Συμμετοχή του Δήμου Σερρών στο ACTIVE TRAVEL NETWORK

Στην τελευταία συνάντηση του έργου ΑCTIVE TRAVEL NETWORK που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα URBACT II και έχει ως αντικείμενο την προώθηση της ενεργού μετακίνησης, με ποδήλατο ή πεζή, συμμετείχε με εκπρόσωπο του τμήματος Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Συγκοινωνιών ο Δήμος Σερρών. Η συνάντηση έλαβε χώρα στις στην έδρα του επικεφαλής εταίρου, την πόλη Weiz της Αυστρίας.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε το τελικό συνέδριο του έργου με περί τους 100συμμετέχοντες όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε και η εμπειρία των Σερρών όσον αφορά στη σύσταση της Τοπικής Ομάδας Στήριξης του έργου και στη σύνταξη του Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την προώθηση του ποδηλάτου στην πόλη των Σερρών. Παρουσιάστηκε επίσης το υλικό διάχυσης που παρήγαγε ο Δήμος Σερρών και προβλήθηκε το σχετικό βίντεο προώθησης με σύνθημα «Άλλαξε κι εσύ κίνηση»! Το συγκεκριμένο βίντεο είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του Δήμου www.serres.gr.

Οι εταίροι του έργου παρουσίασαν επιτυχημένες πρακτικές που εφαρμόστηκαν στις πόλεις τους. Για παράδειγμα στην πόλη Skanderborg(Δανία) εφαρμόσθηκε αποκλεισμός της πρόσβασης με αυτοκίνητο για ένα μισάωρο την ώρα της πρωινής αιχμής σε τρία δημοτικά σχολεία ενώ στην πόλη Ljutomer(Σλοβενία) υλοποιήθηκαν πλήθος ενεργειών με ομάδα στόχο τα παιδιά, όπως σεμινάρια ορθής χρήσης και συντήρησης του ποδηλάτου, διοργάνωση δραστηριοτήτων εξοικείωσης με το ποδήλατο, διαγωνισμοί, κ.ά. Τέλος, έγιναν και εισηγήσεις από επιφανείς επιστήμονες στο χώρο των μεταφορών για τις μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα της κινητικότητας και για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση κινητικότητας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής οι εταίροι του έργου είχαν την ευκαιρία να βιώσουν στην πράξη την ενεργό μετακίνηση με ομαδική πορεία πεζή καθώς και ομαδική ποδηλατοπορεία με χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων (pedelecs). Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη Weiz είναι πρωτοπόρα στη χρήση των ποδηλάτων αυτών με σχετική βιομηχανία παραγωγής, ερευνητικά κέντρα για τη βελτίωση της απόδοσής τους αλλά και παροχή οικονομικών κινήτρων προς τους δημότες για στροφή προς αυτό το μέσο μεταφοράς. Τέλος, ένας στόλος 20 ηλεκτρικών ποδηλάτων είναι στη διάθεση των υπαλλήλων του Δήμου Weiz για μετακινήσεις στο πλαίσιο της εργασίας τους ενώ μπορούν να ενοικιαστούν και από οποιαδήποτε ενδιαφερόμενο. Τα ποδήλατα αυτά είναι επαναφορτιζόμενα και υπάρχουν τρεις σταθμοί σε κεντρικά σημεία της πόλης για την φόρτισή τους.

Η αποτίμηση της συνάντησης και της συμμετοχής του Δήμου Σερρών στο έργο ACTIVE TRAVEL NETWORK στο σύνολό του, είναι ιδιαίτερα θετική. Δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν γνωστές καλές πρακτικές και τον τρόπο με τον οποίο αυτές μπορούν να προσαρμοσθούν στις τοπικές συνθήκες. Ο Δήμος Σερρών θα συνεχίσει τις προσπάθειες προώθησης της ενεργού μετακίνησης και θα κεφαλαιοποιήσει την εμπειρία και γνώση που αποκόμισε από το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!