Συνδικαλιστές ΟΤΑ κατά δήμου Κατερίνης μετά την αποκάλυψη της aftodioikisi.gr

«Εχθρική πράξη για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ», χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στις περιπτώσεις εργαζομένων που λόγω ειδικότητας και αντικειμένου εργασίας έχουν μειωμένο ωράριο εργασίας (Παιδαγωγοί, Παιδικών Σταθμών, εργαζόμενοι στην Καθαριότητα κ.λπ.). Στον συγκεκριμένο δήμο διοικεί ο Σάββας Χιονίδης, ο οποίος, θυμίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Το θέμα είχε αποκαλύψει το καλοκαίρι η aftodioikisi.gr, για τον δήμαρχοα που είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και για την (εσω)κομματική αντιπολίτευση που ασκεί στον Γ. Πατούλη. Με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης που ελήφθη κατόπιν δικής του εισήγησης στις 18 Ιουλίου, προχωρά «στην άσκηση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των κατ’ εξουσιοδότηση εκδοθέντων υπουργικών και λοιπών αποφάσεων, που καθορίζουν κατ’ εξειδίκευση τα ωράρια απασχόλησης των εργαζομένων στο Δήμο Κατερίνης, που εργάζονται με μικρότερο του οκταώρου ωράριο».

«Προειδοποιούμε την Δημοτική Αρχή Κατερίνης πως η ενέργειά της να προσβάλλει νομικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων σε ιδιαίτερα δύσκολα αντικείμενα εργασίας αποτελεί «εχθρική πράξη» για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καλώντας τον δήμαρχο Κατερίνης, «τον οποίο με τις συνθήκες εργασίες που έχει δημιουργήσει καθιστούμε και αποκλειστικά υπεύθυνο για ενδεχόμενο εργατικό ατύχημα, πρώτα να εφαρμόσει τα στοιχειώδη που αφορούν στην προστασία της Υγείας και της Ασφαλείας των εργαζομένων του Δήμου του και στην συνέχεια να αναλάβει το ρόλο του δήθεν μεταρρυθμιστή».

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικά και όχι μόνο του Δήμου Κατερίνης θα αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά στις «δικαστικές» πρωτοβουλίες του Δημάρχου Κατερίνης, σε περίπτωση που δεν ανακαλέσει την προκλητική για τους εργαζόμενους ενέργειά του.

Η Ομοσπονδία καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ να πάρει θέση σε σχέση με τις πρωτοβουλίες του Μέλους της κ. Χιονίδη «που προκαλεί όχι μόνο με την στάση του αλλά και την εγκληματική του αδιαφορία στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια».

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η ανακοίνωση :

ΕΧΘΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ Ο.Τ.Α.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Στο πλαίσιο των περιοδειών των Μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με αφορμή την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.),  πραγματοποιήθηκε επίσκεψη κλιμακίου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στον Δήμο Κατερίνης, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Θεόδωρο Χρυσοβαλάντη.

Στο Δήμο Κατερίνης, υπενθυμίζεται πώς το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση (374/17-7-2017) μετά από εισήγηση του Δημάρχου κ. Σάββα Χιονίδη να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ενάντια στις περιπτώσεις εργαζομένων που λόγω ειδικότητας και αντικειμένου εργασίας έχουν μειωμένο ωράριο εργασίας (Παιδαγωγοί, Παιδικών Σταθμών, εργαζόμενοι στην Καθαριότητα κ.λπ.). Θυμίζουμε επίσης, πως ο Δήμαρχος κ. Σάββας Χιονίδης αποτελεί και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε.

Στην συζήτηση που αναπτύχθηκε έγινε γρήγορα αντιληπτό πως ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου (μεταφέροντας την άποψη του Δημάρχου) μιλούσε για μια «εικονική πραγματικότητα», αγνοώντας την πραγματικότητα που αφορά τόσο στις άθλιες συνθήκες εργασίας που καθημερινά απασχολούνται οι εργαζόμενοι κυρίως στις Υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων, καθώς και στην ιδιαιτερότητα αντικειμένων εργασίας που παγκοσμίως έχει αναγνωρισθεί η ανάγκη μειωμένης απασχόλησης, όπως είναι τα παιδαγωγικά επαγγέλματα.

Αγνοούσε τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα, την παντελή έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, τους τριάντα τέσσερις (34) νεκρούς συναδέλφους της τελευταίας διετίας, «διεκδικώντας» ισότητα σε παντελώς άνισα αντικείμενα εργασίας. Και φυσικά στήριξε την επιχειρηματολογία του στο γεγονός πως ο Δήμος Κατερίνης αποτελεί πρότυπο εφαρμογής της Νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων.

Φυσικά, η αντιπροσωπεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πραγματοποίησε στην συνέχεια συνάντηση με τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα του Δήμου Κατερίνης, όπου εμβρόντητοι διαπιστώσαμε πως τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) δίνονται αποσπασματικά και περιστασιακά ενώ το γάλα έχει να δοθεί από το 2009, ο Γιατρός Εργασίας και ο Τεχνικός Ασφαλείας είναι άγνωστα πρόσωπα για την υπηρεσία καθαριότητας, ενώ ποτέ δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι εξετάσεις Προληπτικής Ιατρικής.

Προειδοποιούμε την Δημοτική Αρχή Κατερίνης πως η ενέργειά της να προσβάλλει νομικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων σε ιδιαίτερα δύσκολα αντικείμενα εργασίας αποτελεί «εχθρική πράξη» για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Καλούμε τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη τον οποίο με τις συνθήκες εργασίες που έχει δημιουργήσει καθιστούμε και αποκλειστικά υπεύθυνο για ενδεχόμενο εργατικό ατύχημα, πρώτα να εφαρμόσει τα στοιχειώδη που αφορούν στην προστασία της Υγείας και της Ασφαλείας των εργαζομένων του Δήμου του και στην συνέχεια να αναλάβει το ρόλο του δήθεν μεταρρυθμιστή.

Οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικά και όχι μόνο του Δήμου Κατερίνης θα αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά στις «δικαστικές» πρωτοβουλίες του Δημάρχου Κατερίνης, σε περίπτωση που δεν ανακαλέσει την προκλητική για τους εργαζόμενους ενέργειά του.

Καλούμε τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. να πάρει θέση σε σχέση με τις πρωτοβουλίες του Μέλους της κ. Σάββα Χιονίδη που προκαλεί όχι μόνο με την στάση του αλλά και την εγκληματική του αδιαφορία στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια.

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΣΤΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ, ΠΡΟΣΦΥΓΗ, ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΟΤΑ, ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ, ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!