Σε συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου η στρατηγική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Η στρατηγική των κομμάτων της συμπολίτευσης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που θα έχουν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πριν από τη ΔΕΘ (7-8 Σεπτεμβρίου). Τις κεντρικές επιλογές θα τις χειριστούν προσωπικά, όπως μεταφέρουν συνεργάτες τους, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν σε κάποιες περιπτώσεις κοινές υποψηφιότητες.
Στη Συγγρού και στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαίου η τάση που θα κυριαρχήσει θα είναι εναντίον των κομματικών χρισμάτων και υπέρ των ανεξάρτητων ή οιονεί ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων. Γνωρίζουν επίσης ότι έντονα πολιτικό χαρακτήρα θα έχουν οι εκλογές στους μεγάλους Δήμους και τις μεγαλύτερες Περιφέρειες.
Το πρόβλημα είναι σοβαρό για το ΠΑΣΟΚ που θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του στην τοπική αυτοδιοίκηση με βάση τα ποσοστά του στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Υπό αυτή την έννοια, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι ο Ευ. Βενιζέλος θα ενθάρρυνε κοινές υποψηφιότητες σε αρκετές περιπτώσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα δημιουργούταν το πρόπλασμα για τη «Νέα Ελλάδα» που σχεδιάζει ο Α. Σαμαράς για να διευρύνει τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, η γαλάζια βάση με δυσκολία ανέχεται τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και, επομένως, θα έβλεπε με μεγάλη επιφυλακτικότητα τέτοιου είδους συνέργειες σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Αλλωστε, οι διαρροές κατά τις οποίες «παίζουν» για το Δήμο Αθηναίων οι Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Αννα Διαμαντοπούλου ενόχλησαν στελέχη της ΝΔ, παρόλο που η δυσφορία τους δεν έχει εκφραστεί (ακόμη) δημόσια.
Στις προθέσεις της Λεωφόρου Συγγρού είναι να «τρέξουν» μετρήσεις στους μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες οι οποίες και θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση των αποφάσεων για πρόσωπα και στρατηγικές.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


Αφήστε μια απάντηση