συνάντηση-μουζάλα-με-δημάρχους-για-το-38638
ΔΗΜΟΙ | 25.05.2017 | 18:00

Συνάντηση Μουζάλα με δημάρχους για το πρόγραμμα Στέγασης Αιτούντων Άσυλο

Τις προοπτικές εφαρμογής στην Κεντρική Μακεδονία Προγράμματος Στέγασης Αιτούντων  Άσυλο, παρουσίασαν στους Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας Γιάννης, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ Philippe Leclerk και οι συνεργάτες τους.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα Πέμπτη 25 Μαΐου. Στόχος του Προγράμματος είναι η στέγαση των αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα, με παράλληλη μείωση (κλείσιμο) χώρων προσωρινής φιλοξενίας (στρατοπέδων κλπ). Με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τη συνεργασία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες αιτούντων άσυλο, δίνοντας προτεραιότητα στα πιο ευάλωτα άτομα, καλύπτοντας την ενοικίαση και συντήρηση των διαμερισμάτων, υπηρεσίες διερμηνείας, υγειονομική και νομική κάλυψη των φιλοξενούμενων, καθώς και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, η δε υλοποίησή του πραγματοποιείται μέσω μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ή Τοπικών Αρχών.

Υπογραμμίζοντας την καθοριστική συμβολή της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της Περιφέρειας και των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και εξαίροντας την αυτοθυσιαστική προσφορά των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών κατά την διάρκεια όλης αυτής της περιόδου και μάλιστα κατά την κορύφωση της κρίσης (2015), ο Υπουργός κ. Μουζάλας Γ. κάλεσε τους Δήμους να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση αυτού του προγράμματος.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, οι Δήμαρχοι και οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας τόνισαν πως η ΠΕΔΚΜ στηρίζει την προσπάθεια για τακτοποίηση των προσφύγων σε σπίτια, επεσήμαναν την ανάγκη έγκαιρης προσπάθειας για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης έκτακτων καταστάσεων, πρότειναν την θεσμοθέτηση ειδικών δράσεων (με αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις των Δήμων) για την ομαλή και παραγωγική προσαρμογή των φιλοξενούμενων πληθυσμών στις τοπικές συνθήκες, ζήτησαν την άρση σειράς διοικητικών-γραφειοκρατικών εμποδίων και αγκυλώσεων που δυσχεραίνουν την ενεργοποίηση των Δήμων κλπ.