Πρόταση για αγορά μέρους του ΟΛΠ από σχήμα δήμων και θεσμικών φορέων, ώστε να παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
20
Ιανουάριος
Back

Πρόταση για αγορά μέρους του ΟΛΠ από σχήμα δήμων και θεσμικών φορέων, ώστε να παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου

Κοινοπρακτικό σχήμα που αποτελείται από ΟΤΑ (Δήμος Πειραιώς και όμοροι δήμοι), επιμελητήρια και θεσμικούς φορείς κατέθεσε πρόταση για την αγορά του 18,7% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), ώστε να περιοριστεί το ποσοστό πώλησης σε ιδιώτη στο 49% και να παραμείνει το 51% των μετοχών στο Δημόσιο και σε θεσμικούς φορείς.

Την πρόταση υπέβαλε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, με επιστολές του προς τον πρωθυπουργό, και συναρμόδιους υπουργούς, έπειτα από ομόφωνη απόφαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, ενόψει ολοκλήρωσης της διαδικασίας του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, που προβλέπει την πώληση του 67,7% του ΟΛΠ.

Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, θα περιοριστεί το ποσοστό πώλησης σε ιδιώτη-διαχειριστή στο 49% και θα παραμείνει το 51% των μετοχών στο Δημόσιο και θεσμικούς φορείς.

Ο κ. Κορκίδης επικαλείται τα ισχύοντα σε άλλα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου, όπως της Βαρκελώνης και της Μασσαλίας, όπου λειτουργούν ανάλογα σχήματα. Αναφέρει επίσης ότι το 96% των λιμανιών στην Ευρώπη είναι δημόσιας ιδιοκτησίας, που παραχωρούν τη λειτουργία τους, μέσω συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ μόνο το 4% είναι ιδιωτικά.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!