Σύστημα τηλε-ελέγχου του πόσιμου νερού από τη ΔΕΥΑ Αγιάς

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει το έργο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστήματος Τηλεελέγχου-Τηλεχειρισμού Εξωτερικού Υδραγωγείου και Παρακολούθηση Ποιότητας Νερού ΔΕΥΑ Μελιβοίας»,  προϋπολογισμού 1.075.143,00 εκατ. ευρώ μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου αυτού.

Με την παρέμβαση αυτή, η ΔΕΥΑ Αγιάς πρόκειται να εγκαταστήσει ένα Σύστημα Τηλεελέγχου, το οποίο θα της επιτρέπει να έχει τη συγκεντρωτική εικόνα του δικτύου και να μπορεί να πραγματοποιεί χειρισμούς στις ενεργές εγκαταστάσεις. Το σύστημα Τηλεελέγχου θα περιλαμβάνει είκοσι ένα (21) Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου (ΤΣΕ) σε σημεία του εξωτερικού υδραγωγείου. Πρόκειται για τα αντλιοστάσια και τις δεξαμενές που εξυπηρετούν κυρίως τους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου (Αγιόκαμπος, Σωτηρίτσα, Βελίκα, Κουτσουπιά, Παλιουριά κ.α).

Οι Σταθμοί Ελέγχου θα καταμετρούν συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο όλα τα δεδομένα λειτουργίας του δικτύου (στάθμη νερού σε δεξαμενές, παροχή νερού προς το δίκτυο, λειτουργία αντλιών, ενεργειακά δεδομένα αντλιοστασίων κλπ). Τα δεδομένα αυτά θα αποστέλλονται, μέσω ασύρματων ζεύξεων στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣΕ), όπου θα επεξεργάζονται κατάλληλα.

Σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή μια ασυνήθιστη μεταβολή σε κάποια παράμετρο (π.χ απότομη αύξηση της παροχής, βλάβη αντλίας κλπ) θα ενημερώνονται άμεσα οι χειριστές του συστήματος και το προσωπικό της υπηρεσίας θα επεμβαίνει για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας. Επιπρόσθετα, προβλέπονται επτά (7) Σταθμοί Μέτρησης Υπολειμματικού Χλωρίου που θα εγκατασταθούν σε αντίστοιχα παραλιακά δημοτικά διαμερίσματα. Με τη βοήθεια αυτών των μετρήσεων η ΔΕΥΑ Αγιάς θα έχει άμεση εικόνα για το επίπεδο απολύμανσης του νερού που καταλήγει στους καταναλωτές και θα μπορεί να ρυθμίζει κατάλληλα τα εγκατεστημένα συστήματα χλωρίωσης του νερού.

Κύριος του έργου είναι η ΔΕΥΑ Αγιάς και Φορέας Υλοποίησης η ΔΕΥΑ Λάρισας. Το ποσό της προς υπογραφή σύμβασης που προέκυψε μετά τον διεξαχθέντα διαγωνισμό είναι 923.730,00 ευρώ με ΦΠΑ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Από το συνολικό ποσό της σύμβασης η Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 677.777,50 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό των 245.952,50 ευρώ θα καλυφθεί από τον Κύριο του έργου και αφορά στο Φ.Π.Α. και στην Ιδία Συμμετοχή – ύψους 9,75% μετά την πρόσφατη τροποποίηση που έγινε στην απόφαση ένταξης του έργου ώστε να συνάδει με τα εν ισχύ ποσοστά. Μετά την έγκριση αυτή, αναμένεται η σύναψη της σχετικής Σύμβασης για την έναρξη των εργασιών του έργου.

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΔΕΥΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!