σε-επιφυλακή-ο-δ-αθηναίων-εν-όψει-της-κ-870219
ΔΗΜΟΙ | 22.01.2022 | 18:42

Σε επιφυλακή ο Δ. Αθηναίων εν όψει της κακοκαιρίας «Ελπίς»

Σε επιφυλακή βρίσκονται για τα επόμενα 24ωρα όλες οι υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν άμεσα και με ασφάλεια οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, εν όψει της κακοκαιρίας «Ελπίς». 

Με εκχιονιστικά μηχανήματα και αλάτι

Ο Δήμος Αθηναίων έχει στη διάθεσή του τις απαραίτητες προμήθειες αλατιού προκειμένου, σε περίπτωση έντονης κακοκαιρίας, τόσο κεντρικοί δρόμοι όσο και περιφερειακοί να παραμένουν ανοιχτοί για την πρόσβαση σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, αλλά και για κάθε αναγκαία μετακίνηση.

Η Διεύθυνση Οδοποιίας Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων έχει ήδη στη διάθεσή της – προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινομενα ακραίου παγετού και χιονόπτωσης – πέντε βαρέα οχήματα και επτά οχήματα τύπου 4×4 εφοδιασμένα με αλατιέρες, δέκα φορτωτές τύπου JcB και έξι τύπου bobcat. Επίσης, από το πρωί του Σαββάτου βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου που χειρίζονται ανυψωτικά μηχανήματα και φορτηγά για να επέμβουν σε οποιοδήποτε σημείο, εφόσον χρειαστεί.  Σε κάθε περίπτωση συνιστάται οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Φροντίδα μέρα και νύχτα για τους άστεγους 

Ένας ακόμη χώρος φιλοξενίας αστέγων στην περιοχή του Νέου Κόσμου, προστίθεται από σήμερα στις θερμαινόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων, που παραμένουν ανοιχτές από τις 11 Ιανουαρίου με σκοπό την προστασία των άστεγων συμπολιτών μας, από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, σε 24ωρη βάση, πλέον λειτουργούν:

– Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων (Αχαρνών & Λιοσίων)

– Το Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταΰγετου 60 – τηλ. 2102011151 – 2102235605)

– Η Λέσχη Φιλίας «Ανάληψη του Κυρίου» στον Νέο Κόσμο (Χελντράιχ 15 – τηλ. 2109249403)

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων θα εξετάσει τις εξελισσόμενες συνθήκες, ώστε ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν να προστεθεί κι ένας ακόμη θερμαινόμενος χώρος.

Εντωμεταξύ, από την αρχή της κακοκαιρίας έως και σήμερα στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 44 άστεγοι συμπολίτες μας, ενώ αυτή τη στιγμή 22 άτομα φιλοξενούνται στον θερμαινόμενο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Γκράβας.

Για όσους, ωστόσο, παρά τις προσπάθειες και τις συνεχείς ενημερώσεις παραμένουν στον δρόμο, τα κλιμάκια «StreetWork» του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) που αποτελούνται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς και έναν νοσηλευτή, θα συνεχίσουν τις βάρδιες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας, μοιράζοντας κουβέρτες, ζεστά ροφήματα και ρούχα.

Σημειώνεται ότι το τηλεφωνικό κέντρο του Κ.Υ.Α.Δ.Α – 2105246515 λειτουργεί όλο το 24ωρο,  ώστε οι πολίτες να μπορούν να αναφέρουν σημεία στα οποία βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια.

Μέριμνα για τους ευπαθείς πολίτες με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ηλικιωμένοι και άνθρωποι που ζουν μόνοι τους, καθώς και άτομα με αναπηρίες και με κινητικές δυσκολίες μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία «Βοήθεια Στο Σπίτι» για την προμήθεια αναγκαίων αγαθών, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης, ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες. Τα αιτήματα αναφέρονται στην τηλεφωνική γραμμή υποδοχής αιτημάτων για κοινωνικά θέματα: 2103428745.

Πού μπορούν να τηλεφωνούν οι δημότες για αναφορά προβλημάτων 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων θα είναι πλήρως στελεχωμένο και οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν για να αναφέρουν προβλήματα. Σε λειτουργία βρίσκεται ο τετραψήφιος αριθμός 1595, καθώς και οι τηλεφωνικές γραμμές: 2105277000 και 2105287800. 

Περιπολίες σε βάρδιες όλο το 24ωρο

Με το σύνολο της δύναμής της λειτουργεί και η Δημοτική Αστυνομία Αθηνών για όλα τα επόμενα 24ωρα. Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα περιπολούν στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να ενημερώνουν για τυχόν προβλήματα στους δρόμους και τις γειτονιές της πρωτεύουσας.

Μέριμνα για βρεφονηπιακούς σταθμούς – σχολεία

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των σχολικών μονάδων και των βρεφονηπιακών σταθμών θα καταβληθεί από την ερχόμενη Δευτέρα -εφόσον υπάρξει η ανάγκη- κάθε δυνατή προσπάθεια για την απρόσκοπτη πρόσβαση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην ενίσχυση της λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης.

Βάρδιες στα Δημοτικά Ιατρεία

Σε ετοιμότητα θα βρίσκεται το προσωπικό και των έξι Δημοτικών Ιατρείων της Αθήνας, ενώ θα λειτουργήσει ιατρική βάρδια για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων περιστατικών στις Λέσχες Φιλίας ή σε άλλους θερμαινόμενους χώρους.

Συνεργασία με όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες του Κράτους

Ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας για ενδεχόμενα προβλήματα που θα δημιουργήσει το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας: Περιφέρεια Αττικής, Ελληνική Αστυνομία, Τροχαία και Πυροσβεστική, ενώ φυσικά είναι σε «ανοιχτή γραμμή» και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.