Categories: Δήμοι

Σε τραγική κατάσταση ο ΧΥΤΑ Φυλής

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται ο ΧΥΤΑ Φυλής, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δυτικού Μετώπου. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση του επισκέφτηκαν το ΧΥΤΑ κατόπιν πρωτοβουλίας του βουλευτή του ΜΕΡΑ 25 κ. Κρίτωνα Αρσένη.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση στο ΧΥΤΑ Φυλής. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και ο κ. Αρσένης δήλωσαν πως θα αναλάβουν την πρωτοβουλία να καλέσουν τους επιθεωρητές περιβάλλοντος να επισκεφτούν την εγκατάσταση».

Το κείμενο της ανακοίνωσης

«Αντιπροσωπεία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ μαζί με τον βουλευτή του ΜεΡΑ 25 κ. Κρίτωνα Αρσένη, επισκεφτήκαμε τον ΧΥΤΑ Φυλής προκειμένου να δούμε από κοντά την κατάσταση του ΧΥΤΑ .
Αυτά που είδαμε κατά την επίσκεψη επιβεβαιώνουν τους φόβους μας πως η διάθεση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής μόνο ασφαλής δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Η εναπόθεση των σκουπιδιών γίνεται στο ενδιάμεσο κύτταρο που βρίσκεται στην παλιά χωματερή των Άνω Λιοσίων και σε ένα ταμπάνι που βρίσκεται σε πολύ μεγάλο ύψος με έντονη κλίση.

Στην περιοχή της Β΄ Φάσης που έχει ήδη γεμίσει, έχει σχηματιστεί ένα τεράστιο βουνό που ξεπερνά σε ύψος το φυσικό ανάγλυφο και υπάρχουν έντονες ρωγμές στο έδαφος που μπορούν να κρύβουν κίνδυνο κατολισθήσεων .

Στην περιοχή της «αποκατεστημένης» χωματερής των Άνω Λιοσίων και δίπλα στον κρατήρα που υπάρχουν χιλιάδες τόνοι ασκέπαστης λυμματολάσπης , αναδύονται τοξικοί καπνοί από το έδαφος που έχει σταματήσει νε δέχεται σκουπίδια από τα τέλη του 1990.

Τα παραγόμενα προϊόντα του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων (SRF-RDF) και το CLO θάβονται στη χωματερή την ώρα που πληρώνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη λειτουργία του ΕΜΑΚ.
Πριν ακόμα συζητηθούν στην ολομέλεια του ΣτΕ οι αιτήσεις ακυρώσεως για την για την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου: «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προχωρούν τα έργα του νέου ΧΥΤΑ που αποφασίστηκε από την Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ στις 31/9/2019 υπό την προεδρία της κ. Ρένας Δούρου .

«Πάγιο αίτημα του Δυτικού Μετώπου»

Πάγιο αίτημα του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ είναι το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής . Όμως αυτή την ώρα λόγω της πολύ επικίνδυνης κατάστασης που υπάρχει, χρειάζεται και η άμεση παρέμβαση των επιθεωρητών περιβάλλοντος προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι όροι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΧΥΤΑ και πόσο ασφαλής είναι η διάθεση των απορριμμάτων στον χώρο.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και ο κ. Αρσένης δήλωσαν πως θα αναλάβουν την πρωτοβουλία να καλέσουν τους επιθεωρητές περιβάλλοντος να επισκεφτούν την εγκατάσταση .
Θα αναλάβουν την πρωτοβουλία να καλέσουν αντιπροσωπεία της επιτροπής περιβάλλοντος της βουλής να επισκεφτεί μαζί μας την εγκατάσταση προκειμένου νε ενημερωθεί και η βουλή των Ελλήνων για την τραγική κατάσταση στη χωματερή της Φυλής. Πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μεγάλου ατυχήματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα.»

Comments are closed.


Recent Posts

ΣΟΚ σε παραλία Ηράκλειο: Παιδιά παρασύρθηκαν από τα κύματα

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε νωρίτερα την Παρασκευή στην παραλία της Ανάληψης, στο Ηράκλειο, όταν κινδύνευσαν δυο παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του…

4 λεπτά ago

Καταγγελία Κατσαρίνη για Δ. Νάξου: Ψάχνανε υπάλληλο να ανοίξει ένα… κλιματιστικό

Η Χρύσα Κατσαρίνη, η γνωστή stand up κωμικός, βρέθηκε στις 14 Ιουνίου στη Νάξο, και  συγκεκριμένα στο θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλης,…

10 λεπτά ago

Κίνα: Έξι νεκροί και οκτώ τραυματίες από έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών

Τη ζωή τους έχασαν έξι άνθρωποι και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο χημικών της Λαντσόου,…

19 λεπτά ago

Ιταλία: Σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» για το φυσικό αέριο

Η κυβέρνηση της Ρώμης είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά τις παροχές φυσικού…

27 λεπτά ago

ΟΕΝΓΕ: Kαταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν οι απεργοί που δικάζονταν στις 15/6

ΟΕΝΓΕ: Εδώ και αρκετό καιρό, στο ΑΠΘ, η παρουσία και οι επιχειρήσεις των δυνάμεων καταστολής πάει να γίνει καθημερινότητα. Από…

34 λεπτά ago

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών

Κατατέθηκε στη Βουλή, η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τίτλο «'Αρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος…

44 λεπτά ago