ΚΕΔΕ: 5+1 θέματα αιχμής στο Συνέδριο που ξεκινάει την Πέμπτη – Ποιοι πολιτικοί θα παραστούν (πρόγραμμα)

Σε μία ιδιαίτερη συγκυρία, τόσο για τη χώρα, όσο και για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες του τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στη Χαλκιδική, το οποίο θα διαρκέσει από την Πέμπτη, 7 Μαΐου, ως το Σάββατο, 9 Μαΐου.

Αναφερόμενος στους στόχους και τη θεματολογία του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι «εμείς ως ΚΕΔΕ έχουμε ξεκάθαρα ταχθεί, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ. Υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει για τη χώρα και τους πολίτες μια καλή συμφωνία με τους δανειστές. Αυτή την εντολή έχει λάβει και σε αυτή την προσπάθεια όλοι την στηρίζουμε».

Αναφερόμενος στα γεγονότα που συμπίπτουν με τις εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Πατούλης, μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της Ένωσης ενόψει του συνεδρίου, θύμισε τα 5+1 θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα:

  1. Μεταναστευτικό: Τη στιγμή που έχουν αυξηθεί οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας, οι δήμοι καλούνται να συνεισφέρουν στην υποδοχή των προσφύγων. «Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, αλλά απαιτούνται πόροι και μια εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική», τόνισε ο κ. Πατούλης.
  2. ΠΝΠ: «Θα έρθει σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η ρύθμιση που θα εξαιρεί από τη δέσμευση τα ανταποδοτικά τέλη. Αναμένουμε», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. «Φαίνεται ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Πλην μερικών μονάδων εξαιρέσεων, οι δήμοι έχουν συνταχθεί στη γραμμή της ΚΕΔΕ», συμπλήρωσε.
  3. Οικονομικά ΟΤΑ: «Ένα ακόμη στοιχείο είναι η οικονομική κατάσταση των δήμων, όπου έχουμε περικοπές πόρων άνω του 65%», υπενθυμίστηκε.
  4. Επισιτιστικό: «Ανοιχτό ακόμη το θέμα με το Επισιτιστικό. Δεν περιμένουμε να βγάλει η αρμόδια υπουργός Θ.Φωτίου μία ΚΥΑ χωρίς διαβούλευση»
  5. Απορρίμματα: «Μας αφορά στον απόλυτο βαθμό η διαχείριση των απορριμμάτων ως Αυτοδιοίκηση α’ βαθμού. Έχουμε πει ότι οι συμπράξεις πρέπει να γίνουν μεταξύ δήμων. Πρέπει να απαντήσει γρήγορα το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΑΠΕΝ) για ΚΔΑΥ και Πράσινα Σημεία. Θα στείλουμε αχρεωστήτως ενδεχόμενα πρόστιμα για τα οποία δεν ευθυνόμαστε στην Κεντρική Εξουσία. Χρειάζεται νομοθετική ταχύτητα χωρίς πολιτικές ή άλλες αγκυλώσεις», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

«Καλλικράτης»

Ακόμη, αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», ο κ. Πατούλης είπε ότι «σίγουρα η ΚΕΔΕ θα εκφράσει τις θέσεις απόψεις της και στο Συνέδριο. Μέχρι σήμερα έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ελπίζουμε οι κουβέντες μας να έχουν και εφαρμογή».

«Επεξεργαζόμαστε τις σκέψεις μας για τις αλλαγές στον Καλλικράτη. Δεν μπορεί όμως να ανοίξει κανείς το χωροταξικό, ερήμην των τοπικών κοινωνιών», συμπλήρωσε.

Επίσης, ερωτηθείς για την πρόθεση του κ. Βούτση να επανεκκινήσει το διάλογο για τις αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πρωτοβουλία του επαναλειτουργήσει την υποεπιτροπή της Βουλής με ειδικότερο αντικείμενο την ακρόαση φορέων και την κατάθεση απόψεων των κομμάτων σχετικά με το μείζον ζήτημα της αναδιαμόρφωσης του καταστατικού χάρτη (Καλλικράτη) λειτουργίας των ΟΤΑ στη χώρα μας, ο κ. Πατούλης δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, πέρα από την εκτίμηση πως «ότι πει αύριο ο υπουργός, φαντάζομαι θα το πει και στο συνέδριό μας».

Ποιοι θα παραστούν

Τέλος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στο συνέδριο ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, επίσης ότι έχουν προκληθεί οι αρχηγοί όλων των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής και ότι μέχρι τώρα έχουν δηλώσει ότι θα έρθουν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης και εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Σοφιανός, ενώ αναμένονται απαντήσεις από ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, θα μιλήσει και ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Δείτε αναλυτικότερα το πρόγραμμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που διεξαχθεί από 7 έως 9 Μαΐου ΕΔΩ

Δείτε τη συνεδρίαση σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση ΕΔΩ.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Αφήστε μια απάντηση