος, να βρεθούμε μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις, αφού θα σημειωθεί δραματική αύξηση των αστέγων και των εξαθλιωμένων.

Όπως αναφέρει ο κ.Σκοτινιώτης στην επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ο Βόλος είναι μια πόλη με ισχυρές κοινωνικές δομές, ο Δήμος Βόλου διαθέτει Ξενώνα Αστέγων, ενώ με πρωτοβουλία του Δήμου έχει συγκροτηθεί Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης όλων των τοπικών φορέων, περιλαμβανομένης της Εκκλησίας.

«Με τον τρόπο αυτόν και παρά τις μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση των Δήμων», σημειώνει ο δήμαρχος, «έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα να καλύπτουμε τις στοιχειώδεις, τουλάχιστον, ανάγκες κοινωνικής υποστήριξης των ανήμπορων συμπολιτών μας και να διατηρούμε την κοινωνική συνοχή. Ωστόσο, τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από μια ενδεχόμενη άρση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, υπερβαίνουν κατά πολύ κάθε δυνατότητα του Δήμου και των τοπικών φορέων».

Καταλήγοντας ο κ. Σκοτινιώτης μεταφέρει στον υπουργό Οικονομικών την εύλογη αξίωση του Δήμου και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας από την κυβέρνηση, όχι μόνο να μην άρει την απαγόρευση πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, αλλά να προχωρήσει στη λήψη δραστικών μέτρων για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων στις τράπεζες νοικοκυριών, ώστε να υπάρξει η αναγκαία προστασία όλων όσοι έχουν υποστεί σοβαρή μείωση εισοδημάτων τα τελευταία χρόνια.

 

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ, ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗΣ


Αφήστε μια απάντηση