Σκοτινιώτης: Νέες μορφές αντίδρασης για να υπερασπιστούμε την Αυτοδιοίκηση

Την άποψη ότι επιχειρείται  υποβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του συνολικού συστήματος διακυβέρνησης της  χώρας, με τη λήψη πρωτόγνωρων μέτρων όπως η επιτροπεία που καταλύουν την αυτονομία του θεσμού, επανέλαβε χθες ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, επισημαίνοντας την ανάγκη η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια σε ρυθμίσεις  που παραβιάζουν κατάφορα βασικές αρχές του δικαίου, όπως οι ρυθμίσεις για τις διαθεσιμότητες, υιοθετώντας νέες μορφές αντίδρασης και επενδύοντας πρωτίστως στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

«Έχοντας μακρά θητεία στα δημόσια πράγματα και έχοντας τιμηθεί κατ’ επανάληψη με την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας αισθάνομαι ότι έχω υποχρέωση, ιδιαίτερα σε οριακές στιγμές για τους Δήμους όπως αυτές που περνάμε, να λέω τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους. Άλλωστε δεν έχω προσωπικές πολιτικές στοχεύσεις», τόνισε στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του ο κ. Σκοτινιώτης και υπενθύμισε ότι, λίγους μήνες μετά  την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε επισημάνει πως το πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης, όπως εξελίσσεται, αποκτά νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, παύει να είναι οικονομικό και γίνεται βαθύτατα πολιτικό.

Απαντώντας σε όσους αποδίδουν στον «Καλλικράτη» τη σημερινή κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση, ο Δήμαρχος Βόλου τους κάλεσε να αναλογιστούν ποιες δυνάμεις αντίστασης θα είχε σήμερα η Τ.Α.  αν λειτουργούσε στο επίπεδο των παλιών, μικρών και ανίσχυρων Δήμων και Κοινοτήτων. «Θα είχαν εντελώς χρεοκοπήσει, θα είχε ακυρωθεί κάθε δυνατότητα παροχής και των πιο στοιχειωδών υπηρεσιών προς τους πολίτες και θα ήταν εύκολη λεία  στα χέρια όποιων προωθούν την αποδυνάμωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, αν κάτι περισώζεται, οφείλεται στο γεγονός ότι οι Δήμοι, όπως και οι Περιφέρειες, είναι πιο ισχυροί σε σχέση με το παρελθόν.

Σύμφωνα με τον κ.Σκοτινιώτη οι εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση  δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. «Τα μέτρα που πάρθηκαν αποτελούν προϊόν κεντρικών επιλογών στο πλαίσιο της συμφωνίας  της  κυβέρνησης με τους δανειστές και αυτό δημιουργεί πρόσθετη δυσκολία στον αγώνα μας. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει την  ΚΕΔΕ να αντιμετωπίσει την κατάσταση με βάση τη νέα πραγματικότητα και δίνοντας πρωταρχική σημασία στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών».

Όπως συγκεκριμένα επισήμανε, «είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό από την κοινωνία ότι ο αγώνας που δίνουμε δεν αφορά το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους αλλά πρωτίστως το κοινωνικό σύνολο, αφού οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές αν καταρρεύσει και το τελευταίο αποκούμπι των πολιτών που είναι οι Δήμοι. Έχουμε ήδη μπει στο δυσκολότερο χειμώνα που έχει περάσει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, γι’ αυτό, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από ανοιχτούς Δήμους ώστε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο να στηριχθεί η κοινωνία και ιδιαίτερα τα πιο αδύναμα στρώματα του πληθυσμού, που πλήττονται από την κρίση».

Ο κ.Σκοτινιώτης υπογράμμισε την ανάγκη να υιοθετηθούν νέες μορφές αντίδρασης, ώστε να αναδειχθεί το πρόβλημά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αναζητηθούν συμμαχίες με χώρες της Νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. «Πρέπει» – είπε – «να πείσουμε τα ευρωπαϊκά όργανα ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις που θα επιτρέπουν στην Αυτοδιοίκηση να ασκήσει στοιχειωδώς το ρόλο της. Η ΚΕΔΕ θα πρέπει επίσης να αξιοποιήσει το πλούσιο νομικό οπλοστάσιο για να επιδιώξει την ακύρωση ορισμένων απ’ τις ρυθμίσεις  που παραβιάζουν κατάφορα βασικές αρχές του δικαίου, όπως οι ρυθμίσεις για τις διαθεσιμότητες». Στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι ήταν υποχρέωση όλων των Δημάρχων της χώρας  να αντισταθούν σε αυτή  την επιλογή που είναι εντελώς  άδικη, ισοπεδωτική και οριζόντια, χωρίς κανένα ίχνος αξιολόγησης και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή κατάσταση των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πρόκειται για διεκπεραίωση μιας υποχρέωσης της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα.

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Βόλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΚΕΔΕ θα επεξεργαστεί στο έκτακτο Συνέδριο της Δευτέρας πρόταση διεξόδου  από το πρόβλημα και μάλιστα ο ίδιος εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφερόμενος, δε, στο ενδεχόμενο παραιτήσεων που προτείνεται από ορισμένους, επισήμανε ότι αποτελεί μια ακραία και, κατά βάση, μη πολιτική επιλογή. «Όσοι σήμερα μας ωθούν σε παραιτήσεις, κατηγορώντας μας ότι δήθεν δεν θέλουμε να ξεκολλήσουμε από τις «καρέκλες» και να εγκαταλείψουμε τα «οφίτσια», αν παραιτηθούμε, θα είναι οι πρώτοι που θα μας κατηγορήσουν ότι το βάλαμε στα πόδια μπροστά στις δυσκολίες.  Φυσικά  επειδή οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες και μπορεί να καταστούν εξαιρετικά επώδυνες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε αυτό το ακραίο ενδεχόμενο, στο οποίο θα καταλήξουμε συντεταγμένα αν κριθεί ότι πλέον διακυβεύεται η πολιτική και προσωπική μας αξιοπρέπεια», τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!