Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η ΠΟΕ ΟΤΑ αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση τομέων καθαριότητας

Το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων θα εξετάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) τη Δευτέρα αντιδρώντας στην επιχειρούμενη από ορισμένους δήμους ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας.

Αντιδράσεις στις περισσότερες παρατάξεις της Ομοσπονδίας έχει προκαλέσει η δημοτική αρχή Ελευσίνας, η οποία φέρεται να σχεδιάζει («εν κρυπτώ» όπως καταγγέλλουν) την εκχώρηση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου σε ιδιώτες.

Ζητούν δε από την κυβέρνηση (ακόμα και η ΜΕΤΑ-ΟΤΑ που πρόκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση του άρθρου 61 του νόμου 3979/2011 που δίνει τη δυνατότητα εκχώρησης αποκομιδής απορριμμάτων σε εργολάβους καθώς και στην άρση της απαγόρευσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Συνδικαλιστική Ανατροπή, η παράταξη με τη μεγαλύτερη δύναμη στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ανάλογες ενέργειες προωθούν και οι δήμοι Κέρκυρας, Παγγαίου, Πάργας και Μαλεβιζίου.

Η ίδια παράταξη υπογραμμίζει ότι αντί να καταργηθεί η δυνατότητα ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας, αντιθέτως με τροπολογία στο Νόμο 4325/2015 (άρθρο 49) προβλέπεται η παράταση έως το τέλος του έτους συμβάσεων με ιδιώτες στον τομέα της καθαριότητας που έληξαν ή που πρόκειται να λήξουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή: naftemporiki

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΙΔΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ


Αφήστε μια απάντηση