Ψήφισμα -επιστολή του δήμου Παλλήνης προς τον υπουργό Γ.Μανιάτη για το αποχετευτικό

Εν έτει 2015 και πολλές περιοχές της Ανατολικής Αττικής παραμένουν εκτός δικτύου αποχέτευσης, όπως είναι οι Δήμοι Παλλήνης και Σαρωνικού.

Η υπόθεση είναι στον «αέρα» για πολλά χρόνια και για να εκπονηθούν οι τελικές μελέτες για το έργο πρέπει πρώτα να δοθεί το «πράσινο φως» από το ΥΠΕΚΑ, το οποίο φαίνεται διστακτικό εξαιτίας της αντίδρασης πολιτευτών του Πειραιά. Η ΕΥΔΑΠ πάντως υποστηρίζει ότι οι δύο περιοχές αντιστοιχούν μόλις στο 1% του φόρτου της Ψυττάλειας και συνεπώς δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία της.

Ο δήμος Παλλήνης, που περιλαμβάνει τις περιοχές Γέρακα και Ανθούσας, επρόκειτο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό να εξυπηρετηθεί από το περίφημο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Βορείων Μεσογείων, το οποίο όμως ουδέποτε κατασκευάστηκε. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: η χώρα καταδικάστηκε για την απουσία βιολογικού καθαρισμού και αποχέτευσης σε μεγάλα κομμάτια της Ανατολικής Αττικής και πλέον εκκρεμεί η έκδοση προστίμου, το οποίο θα μεταβιβαστεί κατά κύριο λόγο στους δήμους που δεν έχουν δρομολογήσει καμία λύση, δηλαδή Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας.

Σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες, η ΕΥΔΑΠ προώθησε τα τελευταία χρόνια μια διαφορετική οδό: τη σύνδεση όσων περιοχών είναι τεχνικά εφικτό με την Ψυττάλεια. Με τον τρόπο αυτό συνδέθηκε πριν από μια πενταετία περίπου ο μισός Γέρακας. Στη συνέχεια η ΕΥΔΑΠ κατέθεσε πρόταση (με τη μορφή προμελέτης) για τη σύνδεση και του υπολοίπου δήμου Παλλήνης, αλλά και του δήμου Σαρωνικού (μετά την απόφαση να μην κατασκευαστεί βιολογικός καθαρισμός σε ανενεργό λατομείο της Παλαιάς Φώκαιας). «Για να προχωρήσουμε στην κατάρτιση οριστικής μελέτης για το έργο, η οποία είναι απαραίτητη για να διεκδικήσει κοινοτική χρηματοδότηση, έπρεπε πρώτα να γίνει τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της Ψυττάλειας» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κώστας Βουγιουκλάκης, διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής Εργου. «Οι παλαιοί περιβαλλοντικοί όροι, που πήραν 5ετή παράταση έως το 2019, προέβλεπαν την κάλυψη της περιοχής μέχρι τη Βάρκιζα και τον μισό Γέρακα».

Ομως η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και 1,5 έτος. Το πρόβλημα ανέδειξε προ ημερών και ο δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος, ζητώντας να δοθεί λύση. Το δημοτικό συμβούλιο σε συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει ψήφισμα το οποίο απέστειλε προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη.

Ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος παρουσίασε όλη την πορεία του ιστορικού της Αποχέτευσης Ακαθάρτων του Δήμου Παλλήνης, ενώ στη συνέχεια πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων και μεμονωμένοι υποψήφιοι βουλευτές και περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι οποίοι και συστρατεύθηκαν με το Δήμαρχο Παλλήνης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με την επιλεγείσα λύση τα λύματα θα «ταξιδεύουν» μια απόσταση 50-60 χιλιομέτρων μέχρι την Ψυττάλεια μέσω του δικτύου της ΕΥΔΑΠ, αντί να καταλήγουν σε μια εγκατάσταση στην ανατολική Αττική.

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΨΗΦΙΣΜΑ, ΔΙΚΤΥΟ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ, ΣΥΝΔΕΣΗ, ΠΑΛΛΗΝΗ, ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ, ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!