Σύσκεψη για τα «κλεμμένα» στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, υπό το Γιάννη Μπουτάρη, προκειμένου να εξεταστούν άμεσοι τρόποι διεκδίκησης των χρημάτων της υπεξαίρεσης από τους καταδικασθέντες για την υπόθεση, ακόμα και με κατάσχεση των περιουσιών τους.

Στη σύσκεψη, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής και θα συνεχιστεί το μεσημέρι της Δευτέρας, εξετάστηκε και η κατάθεση αγωγών, με παράλληλη απαίτηση για αποζημιώσεις, κατά των ελεγκτών που διενεργούσαν τους ελέγχους στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου, αλλά ποτέ δεν εντόπισαν τη «μαύρη τρύπα» των οικονομικών.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, οι οκτώ αντιδήμαρχοι, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των νομικών προσώπων και των δημοτικών κοινοτήτων αλλά και ο γενικός γραμματέας Θωμάς Ψαρράς και οι δύο νέοι γενικοί διευθυντές του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Εξερχόμενος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εσωτερική υπόθεση.

Αγωγές και σε βάρος των ελεγκτικών εταιρειών

Σύμφωνα με τη «Μακεδονία της Κυριακής» Η εκκίνηση των διαδικασιών για την επιστροφή στα δημοτικά ταμεία των υπεξαιρεθέντων από τα πρόσωπα που έχουν κριθεί ένοχα είναι μόνον το ένα σκέλος των δικαστικών ενεργειών στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την κατάθεση αγωγών, με τις οποίες μάλιστα θα διεκδικούνται διόλου ευκαταφρόνητες αποζημιώσεις, σε βάρος των εταιρειών που επί δημαρχίας Βασίλη Παπαγεωργόπουλου βεβαίωναν την καλή λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών και έβαζαν την υπογραφή τους κάτω από εκθέσεις ελέγχου και ισολογισμούς.

Ήδη στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατέθεσε αγωγή σε βάρος της εταιρείας ορκωτών λογιστών η οποία είχε την ευθύνη για τον έλεγχο των οικονομικών κατά την οκταετία από το 2002 μέχρι και το 2009. Σε ελέγχους της νέας δημοτικής αρχής διαπιστώθηκαν σωρεία παραλείψεων και αδυναμιών στις εκθέσεις ελέγχου που είχε συντάξει η εν λόγω εταιρεία για το επίμαχο διάστημα, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή προς τη νομική υπηρεσία να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες «για την ανόρθωση πάσης υλικής και ηθικής ζημίας του δήμου». Με την αγωγή που κατατέθηκε στις 2 Ιανουαρίου ο δήμος διεκδικεί από την εταιρεία των ορκωτών αποζημίωση που πλησιάζει το ύψος των 700.000 ευρώ.

Ενδεικτικό του μπάχαλου που επικρατούσε σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της διοίκησης Μπουτάρη είναι το γεγονός ότι στις εκθέσεις ελέγχου της εν λόγω εταιρείας δεν καταγράφηκαν ποτέ οι διαφορές που υπήρχαν στο ταμειακό υπόλοιπο που εμφανιζόταν στο δημόσιο λογιστικό και σε αυτό που αποτυπωνόταν στον ισολογισμό. Το ζήτημα αυτό αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι διαφορές αυτές βάσει των στοιχείων της δημοτικής αρχής ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 51,9 εκατ. ευρώ.

Τουλάχιστον αξιοπερίεργο εξάλλου χαρακτηρίζεται από στελέχη της δημοτικής αρχής το γεγονός ότι στους ελέγχους της εταιρείας των ορκωτών λογιστών δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά σχετικά με τη μη ορθή εφαρμογή του διπλογραφικού την περίοδο κατά την οποία εξελισσόταν η υπόθεση της υπεξαίρεσης, όταν λειτουργούσαν δύο μηχανογραφικά συστήματα και η ενημέρωση του διπλογραφικού γινόταν χειροκίνητα από το ένα σύστημα στο άλλο.

Δικαστικές διεκδικήσεις και σε βάρος της εταιρείας «Ορθολογισμός»

Πέραν της συγκεκριμένης εταιρείας στο μικροσκόπιο της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη μπαίνει και ο «Ορθολογισμός», που επί θητείας Παπαγεωργόπουλου είχε αναλάβει τη φοροτεχνική υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά κυρίως την εγκατάσταση του διπλογραφικού συστήματος και την εκπαίδευση του προσωπικού στη σωστή λειτουργία του.

Η δημοτική αρχή φαίνεται αποφασισμένη να κινηθεί νομικά σε βάρος και της συγκεκριμένης εταιρείας, αμέσως μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της υπεξαίρεσης. Κι αυτό διότι πολλές φορές κατά την ακροαματική διαδικασία έγιναν επικριτικές αναφορές σε βάρος της συγκεκριμένης εταιρείας ακόμη και από την έδρα του δικαστηρίου. Εξάλλου η καχυποψία της διοίκησης Μπουτάρη απέναντι στον «Ορθολογισμό» είχε διαφανεί από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της, όταν η αντιδημαρχία Οικονομικών έσπασε την τριετή σύμβαση που είχε προωθηθεί με την εν λόγω εταιρεία στο τέλος της θητείας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Διαβάστε επίσης:
«Θα διεκδικήσουμε τα λεφτά με κατάσχεση περιουσίας»
Ισόβια στον Παπαγεωργόπουλο
Παπαγεωργόπουλος: 13 ερωτήματα από τα 2,4 τετραγωνικά της φυλακής
Λεμούσιας: Να με πυροβολήσουν, εάν έκανα υπεξαίρεση
Μπουτάρης: Θα διεκδικήσουμε την επιστροφή των χρημάτων
«Θα πεθάνουν από τύψεις πολιτική αγωγή και Μπουτάρης»

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ, ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!