πρώτη-θέση-η-ηλεία-στις-δασικές-πυρκαγ-1056175
ΔΗΜΟΙ | 21.03.2023 | 20:40

Πρώτη θέση η Ηλεία στις δασικές πυρκαγιές

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας σήμερα και η Ηλεία βρίσκεται στην πρώτη θέση για τις δασικές πυρκαγιές. Η πορεία της τελευταίας τριετίας δείχνει πως ο αριθμός των συμβάντων στην Ηλεία είναι σταθερά υψηλός, και με σοβαρές επιπτώσεις, όπως η μεγάλη πυρκαγιά του 2021 στην Αρχαία Ολυμπία αλλά και πέρυσι στην Κρέστενα.

Ανησυχητικός είναι και ο αριθμός των αυτόφωρων συλλήψεων σε πυρκαγιές, αφού σύμφωνα με πληροφορίες αυτές ανήλθαν στις 30, ενώ επιβλήθηκαν και 36 πρόστιμα και πρόκειται για δικογραφίες που αφορούν το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια, ενώ υπάρχουν και υποθέσεις που αφορούν το αδίκημα του εκούσιου εμπρησμού.

Αρκετός αριθμός συμβάντων εκδηλώνονται πλέον σε περίοδο εκτός της αντιπυρικής περιόδου, ειδικά κατά το διάστημα της καύσης γεωργικών υπολειμμάτων στην ύπαιθρο, που είναι και η συνηθέστερη αιτία έναρξης μιας αγροτοδασικής πυρκαγιάς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, δήλωσε πως η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει ριζικά τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας στην ΠΕ Ηλείας, καθώς οι επιπτώσεις της είναι ήδη αντιληπτές και απαιτούν εγρήγορση και ενημέρωση.