προσφυγικό-τι-λένε-οι-δήμαρχοι-των-νησ-139784
ΔΗΜΟΙ | 07.11.2015 | 10:26

Προσφυγικό: Τι λένε οι δήμαρχοι των νησιών για τη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό – Αναλαμβάνουν ρόλο συντονιστή

Αναβαθμισμένο συντονιστικό ρόλο, σε τοπικό επίπεδο, αναλαμβάνουν οι δήμαρχοι νησιών του Αιγαίου που δέχονται αυξημένες , προσφυγικές ροές. Ανάμεσα σε άλλα θα επιβλέπουν τη σύνδεση των αρμόδιων για το προσφυγικό ζήτημα υπηρεσιών, με τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, την Αστυνομία, το Λιμενικό και τα Νοσοκομεία. Με τη σειρά τους οι δήμαρχοι θα υπάγονται και θα συνεργάζονται με τον ανώτατο συντονιστή, που είναι η κυβέρνηση. Θα συνεργάζονται με στόχο, μέσω άμεσης επικοινωνίας, να λύνονται το συντομότερο, όποια προβλήματα προκύψουν.

Μετά την ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έθεσε, ειδικά για το νησί του, το ζήτημα της ύπαρξης άταφων νεκρών, λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου. «Αυτές οι αποφάσεις θα λαμβάνονται άμεσα, θα δρομολογούνται διαδικασίες εκτάκτου ανάγκης, όπως αυτές που τώρα βιώνουμε στα νησιά», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος είπε ότι στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ετέθη το ζήτημα του συντονισμού των πέντε νησιών και της κυβέρνησης και ανέφερε χαρακτηριστικά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί: «Είμαστε 1.000 μέτρα από την Τουρκία, με 5.000 μερίδες φαγητό την ημέρα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τζίρο 3.500.000 δολαρίων από την άλλη πλευρά».

Συζητήθηκε περαιτέρω, στη σύσκεψη, το πώς οργανώνονται τα hot spots, ποιες μνημονιακές υποχρεώσεις πρέπει να ελαστικοποιηθούν ώστε να μπορέσουν να προσληφθούν άνθρωποι ως προσωπικό υποστήριξης, ενώ συζητήθηκε και η δυνατότητα εκπόνησης ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος εντός πλαισίου ΕΣΠΑ που θα περιλαμβάνει τα πέντε νησιά πρώτης γραμμής.

Σε ό,τι αφορά το αναγκαίο προσωπικό έκανε λόγο για ενίσχυση του Λιμενικού με 25 άτομα, ενίσχυση της Αστυνομίας με ακόμη 25 άτομα, «που θέλουν και εκπαίδευση» και τουλάχιστον 15 άτομα στον Δήμο.

«Η Σάμος δεν έχει αστικό βάθος. Οι δύο πόλεις της έχουν από 5.000 κατοίκους η κάθε μία. Αν δείτε την αναλογία, οι 5.000 πρόσφυγες που είναι σήμερα στο νησί αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο ανθρωπισμός έχει σαφές περιεχόμενο, δεν έχει μια σαφή έννοια, έχει αρμοδιότητες, πόρους και έμψυχο δυναμικό» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε κατά την σύσκεψη τους ότι μπορεί να υπάρξει μια εξαίρεση στη διαπραγμάτευση. Εξάλλου ετέθη το ζήτημα «κάμψης των κανόνων για τον ΦΠΑ, όπου μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση με βάση το προσφυγικό, ως αίτημα για την κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση της νησιωτικής Ελλάδας».

Ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας είπε πως κατατέθηκαν προτάσεις για την όσο το δυνατόν ταχύτερη λειτουργία του hot spot στη Λέρο με αξιοπρεπείς υποδομές. Αναφέρθηκε στην εν λειτουργία πρόχειρη κατασκήνωση φιλοξενίας στη Λέρο, προσθέτοντας ότι τις τελευταίες ημέρες είναι χιλιάδες οι πρόσφυγες στο νησί, με τα προβλήματά τους να αντιμετωπίζονται καλά από τον Δήμο, σε συνεργασία με την Εκκλησία και τους πολίτες.

Ο κ. Κόλλιας επισήμανε τα προβλήματα που αναφύονται από την ανεπαρκή στελέχωση των υπηρεσιών και ζήτησε να στηριχτεί η δημοτική αρχή είτε οικονομικά, είτε με ανθρώπινο δυναμικό. Προσέθεσε ότι σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην εφαρμοστεί η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ή να παγώσει, τονίζοντας πως «τα νησιά μας δικαιούνται πάρα πολλά πράγματα, ειδικότερα τα μικρά νησιά που αντιμετωπίζουν αυτό το τεράστιο βάρος των προσφύγων. Ένα πρόβλημα που δεν είναι δικό μας, όμως έχουμε κληθεί να το λύσουμε εμείς, ένα πρόβλημα που δεν είναι ούτε της χώρας, και η Ευρώπη και οι μεγάλες δυνάμεις, δυστυχώς, μέχρι και σήμερα μένουν αμέτοχοι μπροστά στα μεγάλα εγκλήματα που συντελούνται στο Αιγαίο».

Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς είπε ότι αυτό που ζητήθηκε κατεπειγόντως από την κυβέρνηση είναι η ύπαρξη συντονιστή, διότι «βλέπουμε κατασπατάληση πόρων ανθρώπινων και υλικών», η δημιουργία υποδομών πολλαπλών χρήσεων, «γιατί θέλουμε να ελπίζουμε ότι το μεταναστευτικό δεν θα είναι η καθημερινότητα για δεκαετία». Ζήτησε την άμεση αρωγή της ΕΕ για επίλυση του ζητήματος, καθώς, όπως είπε, «η λύση δεν βρίσκεται στις ελληνικές ακτές ή στα σύνορα Γερμανίας ή Κροατίας, ή οποιουδήποτε άλλου ευρωπαϊκού κράτους, αλλά βρίσκεται κοντά στις χώρες που υφίστανται τις άμεσες συνέπειες του πολέμου, βρίσκεται στην Τουρκία που είναι η πρώτη πύλη υποδοχής, και προς τα εκεί πρέπει να γίνουν όλες οι προσπάθειες». Ο κ. Βουρνούς πρόσθεσε ότι ο Δήμος Χίου είχε προ καιρού προετοιμάσει κατάλληλο χώρο καταγραφής, αλλά τελευταία βρήκε ανταπόκριση και εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθεί το ζήτημα αυτό γρήγορα.

Τέλος, ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης είπε ότι ζήτησε συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για όλες τις πλευρές λειτουργίας του hot spot στο νησί, ενώ έθεσε και το ερώτημα τι μπορεί να διαφυλαχθεί από το τουριστικό προϊόν της Κω που έχει δεχθεί πλήγμα, ενώ προοιωνίζεται πρόβλημα και για το 2016, βάσει των μέχρι στιγμής προκρατήσεων.

«Ο πρωθυπουργός απήντησε ότι θα καλύψει αυτές τις υποχρεώσεις για τους ανθρώπους που είναι εκεί», είπε ο κ. Κυρίτσης. Ο ίδιος διαφωνεί με τη χωροθέτηση του hot spot και είπε ότι μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να βρεθεί μια λύση. «Εμείς, αν δεν υπάρξουν αυτές οι διαβεβαιώσεις και η διασφάλιση του τουριστικού προϊόντος της Κω, δεν θα δεχθούμε επ’ ουδενί να ζημιωθούν οι πολίτες της Κω, οι επιχειρήσεις της Κω, η οικονομία της Κω και της χώρας. Αν δεν ληφθεί κάποια απόφαση στην κατεύθυνση που βάλαμε, εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε συνεργοί στο να καταστραφεί το τουριστικό προϊόν που λέγεται Κως», τόνισε ο κ. Κυρίτσης.

Είπε ακόμα ότι έθεσε το ζήτημα «στο οποίο συμφώνησε και ο κ. πρωθυπουργός», ότι δεν μπορεί να πλήττεται η οικονομία της Κω, καθώς ενώ «έχουμε υποστεί ζημιά 8.000.000 ευρώ οι επιχειρήσεις και 1.200.000 ευρώ ο Δήμος, δεν μπορεί ταυτόχρονα ο νησιώτης της Κω να έχει αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ, δεν μπορεί να έχει συνεχείς επιβαρύνσεις φορολογικές και ταυτόχρονα να μην δημιουργείται ένα αντισταθμιστικό όφελος για την Κω».