Ραδιενεργά απόβλητα μετέφερε κοντέινερ του δήμου Λαυρεωτικής (φωτο)

Ραδιενεργά απόβλητα (ραδιενεργό ιώδιο) σε κοντέινερ του δήμου Λαυρεωτικής που επιχείρησε να εισέλθει χθες στο ΧΥΤΑ Φυλής εντόπισαν τα όργανα μέτρησης στην είσοδο  με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η εναπόθεσή τους στο χώρο και να επιστραφούν στον δήμο.

Το κοντέινερ επέστρεψε στον χώρο του ΣΜΑ Κερατέας και, σήμερα, μία ημέρα μετά ενημερώθηκε σχετικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία έδωσε εντολή στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για την άμεση διερεύνηση του θέματος και λήψη μέτρων, εφόσον απαιτείται, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Στο χώρο μετέβη η Προϊσταμένη Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος του ΣΕΠΔΕΜ, η οποία είχε συνεργασία με την αρμόδια Δ/νση για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης Αθηνών, την Αρμόδια Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στη συνέχεια, ο δήμος τα απόθεσε σε χώρο παράνομης απόρριψης αποβλήτων, εντός περιφραγμένου γηπέδου του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας. Αφού ελήφθησαν υπόψη και οι μετρήσεις του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ο οποίος εκλήθη στο σημείο, ξεκίνησε η διενέργεια της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος του αρμόδιου Αντιδημάρχου, για την ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών αποβλήτων που, εκτός από την υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος, εγκυμονεί και άμεσους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Τα ραδιενεργά απόβλητα παραμένουν εντός του περιφραγμένου γηπέδου, και επειδή ο χρόνος ημιζωής του ραδιενεργού ιωδίου είναι 8 ημέρες, θα μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Φυλής σε μία εβδομάδα. Στο γήπεδο αυτό υπήρχαν και απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).

Αύριο, Δευτέρα, κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος θα ξεκινήσει έλεγχο στη περιοχή προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των αποβλήτων, ενώ θα ξεκινήσει και η διαδικασία του άρθρου 9 του ν. 2947/2001, για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στο δήμο Λαυρεωτικής.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το βράδυ συνεδριάζει και το δημοτικό συμβούλιο Λαυρεωτικής όπου αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι για το θέμα, καθώς η αντιπολίτευση καταλογίζει τουλάχιστον αδιαφορία για το θέμα, στη δημοτική Αρχή.

lavreotiki_apovlita_aftodioikisi

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ, ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ, ΡΑΔΙΕΡΝΕΡΓΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!