Συμβασιούχοι: Ποιοι δήμοι υπογράφουν νέες συμβάσεις, απολύουν, αναλαμβάνουν δεσμεύσεις (λίστα) - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
28
Σεπτέμβριος
Back

Συμβασιούχοι: Ποιοι δήμοι υπογράφουν νέες συμβάσεις, απολύουν, αναλαμβάνουν δεσμεύσεις (λίστα)

Μικτή είναι η μέχρι τώρα εικόνα στους δήμους σε όλη τη χώρα, αναφορικά με την υπογραφή νέων συμβάσεων έως 31.3.2018 ή έως την έκδοση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ, στους συμβασιούχους -“παρατασιούχους”. Ωστόσο, οι μεγάλοι δήμοι της χώρας φαίνεται ότι προχωρούν σε νέες συμβάσεις με παράλληλα αιτήματα για μόνιμες προσλήψεις, που, άλλωστε, αποτελούν προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η aftodioikisi.gr:

-20 δήμοι έχουν ήδη εγκρίνει με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τις νέες συμβάσεις, ενώ έχουν υποβάλλει και αιτήματα για μόνιμες θέσεις. Πρόκειται για τους δήμους Αθηναίων, Πειραιά, Πατρέων, Λαρισαίων, Βόλου, Περιστερίου, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Περάματος, Χαλανδρίου, Χανίων, Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας, Τρίπολης, Πλατανιά, Αποκορώνου, Αγίας Παρασκευής, Ιθάκης, Κηφισιάς, Ωραιοκάστρου και Ηλιούπολης. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις από τους συγκεκριμένους δήμους, υπάρχουν “γκρίζες” ζώνες, καθώς για παράδειγμα ο δήμος Αθηναίων ναι μεν προχώρησε σε νέες συμβάσεις με 239 εργαζόμενους στην καθαριότητα αλλά απέλυσε 83 συμβασιούχους στο Δημοτικό Βρεφοκομείο. Ανάλογες καταγγελίες υπάρχουν και για τους δήμους Χαλανδρίου και Φιλαδέλφειας Χαλκηδονας.

Εξι δήμοι έχουν δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες σε υπογραφή νέων συμβάσεων και αιτήματα για μόνιμες θέσεις. Πρόκειται για τους δήμους Θεσσαλονίκης, Hρακλείου, Αλμυρού, Λευκάδας, Λαυρεωτικής, Νέου Ηρακλείου Αττικής. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει θολό τοπίο, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για 12 απολύσεις στο δήμο Αγίας Παρασκευής.

Πέντε δήμοι έχουν απολύσει τους συμβασιούχους αλλά έχουν δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες σε υπογραφή νέων συμβάσεων. Πρόκειται για τους δήμους Νεάπολης Συκεών, Πυλαιας Χορτιάτη, Θέρμης, Παύλου Μελά, Σύρου-Ερμούπολης. Το θέμα, σε αυτή την περίπτωση, είναι η τήρηση των σχετικών δεσμεύσεων.

Δέκα δήμοι έχουν προχωρήσει σε απολύσεις και δεν έχουν αναλάβει σχετική δέσμευση για νέες συμβάσεις. Πρόκειται για τους δήμους Ρόδου, Μάνδρας Ειδυλλίας, Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Καρπάθου, Καλαμπάκας, Ραφήνας Πικερμίου και, σύμφωνα με το Συνδικάτο ΟΤΑ, Ιωαννιτών, Αμφίπολης Σερρών, Κιλκίς και Κόνιτσας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: 

Δήμοι που προχώρησαν σε νέες συμβάσεις:

 • Δήμος Αθηναίων: Στην έγκριση της υπογραφής συμβάσεων στους 239 συμβασιούχους καθαριότητας προχώρησε, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων κατ’ εφαρμογή της ρύθμισης Σκουρλέτη, κατά τη διάρκεια της προ-ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πλην των 404, ήδη εγκεκριμένων, προσλήψεων μόνιμων στο τομέα καθαριότητας, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε επιπλέον 31 θέσεις (30 οδηγούς και 1 ταπετσέρη). Ωστόσο, ο δήμος Αθηναίων προχώρησε σε απολύσεις 83 συμβασιούχων στο Δημοτικό Βρεφοκομείο.
 • Δήμος Πειραιά: Στην ανανέωση όλων των συμβάσεων των εν ενεργεία συμβασιούχων, προχώρησε ο δήμος Πειραιά, ενώ τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, το δημοτικό Συμβούλιο θα εγκρίνει την πρόσληψη 191 υπαλλήλων που θα καλύψουν κενές θέσεις σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα καθώς και την σύσταση νέων κενών οργανικών θέσεων μονίμου προσωπικού.
 • Δ. Λαρισαίων: Στην έγκριση 204 νέων συμβάσεων, με εργαζόμενους που απασχολούνται ήδη ως συμβασιούχοι στην καθαριότητα και στην τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας (ΟΕΥ) που προβλέπει τη σύσταση μόνιμων θέσεων προσωπικού στην Υπηρεσία Καθαριότητας προχώρησε, με ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας και μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη.
 • Δήμος Πατρέων: Την παραμονή των 64 συμβασιούχων στο δήμο Πατρέων εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.
 • Δήμος Βόλου: Την υπογραφή νέων συμβάσεων για τους 80 συμβασιούχους καθαριότητας του δήμου αποφάσισε, ομόφωνα κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Βόλου. Επιπλέον, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου Βόλου ώστε να περιλάβει 90 νέες θέσεις μονίμων για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου.
 • Δ. Αιγάλεω: Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υπεγράφησαν 33 νέες συμβάσεις, ενώ ταυτόχρονα αποφασίστηκε να προσληφθούν 40 μόνιμοι υπάλληλοι.
 • Δ. Κορυδαλλού: Ήταν ο πρώτος δήμος της χώρας που υπέγραψε νέες συμβάσεις τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017, με τους 33 συμβασιούχους- παρατασιούχους, που υπηρετούσαν στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου έως τις 7/6/2017 (ημερομηνία της έκδοσης της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας), προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες της πόλης στο νευραλγικό τομέα της καθαριότητας.
 • Δ.Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας: Την παράταση όλων των συμβάσεων ενέκρινε την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο, ενώ ενέκρινε και 19 μόνιμες προσλήψεις. Ωστόσο η ΔΑΣ-ΟΤΑ Ν. Φιλαδέλφειας καταγγέλλει ότι η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε απολύσεις τριών συμβασιούχων.Δήμοι που δεσμεύτηκαν για νέες συμβάσεις.
 • Δ. Πλατανιά: Νέες συμβάσεις για τους 22 εργαζόμενους στην καθαριότητα, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
 • Δ.Τρίπολης: Με απόφαση του, το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε στην ανανέωση όλων των συμβάσεων ενέκρινε προσλήψεις 70 μόνιμων υπαλλήλων.
 • Δήμος Αποκορώνου: Στην έγκριση υπογραφής νέων συμβάσεων των οκτώ συμβασιούχων του δήμου, προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr,  το δημοτικό συμβούλιο Αποκορώνου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η απόλυση των οκτώ 2 ΔΕ Χειριστές Μηχανηματων Έργου, 4 Οδηγοί απορριμματοφόρων και 2 ΥΕ Εργατές Αποκομιδής Απορριμμάτων) έγινε χθες, ενώ σήμερα θα υπογραφούν οι νέες συμβάσεις τους.
 • Δήμος Ιθάκης: Σε νέες συμβάσεις στους πέντε συμβασιούχους καθαριότητας του δήμου προχωράει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, την Δευτέρα 10 Ιουλίου ο δήμος Ιθάκης. Σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης, ο δήμος θα προχωρήσει και σε αίτημα για ισάριθμούς μόνιμους εργαζόμενους στην καθαριότητα.
 • Δήμος Αγίας Παρασκευής: Την παραμονή στην εργασία, με σύναψη νέων συμβάσεων, αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία ,για τους 40 συμβασιούχους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής. Οι νέες συμβάσεις θα ισχύουν, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 4479/2017, έως την ημερομηνία κατάρτισης των προσωρινών πινάκων διοριστέων διαγωνισμού πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ  και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31-3-2018. Νωρίτερα το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει, ομόφωνα, τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, η οποία  προβλέπει τη σύσταση 40 νέων οργανικών θέσεων στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις του άρθρου 24 του ν.4479/2017. Ωστόσο άγνωστο είναι το τι θα γίνει με τους 10 καθαρίστριες εσωτερικού χώρου στο νομικό πρόσωπο του δήμου, τον ΠΑΟΔΑΠ. Παράλληλα το Συνδικάτο ΟΤΑ κάνει λόγο για 32 απολύσεις.
 • Δήμος Κηφισιάς: Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ανανεώθηκαν, όλες οι συμβάσεις, 146 το σύνολο των συμβασιούχων που ήδη εργάζονται.
 • Δήμος Ωραιοκάστρου: Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προχώρησε η σύναψη 62 νέων συμβάσεων. 
 • Δήμος Ηλιούπολης: Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την υπογραφή 38 νέων συμβάσεων και προσλήψεων μόνιμων.
 • Δήμος Περιστερίου: Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπέγραψε νέες συμβάσεις με τους 13 συμβασιούχους έως την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης-3-2018, ενώ παράλληλα έχει υποβάλλει και αίτημα κάλυψης μόνιμων θέσεων.


Δήμοι που δεσμεύθηκαν για υπογραφή νέων συμβάσεων


Δέσμευση για επαναπροσλήψεις

Εξάλλου τέσσερις δήμοι στο νομό Θεσσαλονίκης και ο δήμος Σύρου Ερμούπολης που έχουν προχωρήσει σε απολύσεις συμβασιούχων, έχουν δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουν σε επαναπροσλήψεις. Συγκεκριμένα:

-Στο δήμο Νεάπολης – Συκεών που ήταν και ο πρώτος που ξεκίνησε τις απολύσεις, ο αντίδήμαρχος καθαριότητας Θοδωρής Κυζιρίδης δεσμεύθηκε στους εργαζόμενους ότι θα εισηγηθεί στην Οικονομική Επιτροπή που συνεδριάζει τη Δευτέρα, την παραμονή στις θέσεις τους

-Στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, την ίδια δέσμευση ανέλαβε  ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Μπαμπαράτσας  ο οποίος κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων τόνισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασισει για τις νέες συμβάσεις των 69 συμβασιούχων οι οποίες θα υπογραφούν την επομένη, Τρίτη, αλλά και την πρόσληψη 150 μόνιμων.

-Στο δήμο Θέρμης που απέλυσε 39 συμβασιούχους, επίσης υπάρχει δέσμευση της δημοτικής Αρχής, για ανανέωση των συμβάσεων.

-Δήμος Παύλου Μελά: Σε νέες συμβάσεις και στους 58 συμβασιούχους του δήμου, τους οποίους, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, απέλυσε στις 30 Ιουνίου, προχωράει η Δημοτική Αρχή Παύλου Μελά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης δεσμεύτηκε στους εργαζόμενους ότι την Δευτέρα 10 Ιουλίου πρόκειται να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει την υπογραφή των νέων συμβάσεων αλλά και να αιτηθεί μόνιμες θέσεις περισσότερες από τον αριθμό των συμβασιούχων, που, πιθανόν να φτάσουν και τις 80.

Δ. Σύρου – Ερμούπολης: Με απόφαση του δημάρχου απολύθηκαν 7 συμβασιούχοι,  αλλά ο ίδιος δεσμεύθηκε για υπογραφή νέων συμβάσεων.


Ποιοι δήμοι απολύουν

-Στο δήμο Ρόδου, με δύο αποφάσεις που υπογράφει ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος, απολύονται συνολικά 127 συμβασιούχοι.

-Στο δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας η δήμαρχος Ιωάννα Κριεκούκη, έσπευσε την Παρασκευή να υπογράψει τη διαπιστωτική πράξη για την απόλυση 35 συμβασιούχων –«παρατασιούχων».  Στην απόφαση γινεται επίκληση της απόφασης του Ε.Σ. αλλά και γνωμοδότησης της νομικής συμβούλου του δήμου.

-Στο δήμο Αλεξάνδρειας Ημαθίας απολύθηκαν 20 συμβασιούχοι

-Στο δήμο Καρπάθου ο δήμαρχος Ηλίας Λάμπρος προχώρησε σε απολύσεις 12 συμβασιούχων.

-Στο δήμο Καλαμπάκας απολύθηκαν και μάλιστα με κόκκινο μελάνι 19 συμβασιούχοι.

-Στο δήμος Ραφήνας – Πικερμίου απολύθηκαν ένας-ένας έξι συμβασιούχοι.

Επίσης, σύμφωνα με το Συνδικάτο ΟΤΑ σε απολύσεις έχουν προχωρήσει οι δήμοι: 

-Ιωαννιτών: 23

-Αμφίπολης Σερρών: 14

-Κιλκίς: 38

-Κόνιτσας: 8.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!