Συνάντηση ΚΕΔΕ με Οικολόγους Πράσινους - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
18
Οκτώβριος
Back

Συνάντηση ΚΕΔΕ με Οικολόγους Πράσινους

Συνάντηση με τους Οικολόγους Πράσινους είχε σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Κ. Ασκούνη. Η συνάντηση στα γραφεία του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων έγινε στο πλαίσιο απόφασης που είχε πάρει η ΚΕΔΕ να συναντηθεί πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με σκοπό να ενημερωθούν για τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι και ταυτόχρονα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν δημόσια θέση για το ρόλο που πιστεύουν ότι έχει στις σημερινές συνθήκες κρίσης ο θεσμός (εδώ).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων κυρίως για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Και τα δύο μέρη συμφώνησαν για το πολύ σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη σημερινή συγκυρία σε ότι αφορά τις δράσεις της για τη στήριξη των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης αμέσως μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο πλαίσιο της απόφασης που έχει πάρει η ΚΕΔΕ για επίσκεψη και συζήτηση για τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, σήμερα συναντηθήκαμε τους Οικολόγους Πράσινους. Θέσαμε επί τάπητος όλα τα προβλήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο στόχος ο δικός μας είναι να μπει στο επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας και του δημόσιου διαλόγου το ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και καλούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα σε μια περίοδο μεγάλης και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

»Ταυτόχρονα θέσαμε τα θεσμικά προβλήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και το γεγονός ότι οι οικονομικοί πόροι της Αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένοι. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλει στην δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας με πάνω από 50% μείωση των πόρων της. Εάν αυτό συνέβαινε σε όλους τους φορείς της γενικής και της κεντρικής κυβέρνησης θα είχαμε προ πολλού πλεονασματικό προϋπολογισμό.

»Ως εκ τούτου θέλουμε να δηλώσουμε ότι, οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή των πόρων θα οδηγήσει σε πλήρη οικονομική κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης.

»Και αυτό λοιπόν το θέσαμε προχθές στη γενική συνέλευση, συζητήσαμε με το υπουργείο Οικονομικών, με τον κ. Σαχινίδη και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να κρατήσουμε όρθιους τους δήμους, γιατί είναι ο πλησιέστερος προς τον πολίτη φορέας, είναι εκείνος που προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες που τόσο πολύ έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος, η κοινωνία, οι πολίτες μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω του Οικολόγους Πράσινους για αυτή μας τη συνάντηση».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη δήλωσε: «Σήμερα είχαμε τη χαρά να συναντηθούμε με το προεδρείο της ΚΕΔΕ και πραγματικά διαπιστώσαμε ότι μοιραζόμαστε αρκετούς κοινούς στόχους. Συμφωνήσαμε οτι στη σημερινή συγκυρία θα πρέπει οι δήμοι να σταθούν δίπλα στους πολίτες, με ευαισθησίες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτισμικές. Σήμερα που μειώνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών, η υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών είναι θέμα προτεραιότητας για τους Οικολόγους Πράσινους και η Αυτοδιοίκηση έχει να παίξει σημαντικό ρόλο απέναντι σ’ αυτό».

Πιο αναλυτικά, οι Οικολόγοι Πράσινοι κατέστησαν σαφές ότι αντιλαμβάνονται και συνεπικουρούν τον αγώνα της ΚΕΔΕ να κοινωνήσει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας τη ζοφερή οικονομική κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι δήμοι. «Απέναντι στα δυσεπίλυτα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι Οικολόγοι Πράσινοι θέτουμε τις πράσινες προτάσεις μας οι οποίες επικεντρώνονται σε μια καθολική αλλαγή στην οικονομική διαχείριση και τους πόρους των δήμων, με την κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας τους από το κράτος μέσω της εφαρμογής ενός αποκεντρωμένου φορολογικού συστήματος και την αναδιανομή ποσοστού των πόρων υπέρ των οικονομικά μειονεκτούντων ΟΤΑ».

 

Την ΚΕΔΕ εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της Κώστας Ασκούνης (δήμαρχος Καλλιθέας), ο γενικός διευθυντής Τάκης Βασιλείου, και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ Δημήτρης Μαραβέλιας (δήμαρχος Χαϊδαρίου) και Κώστας Καλλίρης (δήμαρχος Ζωγράφου), ενώ από τους Οικολόγους Πράσινους  εκτός από την κυρία Κοντούλη, συμμετείχαν ο Γιώργος Δημητρίου εκ μέρους της εκτελεστικής γραμματείας του κόμματος, ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Γιώργος Δημαράς, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Χρήστος Μάτης, η συντονίστρια της Ομάδας Αυτοδιοίκησης Νάγια Παπαλιάκου και ο συνεργάτης Διονύσης Παππάς.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!