Σαράντης: Καταλογίζει κρίση… στρατηγικής στην ΚΕΔΕ για το μνημόνιο 3

Μετά την ΠΕΔΚΜ που κατηγόρησε την ΚΕΔΕ για χλιαρή στάση στο θέμα των νέων περικοπών στην Αυτοδιοίκηση και τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων της ελέω μνημονίου 3, σήμερα, και ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης «συνέπλευσε» με την ΠΕΔΚΜ, κατηγορώντας την ΚΕΔΕ για κρίση στρατηγικής, υπό την… πίεση των 12 δήμων της ανατολικής Αττικής, που την Παρασκευή θα καταλάβουν συμβολικά το ΥΠΕΣ.

«Αποτελεί και προσωπική μου άποψη ότι οι αντιδράσεις του κορυφαίου θεσμικού εκφραστή της Αυτοδιοίκησης, του δ.σ. της ΚΕΔΕ, υπολείπονται τον τελευταίο καιρό των αναγκών της συγκυρίας και δείχνουν μια κρίση στρατηγικής. Μας έχει λείψει η ταχύτητα στα αντανακλαστικά και το ένστικτο αυτοσυντήρησης του θεσμού, έχουμε επιτρέψει στην κεντρική εξουσία να μας θεωρεί δεδομένους και στους εργαζόμενους να αμφιβάλλουν για την αποφασιστικότητα μας. Η στάση μας στο ανώτατο αυτό επίπεδο έχει υπάρξει χαλαρή και ελαστική. Λέμε πολλά αλλά κάνουμε λίγα», είπε ο Ν. Σαράντης και προσέθεσε:

«Αν συνεχίσουμε έτσι η κεντρική εξουσία θα μας κάνει ό,τι θέλει. Τα ζητήματα αυτά, προσωπικές δεσμεύσεις και συλλογικές κατευθύνσεις, πρέπει να λυθούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που καθορίστηκε για τις 3 Δεκεμβρίου. Να καταλήξουμε μέσα από την κορυφαία αυτή διαδικασία της Αυτοδιοίκησης όχι μόνο σε ένα πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων, που άλλωστε είναι περίπου δεδομένο από τα πράγματα και τις καταστάσεις, αλλά και σε ένα σαφές και αποφασιστικό σχέδιο για το πώς θα πετύχουμε στην προσπάθεια μας αυτή»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ, οι άξονες αυτού του σχεδίου πρέπει να είναι μια -νομιμοποιημένη από τη διαδικασία του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ- διαδρομή κινητοποιήσεων που θα περιλαμβάνουν κλιμακούμενα κλεισίματα των δήμων, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με τους εργαζόμενους και πρωτότυπες ενέργειες προβολής των αιτημάτων μας στο κέντρο των πόλεων και βέβαια στο κέντρο της Αθήνας.

Τσουνάμι απολύσεων το 2013 και 2014

Σχολιάζοντας το Παρατηρητήριο Ελέγχου των Οικονομικών των ΟΤΑ, ο Ν. Σαράντης έκανε λόγο για άρση κάθε έννοιας αυτοτέλειας των δήμων. «Μην αμφιβάλλετε αγαπητοί συνάδελφοι ότι με την κρίση να συμπιέζει τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουμε και τις πρόσθετες αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στην Αυτοδιοίκηση, σε ενάμιση μήνα, οι δήμοι που θα βρίσκονται σε καθεστώς Εποπτείας θα είναι όλο και περισσότεροι», σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

«Το καθεστώς αυτό αμφισβητεί ευθέως την ίδια τη δημοκρατική νομιμοποίηση των αιρετών, μας μετατρέπει σε διοικητικούς υφιστάμενους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πιστεύω ότι βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις Συνταγματικές προβλέψεις των άρθρων 101 και 102 για την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης», συμπλήρωσε.

«Μας κλέβουν πόρους»

Αναφερόμενος στους μειωμένους πόρους με βάση τον Προϋπολογισμό 2013, ο Ν. Σαράντης έκανε λόγο για κλοπή: «Μια άλλη δυσάρεστη έκπληξη μας περίμενε με τη δημοσιοποίηση του Προϋπολογισμού του 2013. Στον υπολογισμό των ΚΑΠ παραβιάζεται κατάφορα το νομοθετικό πλαίσιο για τον υπολογισμό των ΚΑΠ ως ποσοστό των φορολογικών εσόδων, και με τον τρόπο αυτό η Αυτοδιοίκηση αδικείται κατά το τεράστιο ποσό των 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αποτελεί λοιπόν μεγάλη πρόκληση και προσβολή προς όλους εμάς το ότι, αφού μας κλέβουν αυτά τα 1,3 δισεκατομμύρια, εμφανίζουν μια «έκτακτη επιχορήγηση» 350 εκατομμυρίων περίπου για να τα βγάλουμε πέρα!»

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΗ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΚΕΔΕ: ΥΠΕΡ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΔΕ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΠΕΔΚΜ: Έκτακτη γενική συνέλευση για μνημόνιο 3, μετά τη… χλιαρή στάση ΚΕΔΕ

Δήμαρχοι: Δεν πρόκειται να αυξήσουμε τα τέλη

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΕΔΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!