Προς υλοποίηση 4 προτάσεις 11 δήμων της ψηφιακής κοινότητας - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
23
Οκτώβριος
Back

Προς υλοποίηση 4 προτάσεις 11 δήμων της ψηφιακής κοινότητας

Το «πράσινο φως» για την υλοποίησή τους αναμένεται να πάρουν σύντομα οι τέσσερις από τις πέντε προτάσεις, που κατέθεσε η δημοτική αρχή του δήμου Τρικκαίων, ένας από τους 11 δήμους της ψηφιακής κοινότητας, για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Οι νέες δράσεις κατατέθηκαν μέσω του γραφείου «e-trikala». Οι προτάσεις που έλαβαν τη σχετική έγκριση και δίνουν στο δήμο Τρικκαίων νέες δυνατότητες σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών, με τη χρήση της τεχνολογίας, είναι οι εξής:

– Εξοπλισμός και οργάνωση ολοκληρωμένου δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεφροντίδας ασθενών με χρόνια νοσήματα: το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία κέντρου τηλεφροντίδας ασθενών με χρόνια νοσήματα, που θα αποτελέσει κόμβο εξυπηρέτησης των 11 δήμων της ψηφιακής κοινότητας της Κεντρικής Ελλάδας.

Το κέντρο τηλεφροντίδας θα εγκατασταθεί στο δήμο Τρικκαίων, που διαθέτει σημαντική εμπειρία και στελέχωση σε εφαρμογές τηλεϊατρικής και τηλεπρόνοιας για να ανταποκριθεί στη φιλοξενία των κεντρικών δομών (π.χ. διακομιστές-servers κτλ) του προγράμματος τηλεφροντίδας και εκεί θα έχουν πρόσβαση όλοι οι υπόλοιποι δήμοι.

– Εγκατάσταση δημοσίων σημείων πρόσβασης και ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλής διαδραστικότητας και ψηφιακού περιεχομένου: είναι η δημιουργία του τεχνολογικού εκείνου πλαισίου, που θα επιτρέψει γρήγορα την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των 11 δήμων, σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας, ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης των πολιτών και των επισκεπτών του.

Ο στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η εγκατάσταση ενός συνόλου υποδομών και νεωτεριστικών υπηρεσιών, που θα δίνουν τη δυνατότητα στους δημότες και τους επισκέπτες των συγκεκριμένων δήμων να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων του διαδικτύου, καθώς και η δημιουργία εξειδικευμένου λογισμικού παροχής πληροφοριών σχετικά με την περιοχή.

– Ενιαίο σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας σε αστικό περιβάλλον για την ολοκληρωμένη πληροφόρηση των πολιτών: το συγκεκριμένο έργο έχει στόχο να βοηθήσει μικρότερους σε μέγεθος δήμους να αντιμετωπίσουν συντεταγμένα το κυκλοφοριακό πρόβλημα, μοιραζόμενοι τις υποδομές, την πληροφορία, αλλά κυρίως αναπτύσσοντας κοινό σύστημα διαχείρισης, προκειμένου να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας. Τον κεντρικό ρόλο του διαχειριστή των 11 συνολικά συστημάτων διαχείρισης κυκλοφορίας καλείται να αναλάβει ο δήμος Τρικκαίων.

– διαπεριφερειακή πλατφόρμα ηλεκτρονικής συμμετοχής: ο e-dialogos είναι μια πρωτοποριακή ιστοσελίδα ανοιχτού διαλόγου, που απευθύνεται σε όλους τους δημότες του δήμου Τρικκαίων, με στόχο να συνεργαστούν με το δημοτικό Συμβούλιο και να εμπλακούν στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικής και δράσεων της πόλης τους. Η ανάπτυξη και λειτουργία αυτής της διαδικτυακής πύλης αποτελεί -σε διεθνές επίπεδο- ένα καινοτόμο έργο.

Η πέμπτη πρόταση που είχε υποβάλει προς έγκριση το «e-trikala» ήταν η δημιουργία web tv (ψηφιακή τηλεόραση), αλλά απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», επειδή θεωρήθηκε ότι λειτουργεί ανταγωνιστικά στα υπάρχοντα τηλεοπτικά κανάλια και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια τέτοια δράση. 

                                                   Πρόγραμμα τηλεπρόνοιας

Στο μεταξύ, ο δήμος Τρικκαίων, στο πλαίσιο της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», υλοποιεί πρόγραμμα τηλεπρόνοιας με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας ευπαθών κοινωνικών ομάδων (ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες παθήσεις κλπ.).

Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρίας ΟΤΑ “e-trikala AE” του δήμου Τρικκαίων, της δΕΚΟΜΕΤ, της δΕΚΑ και σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, κατόπιν απόφασης του δΣ του Νοσοκομείου, αλλά και με ιδιώτες γιατρούς. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα έχουν ήδη ανακοινωθεί σε σχετικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος τηλεπρόνοιας επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (αρρυθμίες, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, βρογχικό άσθμα, υπέρταση), αφού υπάρχει ανάγκη για εντατική παρακολούθηση και ρύθμιση της θεραπευτικής αγωγής.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!