προσφυγή-του-δημάρχου-παιονίας-για-εφ-739928
ΔΗΜΟΙ | 19.05.2020 | 09:05

Προσφυγή του δημάρχου Παιονίας για εφαρμογή του 1% στη φιλοξενία προσφύγων

Ακόμη και σε νομικές δράσεις θα προχωρήσει ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης, προκειμένου να δικαιωθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα του δήμου για ισοκατανομή σε πανελλαδικό επίπεδο της διαχείρισης του προσφυγικού–μεταναστευτικού προβλήματος.

Ζήτημα εθνικής σημασίας χαρακτήρισε στις 5 Νοεμβρίου του 2019 το μεταναστευτικό-προσφυγικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως είναι ξεκάθαρη εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που μεταφέρονται από τα νησιά σε όλη τη χώρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ανακοίνωσε πως, πρώτον τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια και δεύτερον ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας.

Για το νομό Κιλκίς το 1% σημαίνει τη φιλοξενία 800-850 ατόμων, όμως σήμερα φιλοξενούμε περισσότερους από 2000 πρόσφυγες-μετανάστες! Σε επίπεδο δήμων, η Παιονία θα έπρεπε να φιλοξενεί 285 άτομα και τώρα διαμένουν σ’ αυτήν 1450 άτομα! Το ποσοστό 1% έχει ήδη καλυφθεί με τα άτομα που φιλοξενούνται σε σπίτια και ξενοδοχεία της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του eidisis.gr, ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα τις διεργασίες για την προσφυγή του δήμου, διεκδικώντας την εφαρμογή του 1%. Ήδη έχει συναντηθεί και με γνωστό δικηγόρο της Θεσσαλονίκης, με τον οποίο συζήτησε όλες τις πτυχές του θέματος και την νομική τακτική που θα ακολουθηθεί.

Παράλληλα, την περασμένη Τρίτη ενημέρωσε και την Τοπική Κοινότητα Πολυκάστρου για τις ενέργειές του αυτές, ενώ το θέμα θα απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο και την οικονομική επιτροπή του δήμου.

Επιβαρυμένο το Κιλκίς στην Κ. Μακεδονία, αλλά δεν ασχολείται κανείς. Η δυσμενής μεταχείριση του νομου, αλλά ειδικότερα του δήμου Παιονίας προσιδιάζει σε σκάνδαλο όπως σκανδαλώδης σε βάρος του Κιλκίς  αποδεικνύεται η όλη εφαρμογή της πρόνοιας για ισοκατανομή των προσφύγων.Ισχύει μεν – ΄’οσο ιοσχύει- το 1% σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά εντός της Περιφέρειας η επιβάρυνση των δυο δήμων του Κιλκίς και ειδικότερα της Παιονίας είναι κραυγαλέα. Συγκενκριμένα ο δήμος φιλοξενεί σχεδόν πενταπλάσιους προσφυγες αναλογικά με τον πληθυσμό του ενώ συνολικά ως νομός το Κιλκίς φιλοξενεί 2,5 φορές περισσότερους πρόσφυγες από όσους αναλογούν στο 1% επί του πληθυσμού του.Εν προκειμένω θα ήταν απαραίτητη πέραν των όποιων αντιδράσεων από το Κιλκίς και μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Αλλά η Περιφέρεια στα δύσκολα δεν συνηθίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Η δυσμενής αυτή μεταχείριση είναι  διαχρονική αφ’ όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση (Ειδομένη, κάμπ Χέρσου και Νέας Καβάλας, πρόχειρα καμπ σε ξενοδοχεία και πρατήρια καυσίμων…) χωρίς μάλιστα οποιοδήποτε αντισταθμιστικό όφελος θα μπορούσε να λειτουργήσει κατευναστικά.Στην Παιονία π.χ. όπου ένα σύγχρονο δίκτυο υδροδότησης από τα νερά του Πάικου για το Πολύκαστρο -και για τη Νέα Καβάλα- αποτελεί όνειρο δεκαετιών, ύστερα από έξι χρόνια μαζικής παρουσίας προσφύγων μεταναστών σε επίσημες και ανεπίσημες δομές, παραμένει ακόμα όνειρο. Και ακούγονται ως ειρωνεία οι κατά καιρούς εξαγγελίες κυβερνητικών εκπροσώπων, υπουργών και  πρωθυπουργών.