Σκοτινιώτης: Όχι στη μείωση οργανικών θέσεων στο Πρωτοδικείο Βόλου

Την ανάγκη να αναληφθεί κάθε αναγκαία πρωτοβουλία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την απονομή Δικαιοσύνης στην πόλη του Βόλου, επισημαίνει ο δήμαρχος  Πάνος Σκοτινιώτης σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, την οποία κοινοποιεί ακόμη στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και στην Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου. Ο κ.Σκοτινιώτης εκφράζει καταρχάς τη διαφωνία του με την μείωση του αριθμού των οργανικών θέσεων Πρωτοδικών στο Πρωτοδικείο Βόλου και τονίζει την ανάγκη επανεκτίμησης της απόφασης αυτής, ενώ θέτει επίσης το ζήτημα των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν στο Δικαστικό Μέγαρο και καθιστούν απολύτως αναγκαία την κατασκευή νέου κτιρίου.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην επιστολή, λόγω της ιδιαίτερης παραγωγικής φυσιογνωμίας της περιοχής, αφού η Μαγνησία αποτελεί περιοχή με ισχυρή βιομηχανική συγκέντρωση, έντονη τουριστική ανάπτυξη και σημαντικό εμπορικό και τουριστικό λιμάνι, δημιουργείται μεγάλος όγκος πολιτικών και ποινικών υποθέσεων, τις οποίες καλείται να εκδικάσει το Πρωτοδικείο Βόλου που είναι το μεγαλύτερο της Θεσσαλίας και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας.

Ενώ, λοιπόν, το αίτημα που κατ’ επανάληψη και με τεκμηριωμένο τρόπο έχει διατυπώσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου προκειμένου να καταστεί πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική η απονομή της Δικαιοσύνης, είναι η σημαντική αύξηση του αριθμού των οργανικών θέσεων Πρωτοδικών στο Πρωτοδικείο Βόλου, με το ΠΔ 30/2013 μειώνονται οι θέσεις των Πρωτοδικών κατά δύο και των Προέδρων Πρωτοδικών κατά μία.

«Θεωρούμε απολύτως αναγκαία την επανεκτίμηση της απόφασης αυτής, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η ήδη ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο Πρωτοδικείο Βόλου, όπου καθημερινά συσσωρεύεται όλο και μεγαλύτερος αριθμός εκκρεμών πολιτικών και ποινικών υποθέσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Σκοτινιώτης και υπογραμμίζει ότι η απονομή της Δικαιοσύνης στην πόλη του Βόλου δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο λόγω των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν στο Δικαστικό Μέγαρο.

Ανάγκη η δημιουργία νέου δικαστικού Μεγάρου 

«Η ανάγκη δημιουργίας νέου Δικαστικού Μεγάρου είναι εξαιρετικά πιεστική εδώ και πολλά χρόνια», συνεχίζει ο δήμαρχος, «αφού το υφιστάμενο κτίριο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες της εποχής, όταν μάλιστα δεν πληροί καν τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας ως χώρου συνάθροισης κοινού, σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις (ΥΑ 3046/304/89, ΦΕΚ 59/Δ/3-02-89). Η εκδίκαση υποθέσεων σε γραφεία, η απουσία χώρων για τα αρχεία, η συσσώρευση υπαλλήλων σε περιορισμένους και ακατάλληλους χώρους, η απουσία WC, η λειτουργία του Διοικητικού Πρωτοδικείου σε άλλο χώρο, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η έλλειψη ανελκυστήρων, η έλλειψη εξόδων κινδύνου, η έλλειψη υποδομών για ΑμεΑ, είναι μερικά μόνο από τα σοβαρότατα προβλήματα του συγκεκριμένου κτιρίου».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Σκοτινιώτης υπογραμμίζει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει, στον προγραμματισμό του, να θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα το θέμα της κατασκευής νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Βόλο, σε όποια από τις εναλλακτικές θέσεις κριθεί προσφορότερη η χωροθέτησή του. Επειδή ωστόσο η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά, μέχρι την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου είναι αναγκαίο να υπάρξει κάποια προσωρινή «εκτόνωση», με την αξιοποίηση του κτιρίου της εφημερίδας «Ταχυδρόμος» που έχει περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο για όποιες χρήσεις αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό (π.χ. μεταφορά αρχείων), σύμφωνα και με τις προτάσεις που πρόσφατα διατυπώθηκαν από τον εκπρόσωπο της «Θέμις Κατασκευαστική».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗΣ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΒΟΛΟΥ


Αφήστε μια απάντηση