Ψήφισμα της ΠΕΔΑΜΘ για το Σχέδιο «Αθηνά»

Το Διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κατά τη συνεδρίαση της 11ης-2-2013, ημέρα Δευτέρα, αφού συζήτησε εκτός ημερήσιας διάταξης, μετά από πρόταση του δημάρχου Δράμας, Κυριάκου Χαρακίδη το σχέδιο νόμου «ΑΘΗΝΑ».

Αποφάσισε ομόφωνα και εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Ο εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με το σχέδιο ‘ΑΘΗΝΑ’ κατανοείται ως μια διαδικασία αναδιάρθρωσης με σταθερά και αντικειμενικά κριτήρια για όλες τις περιπτώσεις. Επίσης, αυτονόητη είναι η προσδοκία ότι ο εξορθολογισμός θα οδηγήσει σε άρση όποιων αδικιών έχουν συντελεστεί μέσα από την παράλογη και ευκαιριακή ανάπτυξη Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων στις διάφορες περιοχές της χώρας. Ακόμη, είναι αναμενόμενο ότι ο εξορθολογισμός θα συνάδει με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας.

Στη Δράμα, με την υφιστάμενη κατάσταση, υπάρχει ιδιόκτητο κτήριο που μπορεί να στεγάσει 4 Τμήματα και υπάρχουν ιδρυμένα 4 Τμήματα. Δυστυχώς, η Δράμα ήδη είχε αποτελέσει στόχο «εξορθολογισμού» και ουδέποτε υλοποιήθηκε η απόφαση λειτουργίας του τέταρτου ιδρυμένου Τμήματος και πριν δύο χρόνια διεκόπη η εισαγωγή φοιτητών στο τρίτο Τμήμα.

Σήμερα, προτείνεται η κατάργηση ή η απορρόφηση των τριών (75%) από τα τέσσερα ιδρυμένα Τμήματα. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή ως εξορθολογισμός, πολύ δε περισσότερο ως άρση αδικιών και δεν συνάδει με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αρνείται να αποδεχθεί την πρόταση του σχεδίου ‘ΑΘΗΝΑ’ όσον αφορά τη Δράμα και προτείνει:

  • Να παραμείνει στη Δράμα το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου ως Τμήμα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό των υπολοίπων Τμημάτων των Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών και δεν μπορεί να συγχωνευθεί με το Τμήμα Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων.
  • Να παραμείνει στη Δράμα το Τμήμα Οινολογίας και Ποτών, ως Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με δύο Κατευθύνσεις: α) Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών και β) Τεχνολογίας Τροφίμων, όπως προτείνεται για το Ομόσπονδο Αττικό ΤΕΙ.
  • Να δημιουργηθεί στη Δράμα Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, το οποίο μαζί με το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος θα αποτελέσει τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΨΗΦΙΣΜΑ, ΠΕΔ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ, ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ, ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!