προϋποθέσεις-απόσπασης-εργαζομένων-318739
ΔΗΜΟΙ | 30.03.2009 | 00:00

Προϋποθέσεις απόσπασης εργαζομένων στους ΟΤΑ

Τις προϋποθέσεις για τις αποσπάσεις των δημοτικών υπαλλήλων και ειδικότερα όσων υπηρετούν στη δημοτική αστυνομία αναλύει σήμερα (με τη βοήθεια της γνωστής δικηγορικής εταιρείαςΤάσος Πετρόπουλος και Συνεργάτες”) η αυτοδιοίκηση gr. Επιπλέον, απαντά στο ερώτημα αν επιτρέπεται παράλληλη απασχόληση για τους συμβασιούχους στον ίδιο ή άλλο φορέα (δήμο, νομαρχία κ.λ.π)

ΕΡΩΤΗΣΗ 1

Μπορεί να γίνει απόσπαση δημοτικού αστυνομικού σε άλλο δήμο πριν παρέλθει η δοκιμαστική υπηρεσία ; Αν μπορεί να γίνει, ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1

Στο άρθρο 73 παρ.14 β’ Ν. 3584/2007 που ρυθμίζει θέματα δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι υπάλληλοι δημοτικής αστυνομίας, ρητά ορίζεται ότι η απόσπαση του υπαλλήλου πριν παρέλθει διετία από το διορισμό του απαγορεύεται. Ίδιος κανόνας της απαγόρευσης της απόσπασης πριν τη πάροδο της διετίας (δοκιμαστική περίοδος) θεσπίστηκε και με τον πρόσφατο Ν. 3731/2008 «Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων».
Συνεπώς υπό το ισχύον δίκαιο, απόσπαση υπαλλήλων δημοτικής αστυνομίας πριν την πάροδο της διετίας από διορισμό των δεν είναι δυνατή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2

Είμαι δημοτικός αστυνομικός. Έχω προϋπηρεσία 4 ετών. Μπορώ να πάρω απόσπαση σε άλλο δήμο; Και αν λήξει η απόσπαση τότε τι δικαιολογητικά ή τι προϋποθέσεις υπάρχουν για να συνεχιστεί η απόσπαση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2

Σύμφωνα με το άρθρο 224 του Ν. 3584/2007 (Κώδικας δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων): «Το ένστολο προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας διέπεται από τις ειδικές για αυτό διατάξεις», ήτοι από το Ν.3731/2008. Παρότι κάποιες διατάξεις του Ν.3584 διατηρούνται σε ισχύ (ειδικότερα αυτές που άπτονται θεμάτων που δεν ρυθμίζονται από τον Ν.3731) ρητώς εξαιρείται η εφαρμογή των διατάξεων εκείνων που αφορούν την απόσπαση.
Βάσει του ανωτέρω νομοθετικού πλαισίου σήμερα ισχύουν δύο μόνο λόγοι για απόσπαση του προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας:

1. Βάσει του άρθρου 13 του Ν.3731/2008 παρέχεται η δυνατότητα απόσπασης υπαλλήλου της δημοτικής Αστυνομίας σε δημοτική Αστυνομία άλλου δήμου τουριστικής περιοχής, έπειτα από τη συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας. Η απόσπαση γίνεται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης κατά την τουριστική περίοδο και για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 6 μηνών. δεν είναι δυνατή η απόσπαση, όταν πρόκειται για το μοναδικό υπάλληλο στον κλάδο του (άρθρο 13).
2. Συνεχίζει να υπάρχει δυνατότητα απόσπασης του υπαλλήλου της δημοτικής Αστυνομίας βάσει του Α.73 παρ.3 του Ν. 3584/2007 κατά τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 224 του νόμου αυτού. Πρόκειται για απόσπαση σε άλλο δήμο για συνυπηρέτηση με τον σύζυγο δημόσιο υπάλληλο ή υπάλληλο Νομικού Προσώπου δημοσίου δικαίου ή Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης α′ η β′ βαθμού. Ρητά δε ορίζεται ότι σε περίπτωση απόσπασης δημοτικών Αστυνομικών για συνυπηρέτηση με τον σύζυγο δεν ισχύει η δέσμευση της οκταετίας (224 ν.3584/2007, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 18, παρ. 9β ν.3731/2008).

Συνεπώς η απόσπαση του υπαλλήλου της δημοτικής αστυνομίας μπορεί να γίνει αποκλειστικά για τους δύο ανωτέρω λόγους: για υπηρέτηση σε τουριστική περιοχή και για συνυπηρέτηση με τον σύζυγο. δεν είναι δυνατή η απόσπαση των υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας για άλλους λόγους (όπως για έκτακτη υπηρεσιακή ανάγκη, για υπηρέτηση σε κοινωφελή επιχείρηση ή για προσωπικούς λόγους) που συνεχίζουν να ισχύουν για τους λοιπούς υπαλλήλους δήμων και κοινοτήτων.

Εξ όλων των ανωτέρω προκύπτει πως υπάλληλος της δημοτικής Αστυνομίας με τετραετή προϋπηρεσία μπορεί να αποσπαστεί σε άλλο δήμο εφόσον βέβαια συντρέχει ένας από τους δύο ισχύοντες, κατά τα ανωτέρω, λόγος απόσπασης.

Λήξη της απόσπασης-Παράταση-Νέα απόσπαση

Με την πάροδο του χρόνου της απόσπασης, η οποία όσον αφορά την απόσπαση σε τουριστικές περιοχές είναι 6 μήνες (αρ.13 Ν.3731) και σε περίπτωση απόσπασης για συνυπηρέτηση είναι ένα έτος (αρ.73 παρ.3 Ν.3584), αυτή λύεται αυτοδικαίως και ο υπάλληλος υποχρεούται καταρχήν να επιστρέψει στην οργανική του θέση (αρ.13 Ν.3584 και αρ.73 παρ.6 Ν.3731). Όμως κατά την ρητή πρόβλεψη του αρ.73 παρ.3, η απόσπαση για συνυπηρέτηση με τον σύζυγο μπορεί να παραταθεί για ένα ακόμη έτος.
δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για παράταση του χρόνου απόσπασης σε τουριστική περιοχή. Όμως από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 15 παρ.7 Ν.3731 («προσωπικό της δημοτικής Αστυνομίας υπάγεται στις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων για όσα θέματα δε ρυθμίζονται διαφορετικά από τις διατάξεις του παρόντος ή άλλες ειδικές διατάξεις»), 224 και 73 παρ.9 του Ν.3584 προκύπτει ότι η απόσπαση για αυτόν τον λόγο μπορεί να παραταθεί για 4 μήνες εφόσον συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι.

Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρου 73 παρ.9 του Ν. 3584 ο αποσπασμένος υπάλληλος δεν επιτρέπεται να αποσπαστεί εκ νέου πριν τη λήξη της τριετίας από την λήξη της προηγούμενης απόσπασης. Εφόσον όμως συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι, δεν ισχύει η δέσμευση της τριετίας.

Προϋποθέσεις για παράταση

Επειδή δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη όσων αφορά τις προϋποθέσεις παράτασης, θα πρέπει να θεωρηθεί πως αυτές ταυτίζονται με τις προϋποθέσεις για λήψη της απόσπασης. Και συγκεκριμένα απαιτείται και για τις δύο προβλεπόμενες περιπτώσεις της απόσπασης:
1. Αίτηση του υπαλλήλου.
2. Απόφαση του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου του ΟΤΑ υποδοχής.
3. Σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου του ΟΤΑ του δήμου της οργανικής θέσης του υπαλλήλου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3

Θέλω να μάθω αν ένας συμβασιούχος ορισμένου χρόνου (8μηνο) ιδιωτικού δικαίου με ένσημα ΙΚΑ που εργάζεται στο δήμο μπορεί να συνάψει σύμβαση μίσθωσης έργου με τον ίδιο ή άλλο δήμο, για το ΚΕΠ του αυτού ή άλλου δήμου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3

Σύμφωνα με το άρθρο 171 του ν. 3584/2007, οι περιορισμοί του κεφ. Γ΄ του πρώτου μέρους του νόμου, οι οποίοι αναφέρονται μεταξύ άλλων στην απαγόρευση κατοχής δεύτερης θέσης και άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή, εφαρμόζονται μόνο στο προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 216 ν. 3584/2007, στο προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εφαρμόζονται συμπληρωματικά οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, από την οποία δεν προκύπτει κατ’ αρχήν κώλυμα στην παράλληλη απασχόληση του εργαζόμενου με σύμβαση εργασίας και σύμβαση έργου στον ίδιο ή άλλο εργοδοτικό φορέα. Ελλείψει ειδικής απαγόρευσης, και δεδομένου ότι στην υπό κρίση περίπτωση δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού μεταξύ των εργοδοτικών φορέων των επιμέρους συμβάσεων, προκρίνουμε την άποψη ότι είναι επιτρεπτή η σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου με Ο.Τ.Α από εργαζόμενο ο οποίος συνδέεται με τον ίδιο ή άλλο Ο.Τ.Α. με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.