Πρόστιμο στο Δήμο Κοζάνης για ρύπανση & υποβάθμιση περιβάλλοντος

Διοικητικές κυρώσεις για παράβαση των διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και πρόκληση ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, επιβλήθηκαν στο Δήμο Κοζάνης με απόφαση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα πρόστιμο ύψους 3.700 ευρώ επιβλήθηκε στο Δήμο Κοζάνης, ως διοικητική κύρωση «για πρόκληση ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος»,  λόγω της «ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων και δημιουργίας παράνομου Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων καθώς και παράβαση των διατάξεων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας», σε έκταση που βρίσκεται εντός ανενεργού δημοτικού λατομικού χώρου στο ύψος του 2ου χλμ παλαιάς Ε.Ο. Κοζάνης – Θεσσαλονίκης, όπως διαπιστώθηκε σε αυτοψία που διενεργήθηκε από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας στις 28/03/2019.

Στην έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας επισημαίνεται ότι συντρέχει παράβαση των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας «διότι έγινε διαχείριση στερεών αποβλήτων με τρόπο και μεθόδους που ενδέχεται να βλάψουν το περιβάλλον» και λόγω εγκατάλειψης, ανεξέλεγκτης απόρριψης και διάθεσης στερεών αποβλήτων. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού σημειώνει επίσης ότι κατά την ανωτέρω αυτοψία, δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί ποιος ή ποιοι προέβησαν με πράξεις τους και ενέργειες στις ανωτέρω παραβάσεις. «Ωστόσο, ο χώρος στον οποίο απορρίφθηκαν και διατέθηκαν τα απόβλητα αποτελεί δημοτική έκταση και ως εκ τούτου ο Δήμος Κοζάνης θεωρείται κάτοχος των αποβλήτων», ενώ «λόγω των παραλείψεων του Δήμου Κοζάνης, δημιουργήθηκε χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης στερεών αποβλήτων».

Στην εν λόγω απόφαση διοικητικών κυρώσεων στο Δήμο Κοζάνης επισημαίνεται ακόμη ότι , ο Δήμος Κοζάνης δεν έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ούτε προέβη στις δέουσες ενέργειες, δεν συμμορφώθηκε με τις συστάσεις που έγιναν από τη Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού με το με Α.Π. 144790/2039/19-09-2018 έγγραφο. Αν και προέβη σε λήψη κάποιων μέτρων, όπως αποκοπή της πρόσβασης και τοποθέτησης προειδοποιητικής πινακίδας, και σε εργασίες καθαρισμού του χώρου, «αυτά δεν ήταν επαρκή ούτε συνιστούν πλήρη συμμόρφωση με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και τις συστάσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού.»

Πηγή: e-ptolemeos.gr

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΠΡΟΣΤΙΜΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!