ρόδος-η-λάμψη-των-σκουπιδιών-και-η-υπ-1186153
ΔΗΜΟΙ | 29.05.2023 | 13:45

Ρόδος: “Η λάμψη των σκουπιδιών και η υποκρισία της δημοτικής αρχής”

“Η δημοτική αρχή προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει την Ρόδο να λάμπει. Προφανώς, εννοούσε την «λάμψη» από τους ξεχειλισμένους κάδους σκουπιδιών. Το βιώσαμε το καλοκαίρι του 2020. Όμως το πάθημα της δημοτικής αρχής δεν έγινε μάθημα. Déjà vu! H «λάμψη» από τα σκουπίδια επέστρεψε.”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη, Εργατική Πρωτοπορία.

Και συνεχίζει:

“Μαζί με τα «σκουπίδια» επέστρεψαν και οι απειλές της δημοτικής αρχής προς τον ανάδοχο, ώστε να εφαρμοστεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας! Εκδόθηκαν και επανεκδόθηκαν εκτελεστικές συμβάσεις, στάλθηκαν προσκλήσεις επί προσκλήσεων για προσφορές, αναρτήθηκαν απορριπτικές αποφάσεις, βγήκαν διαγωνισμοί, υπήρξαν επιστολές διαμαρτυρίας μέχρι και κατάθεση εξωδίκου! Προς τί όλα αυτά; Γιατί τέτοια επιμονή της δημοτικής αρχής να υπογραφεί η εκτελεστική σύμβαση των 29,9 εκ. ευρώ για δύο χρόνια;

Μήπως, η δημοτική αρχή επιδιώκει να χρεώσει την χρεοκοπία του Δήμου Ρόδου στην εταιρεία του αναδόχου; Μήπως, πλανάται ότι η εταιρεία αυτή δεν γνωρίζει (εκ των έσω) την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου; Προφανώς, η ως άνω εταιρεία είναι ενήμερη ότι η υπογραφή αυτής της εκτελεστικής σύμβασης δύναται να ακυρωθεί στα αρμόδια δικαστήρια, εξαιτίας της επικείμενης χρεοκοπίας.

Όμως, η δημοτική αρχή συνεχίζει το «αλισβερίσι». Καμιά κουβέντα για τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Ρόδου. Μάλιστα σε Δελτίο Τύπου ισχυρίστηκε ότι «τα ποσά που δαπανώνται για την καθαριότητα είναι απείρως μικρότερα» από την προηγούμενη δημοτική αρχή! Σοβαρά τώρα; Δυστυχώς για αυτούς, η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου έχει απαντήσεις!

Το κόστος των ιδιωτικοποιήσεων της Καθαριότητας, σύμφωνα με τα αναρτημένα στοιχεία του ΚΗΜΔΗΣ, από το 2013 έως και το 2025 (ολοκλήρωση της 1ης εκτελεστικής) θα έχει φτάσει τα 59,28 εκ. ευρώ! Το 2013-15 (Κουσουρνάς) με 7,34 εκ. ευρώ, το 2017-20 (Χατζηδιάκος) με 10,45 εκ. ευρώ και το 2020-25 (Καμπουράκης) με 41,49 εκ. ευρώ. Δηλ. για το 70% του κόστους θα ευθύνεται η σημερινή δημοτική αρχή. Ποια εξοικονόμηση;

Τα παραπάνω στοιχεία προσδιορίζουν το οικονομικό έγκλημα που έχει διαπραχθεί διαχρονικά από όλες τις δημοτικές αρχές εις βάρος του δημόσιου, κοινωνικού και ανταποδοτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου. Από τη μία, «λεφτόδεντρα» για τους Ιδιώτες, ενώ από την άλλη περικοπές – υποστελέχωση και πλήρης απαξίωση της Δνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.

Γι’ αυτό, οι πρόσφατες δημόσιες αντεγκλήσεις ανάμεσα στην πρώην και την νυν δημοτική αρχή μας θυμίζουν τη λαϊκή σοφία «Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα». Οι δικαιολογίες και οι κόντρες των αιρετών, μας αφήνουν αδιάφορους! Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου, ως η μοναδική ανεξάρτητη συνδικαλιστική παράταξη, αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα ότι είναι ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης.

Οι δύο καταγγελίες μας στο Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν μόνο η αρχή για την αποδόμηση του αφηγήματος της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Καθαριότητας. Η σταθερή μας στάση για αξιοποίηση και των ένδικων μέσων (αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής) μέσα από αποφάσεις του Δ.Σ. του Συλλόγου μας θα εξαναγκάσουν τη δημοτική αρχή σε ακύρωση της συμφωνίας πλαίσιο των 59,25 εκ. ευρώ και των επιμέρους εκτελεστικών της συμβάσεων. Αναμένουμε από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ολοκληρώσουμε συλλογικά τις διαδικασίες για την ακύρωση αυτής στο Διοικητικό Εφετείο του Πειραιά.

Μέχρι και σήμερα, η δημοτική αρχή αρνείται να ακυρώσει την συμφωνία πλαίσιο, καθώς πολιτικός στόχος παραμένει η Ιδιωτικοποίηση και η πλήρης κατάργηση της Δνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης. Τα εξώδικα και οι εκφοβισμοί απέναντι στον Ιδιώτη είναι «στάχτη στα μάτια» της τοπικής μας κοινωνίας. Είναι η απέλπιδα προσπάθειά της να δικαιολογήσει τη «λάμψη» των σκουπιδιών. Επιδιώκει να μεταβιβάσει τις ευθύνες για την κακοδιοίκηση/κακοδιαχείριση και τη χρεοκοπία του Δήμου Ρόδου στους άλλους! Η παράταξή μας δεν θα την αφήσει σε «χλωρό κλαρί». Η δημοτική αρχή θα λογοδοτήσει στα δικαστήρια για τις ποινικές της ευθύνες και την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών του Συλλόγου μας. Ας πρόσεχαν…”