συν-παπαδήμος-καμίνης-εξυπηρετούν-ερ-287463
ΔΗΜΟΙ | 22.03.2012 | 07:58

ΣΥΝ: Παπαδήμος, Καμίνης εξυπηρετούν εργολάβους με «ανάπλαση» κέντρου

«Η διαμόρφωση και η υλοποίηση μια νέας, αναβαθμισμένης στην ουσία εικόνας για το κέντρο της Αθήνας είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με πολλές μεταβλητές σε κοινωνικό, χωροταξικό, συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Σε αντίθεση με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, η κυβέρνηση Παπαδήμου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το ΥΠΕΚΑ, με πιστό συνεργάτη τον δήμαρχο Αθήνας, σχεδιάζουν την αλλαγή του κέντρου της πόλης σε συνδιαλλαγή με την κτηματαγορά και τους εθνικούς εργολάβους». Αυτή είναι η άμεση απάντηση του ΣΥΝ, στις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη για την αναμόρφωση του κέντρου της Αθήνας, με κύριο άξονα την Πανεπιστημίου.

Όπως σημειώνει ο ΣΥΝ, σε σχετική του ανακοίνωση, «η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της Αθήνας είναι απόρροια της αποτυχημένης πολιτικής του δήμου και της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς. Το κέντρο της Αθήνας διαλύεται επί της ουσίας και υποβαθμίζεται συνεχώς ακριβώς επειδή οι εκάστοτε κυβερνήσεις με  αλλαγές χρήσης γης έδιωξαν την κατοικία από το κέντρο της πόλης και τώρα προτείνουν να μεταφερθούν στην περιφέρεια οι κεντρικές πολιτικές υπηρεσίες, μετατρέποντας το κέντρο σε αποστειρωμένη φρουρούμενη αγορά.

»Η γκετοποίηση,  το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων θα μπορούσαν να  έχουν μειωθεί αν όχι εξαλειφθεί, αν είχε διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική που θα προστάτευε τους κατοίκους  από την οικονομική εξαθλίωση  και τη φτώχεια που οδηγούνται λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής και την ίδια στιγμή, θα διαμόρφωνε ένα περιβάλλον φιλικό τόσο για κατοικία όσο και για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες».

«Ανοιχτή Πόλη»: Στην προεκλογική
ατζέντα η ανάπλαση της Πανεπιστημίου

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη 21/3, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, η προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που αφορά στην ανάπλαση – πεζοδρόμηση των αξόνων λεωφ. Αμαλίας (από Φιλελλήνων), Πανεπιστημίου, Πατησίων (μέχρι Ηπείρου), ως βασική επιλογή αναζωογόνησης του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας. Τον διαγωνισμό και τις υποστηρικτικές μελέτες χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ να αναλάβει το κόστος και να δώσει το κύρος της σημαντικής πολιτιστικής του δράσης, μέσω της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στο σχέδιο των πολιτικών παραγόντων που εμφορούνται από απεχθείς ιδέες και δεν κρύβουν, όπως είδαμε και στη συνέντευξη τύπου, τις προθέσεις τους για το Ιστορικό Κέντρο και την πόλη της Αθήνας γενικότερα.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ιστορικό Κέντρο βρίσκεται σε κρίση επειδή, από τη μια, η φτώχεια και η κατάρρευση της κοινωνικής πολιτικής για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και, από την άλλη, η διαπλοκή του κράτους και οι παράνομες δραστηριότητες οι οποίες αποφέρουν δεκάδες δις – εμπόριο ναρκωτικών, οργανωμένο έγκλημα, trafficking, κερδοσκοπία στα ακίνητα – όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά πολλαπλασιάζονται με τις δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια και τη διαφθορά που τα συνοδεύει.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που το «ευγενές» σχέδιο ενός Ιστορικού Κέντρου με χρήσεις τουρισμού, αναψυχής, εμπορίου και κατοικίας για εξίσου «ευγενείς» χρήστες και καταναλωτές, θιασώτες του τραμ και του ποδηλάτου, παρουσιαζόταν από τον καθηγητή ΕΜΠ κ. Τουρνικιώτη, οι πολιτικοί παράγοντες έσπευδαν να το προσγειώσουν στις πολύ πεζές προϋποθέσεις του. Ο δήμαρχος Αθηναίων, που μερικές μέρες πριν κατέθεσε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης νομοσχέδιο καταστολής των διαδηλώσεων, δήλωσε στη συνέντευξη, σε πλήρη ταύτιση με τον υπουργό Μεταφορών Βορίδη, ότι προϋπόθεση του σχεδίου είναι οι συνεχείς και εκτεταμένες επιχειρήσεις σκούπας εναντίον των λαθρομεταναστών και οι οριστικές απελάσεις τους. Ο υπουργός ΥΠΕΚΑ Παπακωνσταντίνου έσπευσε να συνδέσει το σχέδιο για το κέντρο με την εκποίηση του Ελληνικού.

Συνοψίζοντας : η γνωστή άποψη και διεθνής πρακτική της ανάκτησης μιας υποβαθμισμένης περιοχής από το κεφάλαιο, η οποία αποδίδεται με τον όρο gentrification (ελληνιστί εξευγενισμός) επιχειρείται να εφαρμοστεί στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Όμως, το σχέδιο αυτό προσκρούει στο τζίρο του μαύρου χρήματος, που είναι ευπρόσδεκτο αφού το χρήμα δεν έχει χρώμα, στην καταναλωτική ένδεια των μεσαίων στρωμάτων και στην κατάρρευση σχεδόν όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λόγω της τραγικής ύφεσης, σε περιοχές που δεν επηρεάζουν η συσσωρευμένη φτώχεια και το έγκλημα (πχ. Αιόλου).

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η κυβερνητική και δημοτική πολιτική θα επικεντρωθούν στη βία και την καταστολή προς τα θύματα της κρίσης, ενώ δεν πρόκειται να δοθεί ούτε ένα ευρώ στις πολιτικές για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και γενικότερα για τους κατοίκους της πόλης αλλά ούτε και για την εφαρμογή των μεγαλόπνοων σχεδίων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.